Announcement

Collapse
No announcement yet.

Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

  Kako do pametnega nakupa avtomobila,pa ne le z vidika stroškov in cene,temveč tega kakšen avto potrebujete? Dobrega nakupa avtomobila ni.
  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
  1. Določite si mejo,koliko ste za avto mesečno pripravljeni odšteti,znesek pomnožite s številom mesecev kolikor boste avto uporabljali in znesek prepolovite. Znano dejstvo je,da je cena avtomobila le polovica dejanskega stroška,drugo polovico pomenijo stroški vzdrževanja,goriva,zavarovanj,popravil in še kakšni nepredvideni stroški. Denarja,ki ga boste predvidoma dobili za rabljeni avto,ne upoštevajte pri izračunu,saj ga boste čez nekaj let potrebovali.
  2. Izberite si avto,ki ustreza vašim potrebam,ne željam. Tako si boste zagotovili racionalen in pameten nakup.

  Attached Files
  Last edited by robson; 19th March 2008, 20:22.
  ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
  Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
  Dva sta že težila....!

 • #2
  Re: 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

  3. Znebite se občutka,da je dizelski motor cenejši od bencinskega. To je večinoma res le pri večjem številu prevoženih kilometrov in le pri večjih in težjih avtomobilih. Prihranek pri porabi primerjajte z višjo nakupno ceno in dobili boste realno ceno.
  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
  4. Pozabite na športne terence! Ti so sicer zelo privlačni in modni,a njihova uporabnost je zelo majhna v primerjavi z visokimi stroški. Pravi terenci pa to še vedno niso,torej na teren le s pravim,ne modnim terenskim vozilom. Na cesto pa s klasičnim avtomobilom.
  <o:p></o:p>
  5. Ko ste avto izbrali se pogajajte z več trgovci,tudi s tistimi,ki so precej oddaljeni od vašega kraja .Povprašajte po malo rabljenih ali rabljenih avtomobilih s skoraj nič kilometri,brez dvoma boste dobili vsaj 5 % nižjo ceno.
  ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
  Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
  Dva sta že težila....!

  Comment


  • #3
   Re: 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

   <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
   6. Pri nakupu staro za novo naj vam avto oceni več prodajalcev,hkrati ga prek spletnih oglasnikov poskušajte prodati tudi sami. Predvsem pa ne hitite,nekaj truda vam lahko prihrani več tisoč eurou.
   <o:p></o:p>
   7. Veliki ,močni in hkrati rabljeni poceni rabljeni avtomobili so običajno zelo drag nakup,saj vas po žepu udari njihovo vzdrževanje.Za enak znesek raje kupite manjši,šibkejši in novejši avto. Z njim boste imeli nižje stroške,tudi lažje in dražje ga boste prodali.
   ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
   Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
   Dva sta že težila....!

   Comment


   • #4
    Re: 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

    8. Če kupujete rabljen avto,si pri trgovcih izposlujte vsaj nekajmesečno garancijo na vitalne mehanske dele. Lahko vam pride še zelo prav. Če je trgovec ne bo hotel dati,lahko upravičeno sumite,da je avto v slabem stanju.
    <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
    9. Bojte se sumljivo poceni ponudb novih avtomobilov pri nepooblaščenih prodajalcih avtomobilov .Pri teh je velika možnost utaje davkov,obveznost pa lahko pade tudi na vas. Hkrati boste imeli težave s servisom in uveljavljanjem garancije,pooblaščeni serviserji se vas bodo namreč branili.
    ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
    Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
    Dva sta že težila....!

    Comment


    • #5
     Re: 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

     Avto kasko zavarujte vsaj prvih nekaj let,ko je njegova vrednost še visoka.Tistih nekaj 100.evrov za zavarovanje se namreč kako izplača,saj nesreča nikoli ne počiva.Tudi pri kasko zavarovanju pa lahko prihranite,pogajajte se z več zavarovalnicami.Preverite tudi ponudbo obveznih zavarovanj,saj so v zadnjem času nastale velike razlike med zavarovalnicami.
     ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
     Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
     Dva sta že težila....!

     Comment


     • #6
      Re: Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

      Kako zmanjšati porabo goriva?

      Nekatere vsakodnevne pozornosti med vožnjo in redno vzdrževanje lahko prinesejo tudi do tretjino manjšo porabo goriva osebnega avtomobila.

      Je potrebno pri takšni rasti cen nafte poiskati manjši in cenejši avtomobil, s skromnejšo porabo goriva? Na daljši rok je odgovor prav gotovo pritrdilen, vendar zaradi povišanja cen goriv v zadnjem letu verjetno nima smisla zamenjavati avtomobila na vrat na nos, še posebno če ga vozimo komaj kakšno leto ali dve. Kljub temu je porabo goriva mogoče zmanjšati. Strokovnjaki so namreč mnenja, da je z bolj ekonomično uporabo, vožnjo in rednim vzdrževanjem mogoče porabo goriva zmanjšati tudi za več kot 30 odstotkov, to pa še zdaleč ni več zanemarljivo.Jasno je, da avtomobili prostorninsko večjimi motorji porabijo več goriva, kakor tudi to, da so od bencinskih motorjev dizelski skromnejši. Vendar voznik lahko za manjšo porabo goriva marsikaj stori tudi sam, v nekaterih državah namreč ponujajo tudi šolo ne le varne, pač pa tudi varčne vožnje.

      Premišljeno s pedalom plina

      "Teža" noge na stopalki plina lahko bistveno vpliva na porabo goriva. Varčna vožnja se prične že pri zagonu motorja, pri čemer naj ne sodeluje noga na pedalu plina. Ob speljevanju naj desnica pohodi pedal plina do 3/4, nato pa, kolikor je le mogoče, hitro prestavite v drugo. Priporočljiveje je voziti v prestavi višje - raje v peti prestavi pri 2000 vrtljajih kot pri 4000 vrtljajih motorja v četrti prestavi. Na avtocestnih ravninah je najbolje imeti enakomerno hitrost, če avtomobil premore tempomat, ga je zelo priporočljivo tudi uporabljati. Takrat ko je avtomobil potrebno ustavljati, naj bo ta manever kolikor mogoče hitro predvidljiv, saj zaviranje s pomočjo zavor zahteva določeno energijo. Zato strokovnjaki priporočajo ustavljanje, če je le mogoče, s pomočjo motorja. Tako bo tudi življenjska doba zavor daljša. Pri takšnem načinu vožnje je moč privarčevati 10 do 20 odstotkov goriva. In še nekaj: pri pospeševanju bo poraba goriva manjša, če boste odločno pritisnili na plin do želene hitrosti in nato prestavili v višjo prestavo, in sicer zato, ker pri vsakem odvzemanju plina motor zavre, kar istočasno pomeni izgubljanje moči in nastajanje izgub ter večjo porabo goriva.

      Mestna vožnja od semaforja do semaforja terja največjo porabo goriva. Motor v prostem teku lahko namreč porabi od enega do dveh litrov goriva. Podobna slika se lahko zgodi tudi v avtocestnih zastojih. In če je motor ogret na delovno temperaturo, bo manj škode, če boste motor med čakanjem za minuto ali dve izključili in nato znova pognali, kot pa da boste motor pustili delovati v prostem teku. Tudi okolju in potnikom v avtomobilu boste naredili uslugo.

      Redno vzdrževanje avtomobila in še posebej pogonskega agregata ni nič novega. Pa ne le zaradi brezhibnega delovanja, tudi zaradi manjše porabe goriva. Zlasti filter zraka in goriva vplivata na porabo goriva. Na servisu naj mehaniki pregledajo tudi geometrijo podvozja, ki se lahko spremeni zaradi udarca v luknjo, lahko je posledica nerodne ali prehitre vožnje čez robnik, kar lahko povzroči slabše naleganje pnevmatike na cestišče.

      Odvečna prtljaga in klimatska naprava

      Večji avtomobili, še posebno višji in širši avtomobili, se ponašajo z večjim količnikom zračnega upora. Dejstvo je, da je poraba goriva pri takšnih avtomobilih večja kot pri manjših, lažjih, z manj zračnega upora. Torej je tudi vsak odvečen upor, ki ga povzročajo strešni prtljažniki, del večje porabe goriva. Po drugi strani vsa prtljaga povečuje skupno težo, ki prav tako vpliva na povečanje porabe. Po nekaterih izračunih naj bi 100 kilogramov teže povečalo porabo za približno 0,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Še več bo porabnika stal prevoz kolesa na strešnem prtljažniku. Vožnja samo s strešnim prtljažnikom lahko zaradi večjega upora zraka poveča porabo goriva za približno 10 odstotkov, pri avtocestnih hitrostih je lahko dvakrat ali trikrat večja. Če je na prtljažniku še kolo, je poraba lahko za za 20 do 50 odstotkov večja.
      Na količnik zračnega upora vplivajo tudi odprta stranska okna in strešno okno. Pri vožnji z odprtim oknom s hitrostjo 100 kilometrov na uro je poraba lahko večja za dva decilitra v primerjavi z zaprtimi okni. A ker si potniki želijo udobja, v avtomobilih uporabljamo tudi klimatsko napravo. In glede na velikost avtomobila in tip klimatske naprave je poraba zaradi nje lahko višja za 0,1 do 2,1 litra goriva na 100 prevoženih kilometrov. Zato je priporočljivo klimatsko napravo pravilno uporabljati. Nastavljena naj bo na 22 stopinj Celzija, če zunanja temperatura zraka znaša, na primer, 28 stopinj.

      Danes je v avtomobilih vse več zmogljivejših električnih porabnikov, te pa je priporočljivo uporabljati le, kadar je to potrebno. Gretje sedežev je tako potrebno izključiti, ko se ti ogrejejo, prav tako ogrevanje stekel in ogledal. Naj omenimo, da porabniki skupne zmogljivosti 400 vatov "pogoltnejo" pol litra goriva na 100 prevoženih kilometrov.

      Prav nič zanemarljiv "porabnik" so premalo napolnjene pnevmatike. Že za 0,2 bara odstopanja od predpisanega tlaka proizvajalca lahko povzroči za približno odstotek večjo porabo goriva. Pri nižjem tlaku od predpisanega je namreč kotalni upor večji. Zato pri dolivanju goriva naj ne bo odveč še pregled tlaka v pnevmatikah in morebitno polnjenje. Tudi vožnja bo zato udobnejša in varnejša.
      Attached Files
      ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
      Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
      Dva sta že težila....!

      Comment


      • #7
       Re: Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

       Nega platišč(felten)


       Četudi soli letos ni več na cestah, so platišča nenehno izpostavljena zavornim obruskom in prahu s cestišča, ob cestnih delih tudi materialu za asfaltiranje. In treba je vedeti - aluminijasta platišča niso le lepotni dodatek - so praviloma lažja od klasičnih jeklenih platišč, zmanjšujejo nevzmeteno maso vozila in s tem zagotavljajo boljše delovanje vzmetenja in podvozja.

       Čistite hladna platišča

       Priporočila strokovnjakov o redni negi platišč velja zato jemati resno. Najprej to, da se čiščenja ne lotevajte na soncu ali takoj po daljši vožnji, saj morajo biti platišča za učinkovito čiščenje čim bolj hladna. Ne glede na vremenske pogoje se v platišča zažira prah, ki zaradi visoke temperature nastaja ob zaviranju. Ob sprotnem odstranjevanju te in podobne umazanije načeloma ni večjih težav. Obstaja sicer cela vrsta najrazličnejših preparatov za čiščenje platišč, a po izkušnjah sodeč, lahko trdimo, da ni takšnega preparata, ki bi lahko v celoti preprečil zadrževanje prahu na platiščih,lahko le zmanjšajo nabiranje prahu na platiščih.Preventiva je vsekakor boljša od kasnejšega odpravljanja hujših posledic, čeprav je možno solidno vzdrževati tudi platišča, ki jih lastniki očistijo le tri- ali štirikrat letno. A s temi imamo gotovo več dela, rezultat pa ne more biti primerljiv s tistimi platišči, ki so redno čiščena.Poleg bleščečega videza na splošno velja, da redna nega preprečuje fizične okvare platišč, ki jih lahko povzroči tudi zanemarjenost.

       Le sredstva brez kisline

       Stroka kljub bogati ponudbi kozmetike za nego platišč načeloma ni naklonjena umetnim, predvsem agresivnim sredstvom. Pri manj trdovratni umazaniji za pranje zadostuje milejša milnica, pri bolj trdovratnih madežih brez sredstva za čiščenje ne bo šlo. Preizkusi pa kažejo, da cenejši preparati prinašajo zelo malo ali celo nič učinka, zato velja v tem primeru globlje seči v žep, brez dobre ščetke ne bo šlo.Nakup specialne opreme ni najbolj nujen; z nekaj iznajdljivosti lahko čiščenju platišč učinkovito služi tudi kak pleskarski čopič, sploh tak, ki omogoča dostop do skritih mest.Spiranje z vodnim curkom pod visokim pritiskom je pri tem dobrodošla pomoč, a izvora curka naj bo oddaljen vsaj 40 centimetrov.
       Po pranju sicer velja platišča očistiti s čistilnim sredstvom za aluminijasta platišča, a v vsakem primeru s takim, ki ne vsebuje kisline. Na to bodite pri nakupu še posebno pozorni. Najbolj primerna so PH nevtralna ali bazična čistilna sredstva. Slednja namreč vrhnji plasti platišč ne odvzamejo mehčala, ta zato ne postane krhka in se lahko uspešneje brani pred letečim prahom. Za končno nego je priporočljiv tudi nanos trdega voska na platišča, praviloma vsaj vsake tri mesece. Vosek namreč vsaj do neke preprečuje poškodbe vrhnje plasti, vsako morebitno poškodbo pa je treba takoj sanirati s posebnim lakom, sicer aluminij oksidira.
       Ker pa platišča poleg omenjenih tehničnih lastnosti omogočajo še zračenje zavor, velja pri nakupu pozornost usmeriti tudi k njihovi obliki, ki pogojuje funkcionalnost. Pa še nekaj - strokovnjaki opozarjajo predvsem na ustreznost platišč, ki morajo ustrezati kriterijem TÜV ali ABE, zato bodite pri izbiri med nepregledno ponudbo platišč pozorni tudi na eno od teh oznak.
       Attached Files
       ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
       Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
       Dva sta že težila....!

       Comment


       • #8
        Re: Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

        Toplo, v teh dneh celo vroče pomladno vreme je ozračje že napolnilo z neštetimi insekti, mrčesom, nadlogo, s katero se mora spopasti domala vsak voznik. In četudi je vetrobransko steklo praviloma, včasih bolj, včasih manj učinkovito, mogoče očistiti z brisalci in tekočino za pranje stekel, se je "pokopališča" insektov na pločevini najpogosteje treba lotiti ročno. Še najboljše dovolj pogosto, da se ostanki popolnoma ne zasušijo.
        Kemija je v tem pogledu v veliko pomoč, ponudba kemičnih preparatov pa zelo pestra. A zasušeni in od sonca dodobra zapečeni ostanki mrčesa bodo za še tako učinkovito sredstvo ali kombinacijo sredstev (pre)trd oreh. Predvsem pa v tem primeru precej trpi avtomobilski lak, močnejša sila, potrebna za odstranjevanje, ga lahko hitro poškoduje. Strokovnjaki po številnih preizkusih dodajajo, da kemija v primeru insektov ni vedno najboljša, predvsem pa ne edina rešitev. Zanimivo, a krpa iz mikrovlaken menda, četudi zgolj v kombinaciji z vodo, torej brez čistila, še učinkoviteje odstrani mrčes z avtomobilske pločevine in stekla. Precej bolje kot na primer mehka goba, pri trši gobi pa obstaja nevarnost poškodbe laka. Zato mehka krpa iz mikrovlaken še vedno velja za eno boljših rešitev pri odstranjevanju mrčesa. Ostankov insektov na pločevini se je mogoče lotiti tudi z najlonsko nogavico; še preden po pranju obrišete avto, dele, na katerih je mrčes, obrišite z najlonsko nogavico, lahko pa jo nataknete čez gobo za pranje in tako učinkovito odstranite mrčes. Najlon je namreč toliko grob, da odstrani mrčes, in toliko fin, da ne poškoduje laka. Predvsem pa vam bo za uporabo slednjih dveh metod brez kemije hvaležna narava.
        Attached Files
        ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
        Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
        Dva sta že težila....!

        Comment


        • #9
         Re: Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

         Še boljše pa je da po taki vožnji vržeš čez prednji del avtomobila mokro rjuho ali brisačo in jo pustiš gor en pol ure, potem pa samo obišeš.

         Lp Čojko
         sigpic

         Comment


         • #10
          Re: Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

          Varnejša vožnja: Kako zložiti prtljago v avto, ko greste na dopust

          Priznati je treba, da lastnika avtomobilov, ki imajo večji prtljažnik zamika, da bi prtljago in drug tovor zložil v avto kar na slepo. Toda tisti, ki jim je mar lastno življenje - in življenje njihovih potnikov - pri zlaganju prtljage v avto upoštevajo varnostna pravila, med katerimi je najpomembnejše: Težke predmete je treba zložiti na dno prtljažnika in jih trdno potisniti ob zadnji sedež, da pri morebitnem trku ne bi poleteli naprej. Zakaj je to pomembno? Poln zaboj mineralne vode tehta 17 kg. Pri trku se teh 17 kg pretvori v več kot pol tone težko utež, ki udari ob zadnji sedež. Da bi kar se da zmanjšali prodorno moč, moramo težak tovor zložiti neposredno ob zadnji sedež in preprečiti, da bi zdrsnil nazaj, tako da ga založimo z drugimi kosi prtljage ali privežemo. V nasprotnem primeru lahko pri nenadnem zaviranju ali trku vso prtljago vrže naprej.Poleg težkih kovčkov med počitniško prtljago pogosto najdemo tudi lažje kose, kot so športne torbe, blazine za plažo, napihljive vzmetnice in gumijasti čolni. Te kose je treba zložiti okoli težjih predmetov – čim tesneje in čim bolj stisnjene. Prtljage ni priporočljivo zložiti višje od zadnjih sedežev. Vse, kar je zloženo višje od sedežev, lahko pri nenadnem zaviranju ali trku poleti naprej in poškoduje potnike. Prtljago je tudi priporočljivo pritrditi z jermeni za ta namen. Pomembno: Varnostni trikotnik, odsevni varnostni jopič in komplet prve pomoči je treba spraviti na mesto, kjer so vedno pri roki!Še dva nasveta za varno počitniško vožnjo: Zaradi večje teže je treba prilagoditi tlak v pnevmatikah (glejte priročnik). Poleg tega se zaradi teže v zadnjem delu avtomobila njegov prvi del nekoliko dvigne. Da žarometi ponoči ne bi slepili nasproti vozečih, je treba svetlobni snop ustrezno nastaviti.
          ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
          Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
          Dva sta že težila....!

          Comment


          • #11
           Re: Uporabni nasveti + 10. nasvetov za dober nakup avtomobila

           Vzdrževanje avtomobila


           Danes so avtomobili v vseh pogledih kakovostnejši, kot so bili pred dvema in več desetletji. Vzrok za to so tudi uporaba novih, bolj odpornih materialov, kakovostnejši proizvodni procesi in seveda velika vlaganja avtomobilskih proizvajalcev v kakovost in razvoj nasploh. Kljub temu pa to ne more biti razlog, da bi zanemarjali skrb za avtomobil. Četudi so danes karoserijski laki kakovostnejši, odpornejši in seveda glede na barvno lestvico tudi veliko pestrejši, je zanje na avtomobilu treba redno skrbeti. Različni atmosferski vplivi namreč še zmeraj negativno vplivajo na pločevino in seveda tudi na barvo, ki pločevini ne daje le barvne raznolikosti, pač pa jo na neki način tudi varuje pred UV-žarki, kislim dežjem, soljo ... Manjše poškodbe laka v obliki lasnic lahko nastanejo tudi zaradi nekakovostnega pranja avtomobila. Strokovnjaki na tem področju svetujejo zaščito laka tudi pri novem avtomobilu. Poliranje avtomobila je sicer priporočljivo pred zimo in po njej, seveda po temeljitem čiščenju. Tako se bodo skrile manjše poškodbe, za večje pa naj poskrbijo specialisti, saj je tako poškodovan lak na karoseriji treba obdelati z grobimi sredstvi, glede na poškodbo po potrebi tudi s strojno obdelavo.
           V vročih poletnih mesecih verjetno vsi želite avtomobil parkirati v senci. Globoki senci so hvaležni ne le potniki, ki sedejo v avtomobil, pač pa tudi nekatere avtomobilske komponente, predvsem izpostavljena plastika armaturne plošče. Vendar prav pod drevesi obstaja nevarnost za lak pločevine avtomobila, saj je izpostavljen drevesnim smolam, ki škodujejo avtomobilu, prav tako tudi iztrebki ptičev, ki se vse prevečkrat znajdejo na avtomobilu. Takšno umazanijo je treba čim prej odstraniti, vendar drevesne smole velikokrat predstavljajo težavo tudi pri pranju s čistilom. Če teh madežev ni mogoče odstraniti v domači garaži ali avtopralnici, naj se njihovega odstranjevanja loti strokovnjak.

           Zunanjosti avtomobila ne sestavljajo zgolj deli iz pločevine, pač pa tudi gumeni in plastični deli, ki so prav tako izpostavljeni različnim vplivom, kot so sonce, sneg, vlaga ...Za zaščito takšnih delov je treba uporabiti vodoodporne izdelke, ki se vpijajo v materiale, svetujejo tisti , ki se ukvarjajo s pripravo in vzdrževanjem vozil. Trgovine na prodajnih policah sicer ponujajo številne avtomobilske kozmetične izdelke, ki služijo zaščiti zunanjosti avtomobila. Katerega izbrati, pa je seveda odločitev vsakega posameznika.

           ČLOVEK SE UČI,DOKLER IMA MLADO UČITELJICO!bbb:
           Vsak tretji,ki bo težil na forumu, bo ustreljen.
           Dva sta že težila....!

           Comment

           Working...
           X