Francoski avtomobilski velikan dobiva boj z rdečimi številkami?

Avtor: Jure Gregorčič, STAFrancoski proizvajalec avtomobilov PSA Peugeot Citroën je lani prepolovil čisto izgubo in jo v primerjavi z letom 2012 znižal s petih milijard evrov na 2,3 milijarde evrov.OCENA: +2POŠLJI
Share

Kitajski finančni priliv in zaprte tovarne

V koncernu bodo še okrepili sodelovanje s kitajsko avtomobilsko družbo Dongfeng.

Delničarji družbe so sicer potrdili tri milijarde evrov vredno dokapitalizacijo, na ta način pa bodo tudi okrepili sodelovanje s kitajsko avtomobilsko družbo Dongfeng.

Drugi največji evropski avtomobilski proizvajalec je sredi obsežnega prestrukturiranja, v okviru katerega odpušča delavce in zapira tovarne, s temi ukrepi pa je lani privarčeval 1,5 milijarde dolarjev.

Delničarji družbe so potrdili tri milijarde evrov vredno dokapitalizacijo, v okviru katere bosta francoska vlada in kitajska družba Dongfeng vsaka vplačali 800 milijonov evrov in pridobili vsaka 14-odstotni delež v družbi.

Evropska rana je najgloblja

Družba je v velikih težavah predvsem na evropskih tleh, zaradi česar želi okrepiti svojo prisotnost na Kitajskem. Prodaja v Evropi je lani upadla za 1,6 odstotka, v Rusiji pa za 5,4 odstotka, medtem ko je v državah Latinske Amerike narasla za 2,9 odstotka, na Kitajskem pa za 19,1 odstotka. Kitajska je za Francijo drugi največji trg skupine PSA.