Announcement

Collapse
No announcement yet.

Loeb na dirki do oblakov

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Loeb na dirki do oblakov

  V lovu za novimi izzivi se bo Sébastien Loeb, devetkratni svetovni prvak v reliju, z ekipo Peugeot Sport konec junija udeležil dirke Pikes Peak International Hill Climb. Francoski prvak bo 30. junija skušal priti do vrha na 4301 metri med prvimi.  Sedel bo za volan peugeota 208 T16 Pikes Peak, ki ga je zasnoval oddelek Peugeot Sport. Ta dogodek bo zaznamoval veliki povratek francoske ekipe v Kolorado po legendarnih zmagah v letih 1988 in 1989.

  Sébastien Loeb se je odločil stopiti korak stran od svetovnega prvenstva v reliju, v katerem je dominiral skoraj celo desetletje, in se podati novim izzivom naproti. Poleg udeležbe v letošnji sezoni prvenstva GT World Series bo sodeloval tudi na legendarni preizkušnji Pikes Peak Hill Climb! Tokrat pa se bo moral s 156 ovinki na poti spopasti brez pomoči dolgoletnega sovoznika. Soočiti se bo moral tudi s 1500 metri razlike v nadmorski višini, ki jih bo premagal v manj kot 20 kilometrih ... ne da bi pri tem izgubil sapo! Cilj te preizkušnje je na 4301 metrih.

  Takoj za 500 miljami Indianapolisa

  Nastopil bo v kraljevski kategoriji "Unlimited", ki inženirjem dopušča obilo svobode. V študijskih oddelkih so seveda vzeli v upoštev vse parametre te legendarne ameriške preizkušnje, ki takoj za dirko 500 milj Indianapolisa sodi med najstarejše dirke in predstavlja edinstveno kombinacijo neverjetnega števila ovinkov in visoke nadmorske višine. Francoska ekipa je pustila svoj pečat na tej "dirki do oblakov" že z modelom 405 T16, ki je slavil dvakrat zaporedoma v letih 1988 in 1989, ko sta mu zmago privozila dirkača Ari Vatanen in Robby Unser. Tudi Sébastien Loeb sodi med tiste posameznike, ki jih je osupnil film "Climb dance", v katerem je bil ponazorjen odmeven uspeh Vatanena.
  208 T16 Pikes Peak

  Dirkalnik 208 T16 Pikes Peak, ki bo kmalu v rokah Sébastiena Loeba, se med drugim zaznamuje posebna oblika karoserije: "Njegova razmerja se povsem razlikujejo od serijskega modela 208," pojasnjujeMichael Trouvé, vodja razvoja oblike karoserije iz Peugeotovega oddelka oblikovanja: "Vendar pa smo s temi razlikami ustvarili skoraj divji zveri podobno obliko karoserije. Peugeot Sport nam je posredoval številne tehnične zahteve, kot so širina, višina karoserije, položaj koles, položaj motorja … mi pa smo na podlagi teh napotkov izdelali ekstremno inačico modela 208."
  Pikes Peak

  Odkritje zlate žile v osrčju gorovja Colorado Mountains v juliju 1858 je med ljudmi povzročilo pravo mrzlico. V regijo Pikes Peak se je zgrnilo skoraj 100.000 iskalcev zlata, ki so hoteli uresničiti svoje najbolj nore sanje. Številna iskanja so seveda privedla do razočaranj in gorovje je do današnjih dniznova našlo svoj mir ter bilo imenovano za nacionalni park. Vendar pa mir gorovja Pikes Peak enkrat v letu prekine hrupna invazija, ki jo gre primerjati z zloglasno zlato mrzlico.

  Ko je bila leta 1916 dokončana pot do vrha, se je na goro začenjala zgrinjati nova generacija avanturistov, ki iščejo nekoliko drugačno vrsto slave. V današnjih časih se več kot 150 voznikov za volani skoraj neverjetnih vozil poda na dirko Pikes Peak International Hill Climb, ki slovi kot najvišja gorska preizkušnja na svetu in druga najstarejša ameriška avtomobilistična dirka takoj za 500 miljami Indianapolisa. Cilj na tako imenovani "dirki do oblakov" je povsem preprost: tekmovalci se eden za drugim izmenjujejo na 20 kilometrov dolgi progi, ki se vzpenja na vrh gore vse do 4301 metrov nadmorske višine. Cilj je osvojiti vrh v čim krajšem času. Na kratki razdalji 20 kilometrov morajo vozniki dokazati ves svoj pogum in se soočiti s svojo usodo.

  Start dirke je na 2800 metrih, kar pomeni, da morajo tekmovalci premagati 1500 metrov razlike v nadmorski višini. Pomanjkanje kisika ni zgolj izziv za motorje, ki lahko medtem izgubijo tudi do 30 odstotkov moči, temveč je to tudi pravi podvig za voznike. Ta preizkušnja zahteva od tekmovalca obilo spretnosti in premišljenih priprav a hkrati tudi nekaj sreče. V zadnjih nekaj letih so neutrjen teren postopoma utrdili in v letu 2012 je preizkušnja že v celoti potekala na asfaltni podlagi. Ne preseneča torej podatek, da je bil na lanski dirki dosežen nov rekord proge (9’46’’164). Rhys Millen (Hyundai Genesis Coupé) je progo prevozil v polovičnem času, ki ga je potreboval dirkalnik na prvem vzponu na vrh leta 1916!

  vir zurnal24
  Attached Files
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

 • #2
  Re: Loeb na dirki do oblakov

  To nedeljo ---

  Peugeot 208 T16 Pikes Peak


  Sébastien Loeb bo z 875 konji skušal osvojiti vrh Pikes Peak v ZDA
  Peugeot se pospešeno pripravlja za letošnjo izvedbo legendarne gorske dirke Pikes Peak v ZDA. Svetovni reli prvak Sébastien Loeb bo 30. junija 2013 nastopil z dirkalnim vozilom Peugeot 208 T16 Pikes Peak s 644 kW motorjem. Dirkalnik s sredinsko vgrajenim motorjem in pogonom na vsa štiri kolesa zgrajen okrog cevne šasije razpolaga z razmerjem moči enega konja (ali bolj razumljivih 0,736 kW) na kilogram teže.
  Pri vseh drugih uradnih dirkah pod okriljem mednarodnih ali nacionalnih moto-športnih organizacij tehnično zasnovo, izdelavo in končno izvedbo dirkalnih vozil omejuje vrsta pravilnikov in določil. Ena redkih izjem je gorska dirka Pikes Peak v ameriški zvezni državi Kolorado. Tam so v razredu »neomejeno« (Unlimited Class) dovoljene praktično vse možnosti.

  Pri novem Peugeotu je zelo vpadljiv prednji usmerjevalnik zraka ob tleh in velikansko krilo zadnjega prečno postavljenega »spojlerja«, ki so si ga »sposodili« od zmagovalca dirk prototipov na dolgih progah v Le Mansu, 908 HDi FAP. Na dirki Pikes Peak vozila dosežejo hitrosti od 50 do 240 km/h. Od hitrosti 100km/h navzgor igra aerodinamika pomembno vlogo. Pri tem je še kako pomembna tudi tista pod vozilom Peugeot 208 T16 Pikes Peak, ki pomeni kar polovico celotnega odgona.

  Poleg dva metra širokega zadnjega krila je Peugeot od prototipnega dirkalnika 908 prevzel še druge sestavne elemente: prenos moči, zavore, kot tudi dovode hladilnega zraka do motorja uspešnega športnega vozila LMP1. Posebne gume znamke Michelin bodo skrbele za potreben oprijem.

  Dirkanje na nadmorski višini 2.865 metrov zelo spominja na višino Triglava, ampak tam je šele start tekmovanja. Cilj je poldrugi kilometer višje na 4.301 metrih višine. Motorji s klasičnim uplinjačem hitro izgubijo moč zaradi vse redkejšega zraka, saj je na večjih višinah vsebnost kisika precej manjša. Športni direktor Peugeota, Bruno Famin pojasnjuje: »Zmanjševanje moči lahko poenostavljeno preračunamo kar z izgubo enega odstotka moči za vsakih sto metrov višinske razlike.«

  Peugeot je to izgubo nadomestil s centralno postavljenim 3,2-litrskim V6 motorjem z dvema turbinskima polnilcema. Agregat doseže 644 kW, torej večjo moč kot vozila formule ena. Peugeot 208 T16 Pikes Peak je najmočnejše vozilo, kar jih je kdaj vozil Sébastien Loeb.
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

  Comment

  Working...
  X