Announcement

Collapse
No announcement yet.

Koncept Citroën C4 Cactus Airflow porabi le 2 litra

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Koncept Citroën C4 Cactus Airflow porabi le 2 litra

  Citroen je v okviru programa ”Vozilo 2l/100”, ki ga organizira Plateforme de la Filière Automobile* pripravil koncept C4 Cactus Airflow 2L. Z uporabo lahkih kompozitnih materialov, izboljšano aerodinamiko in vgrajenim bencinskim motorjem PureTech 82, ki sodelujo s tehnologijo Hybrid Air, so znižali porabo za 30% in obdržali dinamične zmogljivosti vozila.

  Pri Citroënu so se osredotočili predvsem na uporabo kompozitnih materialov na osnovi karbonskih vlaken in z integracijo novih materialov v dno karoserije. Koncept Airflow tako tehta le 865 kilogramov (100 kg manj kot običajni C4 Cactus), a zaradi inovativnih tehnik izdelave ohranja svojo čvrstost in absorbira energijo ob trku, zato varnost potnikov ni ogrožena v nobenem elementu.Konceptno vozilo C4 Cactus AirFlow 2L poganja pogonski sklopi Hybrid Air. Agregat poganja trivaljni bencinski motor PureTech, v kombinaciji s sistemom skladiščenja energije v obliki stisnjenega zraka, sestav dveh motorjev-hidravličnih črpalk in samodejni menjalnik s planetnim gonilom. Celoten sistem krmili nadzorna enota, ki upravlja voznikove ukaze na način, da prilagaja energetsko porabo. Sistem lahko deluje v treh različnih režimih – način delovanja na zrak, pri katerem bencinski motor z notranjim zgorevanjem nadomesti motor na stisnjen zrak, delovanje samo bencinskega motorja ali pa sistem deluje v kombiniranem načinu. Isti pogon lahko vidimo tudi na Peugeotu 208 Hybrid Air 2L.
  Velik vpliv na manjšo povprečno porabo goriva ima tudi aerodinamika, zato so spremenili geometrijo obeh odbijačev, blatnikov, pokrovov ogledal in z ostalimi izboljšavami zmanjšali koeficient aerodinamičnega upora vozila za 20%. Spremenjena so tudi platišča, na katerih so nameščene devetnajstpalčne Michelin pnevmatike in variabilne zračne lopute, ki jih krmili centrifugalna sila.
  Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën)
  *organizacija, ki združuje francoske proizvajalce, ponudnike opreme in dobavitelje z namenom okrepitve avtomobilske panoge v Franciji.
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/
Working...
X