Takole, kar že nekaj časa nismo objavili prihodkov in koliko imamo realnih osnovnih stroškov s tem našim portalom. Zato sem si nekako odtrgal čas in te podatke zbral.
Poročilo o stroških in prihodkih portala CitroenBilten.com za leta 2013-2014
Torej imamo poleg obstoječe še 3 pomožne domene. Torej letni strošek za podaljšanje 4 domen je 60€ . Ukinili smo vsaj 6 pomožnih domeni in tako bomo v prihodnje privarčevali za ta znesek bomo pa pač zaradi tega opustili nekaj spletnih projektov Citroenbiltena in ne bomo tako aktivni, kot bi lahko bili.
Za strežnik sedaj plačujemo 39,99 $ mesečno. V letu 2012 smo imeli večji strežnik in seveda veliko manj problemov in težav. Letos imamo zaradi manjšega strežnika kopico težav in verjetno realno več stroškov čeprav plačujemo manj. To je letno 479,88 $. Žalostni je to. da moramo plačevati sproti, če bi to poravnali letno bi dobili dodatni popust in bi plačali samo 10 mesecev in ne kot sedaj 12. Kaj hočemo kriza in revščina ima svoj davek varčujejo in dobijo popuste samo tisti, ki so bogati
Licenca. Do sedaj smo imeli od leta 2009 pa do danes plačano in kupljeno licenco za vbulletin4. Licenci se počasi izteka življenjski cikel. Ker je na našem portalu že res veliko nekih podatkov in informacij nam stara licenca že nekaj časa poka po šivih. Poleg tega bi šli radi s časom in tehnologijo naprej in si želimo čim prej nabavit novo licenco. Več o tem še v nadaljevanju skratka v letu si želimo nabaviti licenco za Vbulletin 5 in potem imamo 5 let vsaj zopet miren sen in lep in moderen spletni portal, s tem da je naše dolgoletno delo in aktivnosti ostanejo ohranjene.
Licenca nadgradnja skupaj z mobile modulom pride 359 $ in to je ta sanjska vsota, ki bi jo želeli nekako pridobit zbrati v letu 2014.
In še želje malih sanjačev so, da bi mesečno lahko nadgradili cloudflare in si lahko privoščili dodatnih 20 $ za to, da bi naš portal deloval hitreje in bolj tekoče.
Prihodki:
Prihodki od objave oglasov iprom in najdi ter prodaje bannerjev in prodaje linkov znašajo 168€ od konca avgusta 2012 do septembra 2013. Za vse to smo izdali uradne račune.
Donacije in prispevki je večinoma en posameznik, ki nosi večino vseh stroškov. Seveda trpi zaradi tega tudi družina in je ob tem, da portal deluje veliko odrekanja in osebne revščine, ki jo zapolnjuje notranje veselje, da portal dela. Torej ideja, da vsak član tudi tisti, ki ne morejo oziroma nimajo prispeva letno vsaj en evro za ta portal še živi in jo bomo širili tudi v prihodnje.
Kdo je prispeval in kdaj vse to zabeležimo tudi na našem portalu, V letu 2012 ni bilo prispevkov po pozivu in poslani prošnji septembra 2013 smo pa nabrali nekaj € prispevkov (17 €) tako, da upanje na preživetje portala ostaja.
14. februarja 2014 bomo praznovali 11 obletnico obstoja in delovanja v taki obliko in formi kot je danes. Na 13,3 obletnico pa planiramo kako večjo prireditev in zabavo.

Torej odhodki v letu 2012-2013
Domen 60 €
Gostovanje 366 €
Odhodki skupaj: 426 €
Prihodki v letu 2012-2013
Oglaševanje reklame 168 €
Prostovoljni prispevki 17 €
Prihodki skupaj 185 €
Plan za leto 2014
Poleg že obstoječih in planiranih odhodkov nabava licence 247 € in pa cloud 92 € na leto.
Plan povečati število bannerjev in oglasv razširitev na tuje trge in s tem povečati prihodke. Vsak član obiskovalec podpornik nakaže vsaj en evro.
Zakaj imamo plačano licenco.
Z uporabo vbulletina smo začeli že kakih 8 let nazaj naprej smo imeli free stare licence, kamor smo prenesli in imigriali vsebino iz prejšnjih free licniec in še starejšega foruma. Potem smo nabavili kupljeno licenco Vbulletin in smo imeli vso podpro pomoč in vse dostope do vseh možnih dodatkov zadnje 4 leta. Licenca je pač doživela svoj končni življenjski ciklus in nujno je pač prehod naprej predvsem zaradi problema z delovanjem foruma. Že od lani ko je bil predstavljen nov software vbulletin 5 si prizadevamo za nakup le tega.
Zakaj ne grem nazaj na free licence? Predvsem zato ker, ko si enkrat z mercedesom nikakor več ne moreš nazaj na fičkota, ne samo za to, ker bi hoteli neko udobje varnost in modern portal ampak tudi zaradi tega ker vsega tega. kar smo do sedaj izgradili in nabrali v fičkota niti spravimo več ne. Torej prihodnst vidimo da gremo z našim delom naprej ne pa nazaj. Z free licencami je tudi ogromno dela iskanja rešitev predelav in vsega, da zadeve sploh lepo funkcionirajo in niso varne pred vsemi hekteji in vodri, Fre licence ne zagotavljajo varnega in dobrega delovanja in tudi na žalost nimam ne ljudi ne osebja, ki bi lahko ali znali to početi z free licencami.
Če ima kdo še kakršnokoli vprašanje pa naj le vpraša, bo čim prej na tem portalu tudi dobil odgovor.