Announcement

Collapse
No announcement yet.

vinjete in kako bo v praksi

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • vinjete in kako bo v praksi

  Družba za avtoceste v RS (Dars) bo danes v skladišča pogodbenih trgovcev dostavila vinjete, ti pa bodo nato oskrbeli prodajna mesta. Prodaja vinjet se bo verjetno začela v torek ali sredo. Vinjete bodo prodajali Petrol, OMV Slovenija, Kompas MTS, Tobačna 3dva, Delo prodaja, Pošta Slovenije, AMZS in cestninske postaje, pravijo v Darsu.

  Kot je znano, je 3. junija Dars pogodbo za izdelavo, pripravo za tiskanje in tiskanje, pakiranje, dobavo in uničenje vinjet sklenil s slovensko-češkim konzorcijem Riko-Optaglio.Najprej bo v prodaji samo polletna vinjeta, najkasneje do začetka decembra pa bo možen tudi nakup letne vinjete za prihodnje leto.Vozniki osebnih avtomobilov bodo morali za polletno vinjeto odšteti 35 evrov, za letno 55 evrov. Vozniki motornih koles pa bodo morali za polletno vinjeto odšteti 17,50 evra in za letno 27,50 evra. Vinjete bodo letos zelene, prihodnje leto pa oranžne barve.Od 1. julija bo za uporabo cestninske ceste obvezen nakup vinjete z vozilom, katerega največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, ne glede na največjo maso priklopnega vozila.V začetku preteklega tedna so izvajalci začeli z deli v sklopu prilagoditve prometne signalizacije in ostale prometne ureditve novemu, tako imenovanemu vinjetnemu sistemu cestninjenja. Ta dela zaobjemajo postavitev nove prometne signalizacije, talnih označb in ostale prometne opreme. Izdelani so terminski plani izvedbenih del za vsako cestninsko postajo posebej, izvedba del pa bo potekala do konca junija.
  Prva faza ureditve cestninskih postaj, to je do 30. junija, ne predvideva gradbenih ukrepov, temveč zgolj začasne prometne preureditve s prometno signalizacijo in opremo. Preureditev platojev cestninskih postaj, torej rušenje cestninskih postaj in otokov na glavnih/sredinskih prometnih pasovih avtocest in hitrih cest ter ureditev odvodnjavanja in vozne površine v normalni avtocestni profil, je predvideno v drugi fazi, katere začetek realizacije Dars načrtuje proti koncu poletja.
  ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
  Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
  Dva sta že težila....!

 • #2
  Re: Od jutri dalje v prodaji vinjete

  Kako bodo cestninske postaje funkcionirale v praksi?
  Marsikdo se je vprašal kako bo po novem izgledala preureditev cestninskega sistema zaradi uvedbe vinjet ko bomo vozniki 1. in 2. cestninskega razreda lahko prosto vozili skozi cestninske postaje, brez ustavljanja. Cestninske postaje bodo sicer ostale še nekaj časa, na njih pa se bodo morali še naprej ustavljati vsi vozniki 3. in 4. cestninskega razreda in cestnino plačati kot doslej.
  V skladu s preveritvijo prometnih tokov se je za vse cestninske postaje določilo optimalno število stez za vozila z vinjetami in stez za vozila nad 3,5 t. Kot posebne steze za uporabnike vinjet so večinoma predvidene sredinske steze cestninskih postajah. Na manjših cestninskih postajah bo promet vseh vozil še vedno potekal po isti stezi (označeno z znakom podvojene vsebine), plačilo cestnine pa bo obvezno le za vozila nad 3,5 t. Plačilna sredstva za vozila nad 3,5 t ostajajo enaka.

  <CENTER></CENTER><CENTER></CENTER><CENTER></CENTER><CENTER></CENTER>
  Na CP Vransko in CP Tepanje (kasneje tudi steza na CP Dane) se bodo obstoječe hitre steze preuredile v blagajniške steze. Na obeh cestninskih postajah so predvidene 4 steze s spremenljivo signalizacijo, torej bo porazdelitev stez odvisna od trenutnih prometnih obremenitev (npr. od 2 do 4 steze za vozila nad 3,5 t na CP Vransko smer LJ-CE). Spremenljiva prometna signalizacija bo nameščena tudi na CP Log, CP Pesnica, CP Videž, CP Dane, CP Kompolje, CP Torovo in CP Dob.
  Na vstopnih stezah zaprtega cestninskega sistema morajo vsa vozila nad 3,5 t prevzeti cestninski listek. Na CP Razdrto je vstop dovoljen vsem vozilom, voznik tovornega vozila mora prevzeti cestninski listek na podajalniku, voznik osebnega pa pritisniti tipko na spodnjem nivoju podajalnika. Izstop na CP Razdrto je dovoljen samo vozilom z vinjetami.
  Na avtomatskih cestninskih postajah (Blagovica, Lukovica) obstoječa oprema omogoča klasifikacijo vozil, kar pomeni, da se bo vinjetnim vozilom zapornica dvignila avtomatsko, ostalim pa po plačilu cestnine na avtomatski blagajni.
  ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
  Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
  Dva sta že težila....!

  Comment

  Working...
  X