Announcement

Collapse
No announcement yet.

Citroën C4 cactus: turbo trivaljnik prva izbira

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Citroën C4 cactus: turbo trivaljnik prva izbira

  Vsake toliko časa nekdo naredi avtomobil, ob katerem se ljudje ustavijo in se zazrejo vanj, saj ga želijo podrobneje pogledati. Celo 10-letna punčka je ustavila mamico in rekla, glej ga kaktus, si ga greva pogledati? Francozi znajo, ni kaj. Kako pa so na ti s pogonskimi motorji, sploh bencinskimi, trivaljnimi?

  Za zanimanje mimoidočih je bila kriva tudi vpadljiva zelena barva, kot tudi zračni žepi na bokih, ki ščitijo karoserijo pred praskami in nenaveden izgled žarometov. To vse smo ugotavljali že lani na mednarodni predstavitvi posebneža, kot tudi kasneje na testu, ko smo model C4 cactus preizkusili v sicer manj vpadljivi beli barvi in v kombinaciji z 1,6-litrskim dizelskim pogonskim agregatom z 62 kilovatov moči (92 KM) in petstopenjskim ročnim menjalnikom. Ugotovitve so bile, da gre za povsem spodobno zmogljiv agregat, tako v mestu, kot na avtocesti. Ne gre za presežek športnosti, se pa zato vključuje v Citroënovo filozofijo nižanja stroškov lastništva, ki naj bi bili v primerjavi s C4 nižji kar za petino.

  V prid nenavadnemu dizelskemu križancu, kateremu natančno ne moremo opredeliti konkurence, je govorila skupna poraba, ki je bila 4,7 litra. Odlično! Na avtocesti iz Ljubljane proti Kopru smo pri hitrosti 130 km/h namerili porabo celo samo 4,4 litra, pri vzpenjanju po regionalni cesti proti Bovcu je poraba narasla na 5,3 litra. Glede na to, da sem na sicer bolj mestni trasi vozilo pred tem že preizkusil v Amsterdamu in sicer v kombinaciji s trivaljnikom, sem že takrat predlagal, da je to moja prva izbira. Zdaj sem dobil priložnost, da to tudi potrdim, saj sem preizkusil najzmogljivejšo različico trivaljnega turbobencinskega agregata z 81 kilovati moči (110 KM) in 205 Nm navora, dosegljivega že v nizkih vrtljajih.
  Zaradi turbopuhala in nizke mase je v mestih zelo poskočen in dobro vodljiv. Med ročnim in robotiziranim menjalnikom bi se odločil za ročnega, noben od njiju pa ni narejen za potrebe dinamičnih voznikov. V avtomobilu sem pogrešal merilnik vrtljajev motorja. (Foto: Anže Petkovšek) Turbo za več veselja za volanom

  Turbobencinski trivaljnik. Naj povem kar na začetku. To je pogonski motor, ki se ga izplača izbrati. Pomisleki, ki smo jih zbrali pri dizelski različici imamo tudi pri bencinski, a je bilo teh zdaj manj. In tudi ti pomisleki niso taki, za katere bi nas moralo pretirano skrbeti.

  Tudi s 108 kilovati moči, ki jih razvije 1,2-litrski motor, se trivaljnik ne uvršča v razredni vrh glede na vozne sposobnosti. Tudi glasen je bolj kot Oplov ali Fordov trivaljnik, ki premoreta več moči kljub manjši, litrski prostornini motorja. Vendar je to motor, ki je veliko bolj odziven in prožen ter tudi uglajen od dizelske 1,6-litrske različice.

  Tako kot pri dizlu so tudi pri bencinarju prestave močno raztegnjene, kako prožen je agregat, pa voznik občuti, ko avtomobil v drugi prestavi vleče tudi pri hitrostih okoli 20 km/h. Potegne zelo enakomerno, gladko in to že pri 1.500 vrtljajih. Moč ne popušča vse do 5.000 vrtljajev, zato je občutek pospeševanja ob izredno nizki masi (masa praznega vozila je 965 kilogramov, ali 90 kilogramov manj od 1,6-litrskega dizelskega motorja).
  Citroën C4 cactus z dizajnom privablja poglede, nedvomno smo se v to prepričali tudi na testu. No, morda je bila malo kriva tudi barva vozila. (Foto: Anže Petkovšek) Vozne lastnosti niso v prvem planu

  Pomembno je omeniti, da je blok trivaljnega bencinskega motorja izdelan iz aluminija, štirivaljnega dizla pa iz jekla. To se pozna tudi pri krmiljenju in vodljivosti vozila skozi ovinke. Z bencinskim trivaljnikom je vožnja veliko bolj razburljiva in natančna. A se Citroën s kakšnim Fordom, pa tudi Oplov, težko kosa v natančnosti vzmetenja in krmiljenja. Petstopenjski menjalnik je le povprečen, čeprav šeste prestave niti nisem pogrešal. Volanski obroč ponuja malo povratnih informacij izpod koles, kar se je predvsem na mokri cesti poznalo pri manj zanesljivi vožnji v ovinek, se je pa, tako pri vožnji v ovinkih, kot avtocesti, zdel bolje uravnotežen in tudi vodljiv. Edina točka, v kateri je dizel boljši, in to občutno, je poraba.
  Potovalni prostor je izdelan domiselno, plastike je sicer veliko, na račun varčevanja pa tudi kaj manjka, recimo ročica nad vrati za oprijem sopotnika spredaj. (Foto: Anže Petkovšek)

  Z vozno dinamiko se težko kosa z nekaterimi malimi križanci, recimo B-maxom, pa tudi capturjem in mazdo CX-3, a ima tudi druge adute, kot je šarm, inovativnost, tudi v obliki sodobne tehnologije, vpadljivosti in navsezadnje tudi ceni.

  Podatki o vozilu: Citroën C4 cactus puretech 110 (shine)
  Motor: turbobencinski, trivaljni, 1199 ccm
  Najvišja moč: 81 kW (108 KM) pri 6.250 vrtljajih
  Navor: 205 Nm pri 1.750 vrt./min
  Dimenzije (D x V x Š v mm): 4.157 x 1.480 x 1.729, medosna razdalja 2.595
  Najvišja hitrost: 167 km/h
  Pospešek: 12,9 sekunde od 0 do 100 km/h
  Prtljažnik (v litrih): 348 - 1179
  Poraba na testu: 6,7 litra, 107 g CO2/km
  Cena (v evrih): od 14.120€ (osnovni)/ 18.930 € (testnik)/ 19.020 € (testnik z dodatki)

  Plusi: Opazen dizajn, odziven motor, inovativen pristop;
  Minusi: Petstopenjski menjalnik, volan premalo informativen;


  vir zurnal24
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

 • #2
  Citroën pripravlja Cactusu podobnega športnega terenca

  Linda Jackson, izvršna direktorica Citroëna, je za Auto Express povedala, da bo francoski proizvajalec vozil izdelal športnega terenca, ki bo prežet z duhom modela C4 Cactus.

  ~V nedavnem govoru je Jacksonova naznanila, da je prodaja Citroëna v letu 2014 zrasla za 4 odstotke. ”Že smo razkrili načrte o zmanjšanju iz 14 na 7 modelov, vendar se bomo osredotočili na segmente, kjer lahko dvignemo prodajo.””Gledamo na naš prodajni plan, med njimi tudi SUV-je in CUV-je. Če pogledate v segment športnih terencev, so smiselni, kjerkoli se pojavijo in radi bi bili prisotni na teh trgih. Naredili bomo športnega terenca, vendar ne povem kdaj.”
  Citroën je lani na britanskem trgu povečal prodajo za 9,2 odstotka na več kot 110.000 novih registracij, zato je omenjeni trg globalno tretji največji za francoskega proizvajalca. Najpomembenjši trg za Citroën ostajata domači in kitajski trg. Potrebno pa je poudariti, da so v teh številkah vključeni še modeli iz linije DS, ki letos stopa na samostojno pot.
  Izvršna direktorica je poudarila, da se bodo tudi v prihodnosti opirali na tri stebre, ki so značilni za njihove produkte – dizajn, udobje in uporabna tehnologija. Razkrila je tudi, kako se uspeh C4 Cactusa prenaša na bodoče tehnologije. ”Cactus prikazuje kaj bomo počeli naprej,” je dejala Jacksonova.
  Citroën, kljub zmagi v prvenstvu WTCC, ne namerava v ponudbo vključiti športnih modelov. ”Ideja o visoko zmogljivem vozilu ne spada v našo strategijo.” Ravno obratno pa želijo dati velik poudarek ekološko osveščenim vozilom: ”Električna in hibridna vozila so del strategije koncerna PSA. Imeli bomo priključni hibrid, ki bo na voljo v celotni grupaciji,” je še zaključila.
  Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Gašper Pirman)
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

  Comment

  Working...
  X