Announcement

Collapse
No announcement yet.

Bojan Križaj in citroën visa 1000 pistes: spomini živi tudi po 28 letih

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Bojan Križaj in citroën visa 1000 pistes: spomini živi tudi po 28 letih

  Avtor: Gregor PavšičBojan Križaj se je pred 28 leti preizkusil tudi v avtomobilskem reliju, ko je na reliju Saturnus vozil štirikolesno gnano citroën viso 1000 pistes. Avtomobil je danes v Bertokih pri Kopru.

  OCENA: +8POŠLJI
  Share  Križaj je športni izziv iskal tudi za volanom dirkalnika

  Bojan Križaj in Jakob Valant leta 1986 na reliju Saturnus. Po okvari motorja sta hitro odstopila.

  Leta 1986 je bil Bojan Križaj največji slovenski športni zvezdnik. Za seboj je imel šest slalomskih zmag za svetovni pokal, spomladi tega leta pa je sezono končal kot drugi najboljši slalomist sveta. Sneg je skopnel in takrat 29-letni Križaj je iskal nove izzive.

  Ko se je 23. maja 1986 postavil na štart relija Saturnus, takrat športnega dogodka z največjim obiskom gledalcev v Sloveniji, ki je drugo leto zapored štel za evropsko prvenstvo, so bile kljub vsem dokazanim dirkačem oči javnosti ozrte prav v blondinca za volanom citroën vise 1000 pistes.

  Križaj je takrat edinkrat sodeloval na avtomobilski dirki. Bil je voznik v novem avtomobilu koprskega Cimosa, za sovoznika so mu postavili izkušenega, danes že pokojnega Jakoba Valanta. Na makadamskih preizkušnjah sta v avtomobilu zamenjala vlogi. Žal nista prišla daleč, saj se je takrat serijski motor še pregreval in tudi kmalu odpovedal poslušnost.

  Cimos je "Križajevo" viso prodal za sedem tisoč takratnih nemških mark

  Po razpadu Cimosove ekipe je dirkalnik kupil Stanislav Pečar, ki je nanj skrbno pazil.

  Cimos je tik pred začetkom takratnega Saturnusa dokončal pripravo citroën vise 1000 pistes. To je bil majhen in simpatičen dirkalnik s štirikolesnim pogonom, ki je spadal v znamenito skupino B. Ko ga je vozil Križaj, je bil avtomobil še dokaj serijski. V pravi dirkalnik so ga preuredili šele leto pozneje.

  Nekdanja "Križajeva" visa tudi po 28 letih še vedno živi in ostaja v Sloveniji. To je zasluga Stanislava Pečarja, takratnega tehničnega vodje Cimosovega moštva, ki se je nedavno v Cimosu upokojil. V Kopru so hoteli avtomobil prodati, Pečar pa je iz tujine hitro stopil v stik z direktorjem, njegova žena je uredila nakazilo sedem tisoč takratnih nemških mark in avtomobil je bil njegov. Tako je rešil vse pokale, fotografije in preostale spomine na ta edinstven avtomobil.

  "Križaj je bil hiter voznik. Ni imel izkušenj, a bil je hiter.- Stanislav Pečar, vodja Cimosove dirkaške ekipe.

  "Križaj je bil hiter voznik. Ni imel izkušenj, a bil je hiter. Opazovalci so dejali, da je tudi skozi ovinke vozil, kot bi imel postavljene količke. Bojan je med pripravo deset dni tudi pomagal v delavnici," se sodelovanja s smučarskim asom takratne Jugoslavije spominja Pečar.

  Za Križajem je citroën viso 1000 pistes vozil izkušeni Stojan Pirjevec, ki je leta 1987 tudi postal državni prvak v skupini B takratnega jugoslovanskega državnega prvenstva.

  Visa 1000 pistes je imela 1,4-litrski motor z okrog 140 "konji"

  Originalni tekmovalni karton posadke Križaj-Valant z relija Saturnus 1986.

  Citroën je viso predstavil leta 1978 na domačem avtomobilskem salonu v Parizu. V športni okvir jo je tri leta pozneje postavil Guy Verrier, ki je takrat pri Citroënu skrbel za športni program. Z viso je ustanovil pokalno tekmovanje za iskanje mladih talentov obvladovanja volana. Pozneje so viso predelali za vse bolj priljubljeno skupino B. Dobila je štirikolesni pogon, v najmočnejši različici pa je imela 1,4-litrski motor z dvojnim Webbrovim vplinjačem in moč okrog 140 "konjev".

  Moč se je na kolesa prenašala prek petstopenjskega ročnega menjalnika. Ker je bila masa vozila le 695 kilogramov, je bila predvsem na makadamu pogosto konkurenčna tudi veliko močnejšim avtomobilom.

  Najboljši posamični rezultat na svetovnem prvenstvu je leta 1985 v Monte Carlo z njo dosegel Jean-Claude Andruet, ki je bil osmi skupno in prvi v svojem razredu.

  Na starodobnih relijih citroën viso 1000 pistes srečujemo še danes. Prejšnji konec tedna sta jo na znamenitem starodobnem reliju Boucles de Spa v Belgiji vozila Yves Matton, vodja Citroën Sporta, in njegov sovoznik Daniel Elena, desetletje nepogrešljiva desna roka Sebastiena Loeba.
  Naš bralec Marjan Jerina je pobrskal po arhivih in nam poslal fotografijo Križaja z relija Saturnus 1986.  Preberite še:

  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/
Working...
X