Announcement

Collapse
No announcement yet.

Ponovno debata o gumah ...

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #61
  Re: Ponovno debata o gumah ...

  Originally posted by CitroX New post replay
  Od kod 7? Čisto preprosto -

  7 je pravljično število.
  Meni se tudi zdi, da je nekaj na tem
  Xantia - edini po nemško narejeni Citroen

  Comment


  • #62
   Re: Ponovno debata o gumah ...

   Dajmo se spet vrnit na gume.
   Vozi kdo Fulda Kristall Montero ?
   Vroooom! - Merida 903 Road

   Comment


   • #63
    Re: Ponovno debata o gumah ...

    Kolega jih je imel na golfu. Po snegu so bile slabe. Čeprav so stare komaj dve leti in imajo 3/4 profila, je letos za spredaj kupil savo. :-)    Evo, test: http://www.adac.de/Tests/Reifentests...ePageID=127155
    Isto so ugotovili. Najbrž vredu guma, če ne rabiš odličnih lastnosti v snegu.
    Bela Xantia Break X2 1.9TD Exclusive Automatique Hydractive, 1998
    Srebrna Xantia Berline X1 1.9TD SX Hydractive, 1996
    Rdeča Xantia Berline X2 3.0i V6 Activa, 1998 (na čakanju)

    Comment


    • #64
     Re: Ponovno debata o gumah ...

     Neumna debata, če je zakon odredil, da moramo imeti zimske gume jih pač imamo, tudi 130 na avtocesti ni ne vem kako bistra in varna odločitev. Čudno, da marca nobeden ne protestira, ko je lahko tudi do 25 stopinj. Šele za 1.maj jih ogromna večina snema, ko je že poletje, kar opazujte. Pozimi je splošna težava s prijemanjem cestišča pri vseh vrstah gum. Jaz imam M_Alpin2, pa zlahka v dežju ali pri zaviranju spodrsne, seveda je treba voziti počasneje. Če se kolikor toliko normalno prevažaš, te nobene gume ne pustijo na cedilu.

     Comment


     • #65
      Re: Ponovno debata o gumah ...

      Zimske gume so primerne samo za v sneg in na led. V vseh drugih pogojih jih letne prekašajo v čisto vseh pogledih (oprijem, glasnost, obraba,..) ne glede na suho ali mokro podlago.

      Včeraj sem vozil čisto novega Picasa z čisto novimo Michelin Alpin zimskimi gumami in sem bil izredno razočaran nad držanjem v ovinkih. Mogoče pa je kriv Picaso, ker je višji od Xsare.

      Lp Čojko
      sigpic

      Comment


      • #66
       Re: Ponovno debata o gumah ...

       Originally posted by Čojko New post replay
       Zimske gume so primerne samo za v sneg in na led. V vseh drugih pogojih jih letne prekašajo v čisto vseh pogledih (oprijem, glasnost, obraba,..) ne glede na suho ali mokro podlago.
       temperatura je bistvenega pomena, pa smo spet tam.

       Comment


       • #67
        Re: Ponovno debata o gumah ...

        V vseh drugih pogojih je bila mišljena tudi temperatura. Tudi v nizkih temperaturah je letna boljša od zimske. Tu si preberi http://www.citroenbilten.com/forum/s...p?t=830&page=3

        Avtomagazinovci so prišli do podobnih rezultatov. Sava Intensa, ki jo tako grajamo ima na Renault Modusu pri -10 stopinjah kar za 6,8 metra krajšo zavorno pot kot Sava S3 (testirano pri zaviranju od 100-0 km/h)!

        Lp Čojko
        sigpic

        Comment


        • #68
         Re: Ponovno debata o gumah ...

         No, pa da še jaz pristavim svoj lonček v to temo...

         Na svoji Xsari imam Goodyear-ke Ultra Grip 6. Ne vem, kakšne slabe izkušnje imate nekateri, vendar jaz o njih lahko govorim samo dobro. Lansko sezono me nikoli niso pustile na cedilu. Že ko so mnogi stali ob kraju Bavarske avtoceste in natikali ketne, sem jaz še kar lepo "gazil" v klanec naprej (dotična avtocesta ima nešteto vzponov in spustov). Tudi kadar je bil na cesti zbit sneg, so gume relativno dobro prijele (pač, kolikor se da, čudežev od gume na taki cesti itak ne moreš pričakovati). Enako dobre lastnosti so bile na mokrih avtocestah, ko je bila hitrost 150+ km/h, temperatura pa okoli 0-2 °C. Na suhih cestah pri višjih temperaturah pa se pač izkaže njena zimzska trdota.

         Nekateri tudi primerjate letne in zimske gume. Res je, da letna na suhem, kadar je temperatura višja od 0 drži bolje. Finta je samo, da nikoli ne veš, do kje bo cesta suha (mostovi, nadvozi, zmrznjena megla). Tudi po snegu gre z letno pnevmatiko. Ravno za prvi nobember sem prišel z očetovo Xsaro, ki ima letne gume po snegu skozi Nemčijo in Avstrijo, kjer je bilo od oka 10 cm svežega snega. Ampak gre samo, dokler je sneg svež in ni zbit (ali zmrznjen) in dokler avto vleče. Ko naletiš na zbit sneg, ali se ustaviš, letna guma popolnoma odpovove in začne se "laufanje v prazno". No, o bočni in smerni vodljivosti pa raje nebi ;-).

         Povedal bi samo še nekaj o 4x4 pogonu. Mnogi mislijo, da je 4x4 "bog i batina" v vseh pogojih. Res je. Vodljivost je neprimenro boljša, tudi zavoje se lahko vozi bistveno hitreje, vendar samo, če so gor primerne zimske pnevmatike (govorim za zimo). OK, samo speljevanje in izkopavanje iz snega je možno tudi z letnimi gumami, ampak ko pa začnemo govoriti o sami vodljivosti avta (še poesbej pri večjih hitrostih), hitri menjavi smeri vožnje in predvsem o zaviranju...takrat ti pa tudi 4x4 ne pomaga dosti.

         Lep pozdrav,
         Bremzi

         p.s.
         Zakaj se v temu, ki je namenjena pogovoru o gumah kregamo o bikerjih?

         Comment


         • #69
          Re: Ponovno debata o gumah ...

          Predvsem mora biti nekja vsakomur jasno. Če zapade samo 5 cm snega, kar je lahko ob metežu že v pol ure, se z avti, ki imajo več kot 1,5 tone, ne da več odpeljat z letnimi gumami. To je preverjeno na vseh vrstah avtov. torej ni vprašanje ali zimske gume ali ne. če bi npr vašega otroka nekdo zbil pozimi z letnimi gumami bi še kako razumeli, da so obvezne in amen. je pa dobrodošla izmenjava izkušenj, ker jih kupuješ le na kakšna tri leta in se teorije stalno menjajo.

          Comment


          • #70
           Re: Ponovno debata o gumah ...

           Si slišal Čojko, da ne boš slučajno z letnim vozil ko bo tam ob morju zapadlo pol metra snega
           Xantia - edini po nemško narejeni Citroen

           Comment


           • #71
            Re: Ponovno debata o gumah ...

            Jaz bi tako, da ko je zakon je zakon in zimske morajo bit na vsakem vozilu... Nič letnih pa ketne pa to. Ko pade sneg se nobenemu ne da ketne gor dajat in same pizdarije delajo po cestah... Zimske in to je to... Če ima za avto ma za gume... Simpk ko pasulj... Jaz sem na pohorju doma in v naši vasi je 3000 ljudi pa mislim, da nihče nima letnih gum gor.. Sne je sneg in gume morajo bit... e pa bi se našel kakšen ki dela zastoje v snežnem metežu z letnimi gumami pa brez ketn pa 100 000 kazni TAKOJ!!!

            Seveda se pa najdejo pol kalibri ki celo zimo kličejo na zimsko službo pa gnjavijo zakaj pri njih ni ščisčeno ker mu ni jasno, dai majo glavne ceste prednost in če nasipava sneg nima vsaka ulica svojega pluga in službe tega ne zmorejo. Če pa se ne zna peljat pa je zato avtobus. Da pa bi kdo vzel v roke kako šauflo to pa je itak iluzija. Vem ko sem včasih pri moji No.1 ;) ženi v bloku... Če bogi hišnik ne ščisti snega bojo hodli raje z loparji na tacah... Pa brez zamere. Lani je bil dotični hišnik bolan zunaj pa pol metra snega pa mislite da se je kdo v 7 nadstropnem bloku spomnil, da bi kako šauflo vrgel? Eh brezveze...
            Last edited by Andrej; 22nd November 2006, 12:03.

            http://www.citroen-tuning-slo.com

            Comment


            • #72
             Re: Ponovno debata o gumah ...

             No, če smo že pri zbitih otrokih, bi mogoče pomislili tudi na une zbite otroke, ki so jih poleti zbili pacienti z zimskim gumam, ki pa jih ne bi, če bi imeli letne. Takole od oka v ljubljani 3/4 avtov zdaj celo leto vozi z zimskim gumam

             Statistika pravi, da se poleti zgodi dosti več nesreč kot pozimi in s hujšim posledicam. Tisto kar so naši veleumni pisci zakonov naredili, podlplačani s strani gumarskih lobijev, je da je varnost nižja kot bi lahko bila

             Razen tega se človek vpraša, zakaj takih zakonov ni v Nemčiji in ostalih državah. A tam nimajo snega ali kaj? A so njihovi pisci zakonov tako glupi in naši tako pametni?
             Xantia - edini po nemško narejeni Citroen

             Comment


             • #73
              Re: Ponovno debata o gumah ...

              ljudje v danih zimskih razmerah bolj previdni, hitrosti so manjše, zato je mogoče pozimi manj nesreč.
              Drugače pa ne moreš pomagat, če je dobro za pozimi je tudi za poleti. Avstrijci mislim, da imajo po zakonu s 15im, tako kot mi za vsa vozila oni obvezne zimske gume le za kamione

              Comment


              • #74
               Re: Ponovno debata o gumah ...

               Ma dobro, tudi pri nas ni obvezno, ampak je de-facto obvezno, in seveda v vseh časopisih piše da je obvezno in tudi da rabiš 4mm profila na gumah, čeprav zakon po novem predpisuje 3mm, če se prav spomnim. In valjda tudi moja teta, ki niti pod razno ne bi šla vozit po snegu (vozi izključno po mestu, do kakšnega doktorja ali pokopališča) pač redno menjava gume na avtu, s katerim dela 2000 km letno (pred dvemi leti je prodala Fiesto '86 z 27000 km in si kupila novo Fiesto)
               Last edited by alex; 22nd November 2006, 14:22. Reason: r
               Xantia - edini po nemško narejeni Citroen

               Comment


               • #75
                Re: Ponovno debata o gumah ...

                Ja res bo tri po novem dovolj. Pa ene verige v pritljažniku, ki jih imamo doma še od fička, pa še nikol niso bile namontirane

                Comment

                Working...
                X