Announcement

Collapse
No announcement yet.

Temperatura Motorja Xara

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Temperatura Motorja Xara

  Pozdravljeni!
  Pred kratkim sem postal novi lastnik Xsare 2.0 HDI in glej ga zlomka imam EN VELIK PROBLEM. Kazalec temperature motorja na armaturki se mi ne dvigne čez 70 stopinj, razen če se prav potrudim in ga ''gonim'' ali pa če avto lavfa eno uro na miru, pa še tedaj ne gre kazalec čez 90.
  Avto sem peljal najprej na en servis, kjer so mi zamenjali cevni termostat ter po dveh dneh brez avta le tega vrnili v prvotnem stanju, češ da je to pač seriska napaka. Kasneje na drugem servisu so mi zamenjli tipalo tem. na motorju, vendar nič sprememb le zagotovilo servisa, da je tem. prava in da je le prikaz napačen. (ponujena rešitev menjava armaturne plošče).

  Ali ima kdo podoben prikaz (problem), ali je to normalno....morda kakšen nasvet za rešitev problema?????!!!!!
  :b:
  Last edited by Postojnčan; 10th March 2007, 21:22. Reason: napaka...

 • #2
  Re: Temperatura Motorja Xara

  Nimam ravno Xsare,in ne dizla,imam pa 206 bencinarja in mi v teh zimskih dneh med vožnjo tudi kazalec temperature komajda zleze nad 70 stopinj,če pa stojim nekaj minut na mestu pa se počasi dviga tja do 80,90.
  Ne vem,meni vse normalno dela(upam) zato se ne obremenjujem preveč s tem.
  Nekateri včasih kar malo preveliko paranojo zganjajo glede temperature vode in koliko kaže kazalec...
  Pač pozimi kaže malo manj...

  Comment


  • #3
   Re: Temperatura Motorja Xara

   V tem ne mores primerjat peugeota pa citroena, kolko sem peugeota (partner & 206 ) vozo, drzi temparaturo vecinoma na 80°c ce pa je sila pa celo do 90, medtem ko xsara gre cez 90°c nakar se pri cca. 92-95°c vklopi termorstat. Ce ti gre temperatura nekje do 3/4 torej nekje do 105 al pa kaj podobnega ... probaj najprej preverit v kakšnem stanju je akumolator. Jaz sem mel problem da je temperatura prisla do 105°c (malo manj) pa se ni vklopo venitlator, pa so mi na servisu rekli da je kriv akumolator, in ko sem ga menjal oz. so mi ga menjali ... voila vse deluje normalno. (pri tebi je lahko kaka druga finta, izkusnje pac)
   http://www.citroenbilten.com/forum/v...o=view&id=1408

   Comment


   • #4
    Re: Temperatura Motorja Xara

    Prva stvar za preverit v primeru nizke prikazane temperature hladilne tekočine je termostat, nato tipalo. Kot so storili na servisu. Razen v kolikor ti niso ponovno montirali defekten kos bo res kriv merilec v armaturki. Se boš pač navadil živet s tem . Meni tudi kaže 10 stopinj manj kot je dejanska temperatura (potrebna menjava tipala ). Pa kaj, pomembno da vem !

    Po moji oceni, ti kaže od 10- 15 stopinj premalo, sicer pa ugotovi kdaj naj bi zacel odpirati termostat. Toliko je dejanska temp. pri številki pod katero cager ne pade.

    Comment


    • #5
     Re: Temperatura Motorja Xara

     Ja težko je življenje nas lastnikov Citroenov. Recimo življenje lastnikov folksvagnov je veliko lažje, saj pri temperaturi motorja nekje od 70 do nekje okrog 115 stopinj cagar stoji na 90 ko pribit in potem človek nima nobenih skrbi, temveč dobi neizmerno veliko zaupanje v kvaliteto firme, ki je izdelala avto

     Tako da mi je po svoje čudno, da v tistem servisu, namesto zamenjave armaturke, niso predlagali kar zamenjavo avta
     Xantia - edini po nemško narejeni Citroen

     Comment


     • #6
      Re: Temperatura Motorja Xara

      Temperatura HDI Xsare je zalimana na 75 stopinje in je to normalno! Pač je serisko zamknjena skala na Xsarah.

      Na 60 stopinj imaš prvo črtico, potem je sredinska, kjer ne piše nič in je to prava delovna temperatura), ter zopet pri 90 stopinj. Jaz ga niti še na 90 stopinj nisem nikoli mogel nagoniti, je vedno prej odprl in ohladil mašino.

      Lp Čojko
      sigpic

      Comment


      • #7
       Re: Temperatura Motorja Xara

       Če ti kuha, potem se sekiraj. Če ne potem je delovna temperatura tam kjer je kazalec večino časa. Če ga boš gonil bo pokazalo malo več, ko je hladneje bo pa malo manj. Vsa umetnost, številke niso važne. Razen če bi rad natančno sledil temp. motorja.

       LP Robi
       Velikost JE pomembna!!

       Comment


       • #8
        Re: Temperatura Motorja Xara

        Ja, pri meni je tudi tam na sredini med 60 in 90°. To bo čist OK, nč bat!

        Comment


        • #9
         Re: Temperatura Motorja Xara

         Moj post ne paše sem, ker nimam xsare ampak xsantio. Tudi pri meni je cagar zmeraj tam nekje na 70 stopinj, termostat preklopi malo pred 90 stopinj. Kot kaže je "bolezen" enaka tudi na xsantiji

         Comment


         • #10
          Re: Temperatura Motorja Xara

          Evo primer moje temperature, do kod pride in je 70% tam, al pa 30% na 90°c

          http://www.citroenbilten.com/forum/a...1&d=1174081090

          http://www.citroenbilten.com/forum/a...1&d=1174081195
          Attached Files
          Last edited by cr00k; 16th March 2007, 23:40.
          http://www.citroenbilten.com/forum/v...o=view&id=1408

          Comment


          • #11
           Re: Temperatura Motorja Xara

           Pri meni je isto(xsara HDI, L.2001, 80 KW), pa tudi rezerva mi se prezgodaj aktivira, pač narobe kalibrirani cajgerji...
           sigpicSreća, pa nema snijega, ko bi ga čistio po ovoj vrućini!

           Comment


           • #12
            Re: Temperatura Motorja Xara

            Pri meni na xsari je temperatura ponavadi malo pod oznako za 90. Še v istem trenutku ko pride na 90 se pa vklopi ventilator.

            Comment


            • #13
             Re: Temperatura Motorja Xara

             No fantje da se še jaz malo priključim debati. Tudi pri moji xsari se temperatura kaj hitro povzpne čez 90, ko se vključijo ventilatorji. potem za malenkost pade. To se mi dogaja ko je zunaj toplo. Ker se približujejo vroči dnevi me ta dvig malo muči saj se zgodi pri mestni vožnji relativno hitro. Sem zamenjal termostat, vendar je še vedno enako. Avto imam že dve leti in ima že kar nekaj prevoženih kilometrov. Opravljen je bil že velik servis in zamenjana črpalka. Me zanima če ima xsara še mogoče kje drugje kako zaporo ali termostat, saj ga po segretju le počasi ohladim. Tudi hladilnik vode sem že pral, saj sem sumil, da je zaprašen. Drugače avto dela dobro. Olja ne pije, pa tudi kuha ne. Poraba normalna.

             Comment


             • #14
              Re: Temperatura Motorja Xara

              Meni se pa zdi zanimivo, kar se mi je začelo na xsari dogajat zadnje čase, ko sem začel uporabljat klimo. Prej je kazalec temperature delal čisto ok (malo pod 90 do 90 tu nekje, ko je bil avto ogret), zdaj pa ko imam klimo priključeno je kazalec malo nad 60 (čisto spodaj). Najprej sem mislil, da je to samo zaradi klime, včeraj pa klime nisem rabil, pa vseeno se mi kazalec ni dvignil od malo nad 60, razen ko sem ga res nateral tam na 170 km/h, je kazal pod 90 in potem spet rapidno padel... No, klime nisem uporabljal danes, pa se spet peljal daljšo turo in je kazalec kazal normalno... Svašta.
              Bi to morda lahko bilo s senzorjem kaj narobe ali kaj drugega?

              Comment


              • #15
               Re: Temperatura Motorja Xara

               No, sem malo bolj stestiral zadevo in isto... Včasih se mi tudi po 10 km vožnje kazalec ne dvigne nad 60, ko pa stisnem na gas, pa gre na 90 (čez 90 malokdaj pa še to minimalno), ko spustim gas mi pa spet pade na malo čez 60? Pozna kdo te finte?

               Aja, pa to mi dela, tudi če je klima ugasnjena in je sploh ne uporabljam in tudi, če je klima prižgana - torej sem izključil vpliv le-tega.

               Comment

               Working...
               X