Announcement

Collapse
No announcement yet.

Citroen C4 Testi in Razni članki

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • 2cv
  replied
  Citroën C4 Shine BlueHDI 120

  Poraba 4,7 l/100km Največja hitrost 197 km/h Cena 24.250 eur Plusi
  • Odličen dizelski agregat
  • Prostornost prtljažnega prostora
  • Velika založenost z opremo za sprejemljivo ceno
  • Izredno udoben
  • Odličen sistem stop&start


  Minusi
  • Popolnoma nepotrebna modra osvetlitev števcev
  • Večopravilna enota zna biti počasna
  • Žal je prenova le rahlo osvežila zunanji videz
  • Stopalke postavljene preveč skupaj in navzgor  Prenovljenega Citroëna C4 sem se izredno veselil, saj je na mojem domačem dvorišču parkiran zdaj že dve leti star, slabše motoriziran in malenkost manj opremljen primerek. Kljub nežni prenovi me je zanimalo ali so Francozi odpravili napake, ki me motijo, in predvsem ali bo novi 1,6-litrski dizelski agregat upravičil moja visoka pričakovanja.

  Dve leti miru
  Citroën je po petih letih prenovil svoj priljubljeni model C4 ter s tem prekinil namigovanja o hitrem prihodu naslednika. Družinsko naravnani C4 je svoj pravi pohod začel leta 2004 in vse do leta 2010 je francoski proizvajalec vozil prodal spoštljivih 2,3 milijona enot. V začetku je kupce nagovarjal z edinstvenim čustvenim dizajnom, aktualna generacija modela pa se je v smislu zunanjega videza ustalila in predvsem zresnila, kar je številne lastnike prejšnje generacije nekoliko razočaralo.
  V začetku je kupce nagovarjal z edinstvenim čustvenim dizajnom, aktualna generacija modela pa se je v smislu zunanjega videza ustalila in predvsem zresnila
  S prenovo so pri Citroënu za vsaj dve leti premaknili prihod novega modela in si s tem kupili nekaj časa, a je osvežitev pravzaprav res minimalna. Le najbolj zvesti privrženci znamke ali tisti najbolj pozorni bodo opazili spremenjen dizajn sprednjih žarometov z dnevnimi LED lučmi, 3D učinek zadnjih luči, novo obliko aluminijastih platišč in novo posebno belo barvo Nacre, ki vozilu lepo pristaja in ga vizualno polepša.
  Kljub prenovi ostaja na zastareli arhitekturi
  Nikakor ne morem mimo dejstva, da se je v segmentu družinskih kombilimuzin konkurenca močno posodobila. Med večje rivale zagotovo spada tudi izredno priljubljeni in posrečeni Peugeot 308. A je Citroënov ”Golf” s prihodom novega dizelskega agregata vsaj nekoliko zmanjšal zaostanek za tekmeci, ki pa nezadržno hitijo naprej.
  Nikakor ne morem mimo dejstva, da se je v segmentu družinskih kombilimuzin konkurenca močno posodobila.
  Srce, 88-kilovatni dizelski BlueHDi, predstavlja vrh dizelske ponudbe in je univerzalni delavec, ki je zasluženo našel svoje mesto tudi v prenovljenem C4. Agregat je plod razvoja PSA in s svojim varčnim ter skoraj neslišnim delovanjem vzbuja pozitivne občutke. Ne potrebuje pretiranega zlorabljanja stopalke za plin, da se odzove in 300 njutnmetrov navora je povsem dovolj za vlogo, ki mu je namenjena.
  S povsem običajno vožnjo v mešanem ciklu je porabil manj kot pet litrov, s potrpežljivo vožnjo in pametnim predvidevanjem pa se poraba lahko spusti tudi do štirih litrov na prevoženih sto kilometrov. Obljubljenih 3,3 litra je brez odrekanj skorajda nemogoče doseči, a se je že s porabo pod petimi litri, kljub ne prav majhni masi vozila (1.280 kilogramov), odrezal odlično. Posebno dober občutek pa je, ko s 60-litrskim rezervoarjem goriva prevoziš več kot tisoč kilometrov. Fantastično!
  Posebno dober občutek pa je, ko s 60-litrskim rezervoarjem goriva prevoziš več kot tisoč kilometrov.
  Izpostaviti je potrebno še prestavno ročico, ki je sedaj bolj natančna in ima krajše hode. Voznik ima tako boljši občutek za volanom, hkrati pa je s tem paketom C4 primeren tudi za kakšen hitreje odpeljani zavoj.
  Kvaliteta materialov je razred višje
  Potniška kabina sledi zasnovi pred prenovo in, razen 7-palčnega zaslona na dotik in gumba za zagon vozila, ne prinaša večjih novosti. Paket opreme Shine zajema dolg spisek dodatne opreme, ki resnici na ljubo ni nič posebnega. Je pa toliko bolj impresiven podatek, kaj Citroën ponuja za končni znesek (z upoštevanim popustom).
  Kljub popolnoma neposrečeni izbiri dodatne barvne kombinacije števcev je pohvalno, da so Francozi to možnost sploh dodali in poudarili svojo usmerjenost k detajlom. Številnim družinsko naravnanim uporabnikom zagotovo prav pride 230V vtičnica pod komolčnikom, a je največja prednost zagotovo univerzalno usmerjena notranjost, ki ji sledijo nadpovprečno udobni sedeži, prostornost na zadnji klopi in eden največjih prtljažnih prostorov v segmentu.
  Po drugi strani na zajetnem spisku spet ni najnovejših varnostno-asistenčnih sistemov. Medtem bratski konkurent že ponuja aktivni tempomat, sistem za preprečevanje naleta, izbiro voznega programa, nekateri tekmeci pa ta seznam varnostnih elementov še dopolnjujejo. Gledano s tega vidika je cena za tako opremljeni C4 brez popustov nesramno visoka, a lahko običajni uporabnik s seznama dodatne opreme zlahka črta nekaj nepotrebnih dodatkov, kot so prostoročni dostop in zagon, sistem za pomoč pri parkiranju spredaj ter dodatno zatemnjena zadnja bočna stekla in steklo prtljažnih vrat.
  Po drugi strani na zajetnem spisku spet ni najnovejših varnostno-asistenčnih sistemov.
  S tehnično-voznega kot tudi z uporabnega in oblikovnega vidika mu ne gre očitati nič konkretnega, zmotijo le preblizu in preveč pokončno postavljene stopalke. Sedempalčni zaslon na dotik sem spoznal pri ostalih produktih koncerna in tudi tukaj bi lahko bil bolj odziven in preprost. Veseli pa dejstvo, da je upravljanje klimatske naprave še vedno ”staromodno” in hitro uporabno, brez preusmerjanja pogleda voznika s ceste.
  Posrečen in konkreten
  Citroën C4 z dizelskim agregatom BlueHDi 120 in zajetnim paketom Shine je resnici na ljubo posrečen in korekten avtomobil, ki veliko daje. Prenova bi lahko zajela večje spremembe v zunanjem videzu, a očitno še vedno nagovarja zveste in bolj resne kupce, ki bodo cenili preprosto in kvalitetno potniško kabino polno detajlov, medtem ko je s pomočjo nadpovprečno udobnih sedežev in podvozja korak pred tekmeci.
  Citroën C4 z dizelskim agregatom BlueHDi 120 in zajetnim paketom Shine je resnici na ljubo posrečen in korekten avtomobil, ki veliko daje.
  V segmentu z največjo konkurenco ima težko delo, a je z odličnim dizelskim agregatom zmanjšal zaostanek in malenkost omilil čakanje na novo generacijo. Za kupce s tanjšo denarnico ob tem pri znamki ponujajo precejšnje popuste in odličen trivaljni bencinski agregat 1.2 e-THP.
  Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.
  Rezultati testa


  • Pogonski sklop
   Dizelski agregat je pravi dragulj, ki skupaj z dobrim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom prinaša odlične rezultate.
   10


  • Notranjost
   Potniška kabina je prostorna in preprosta, na trenutke nekoliko zastarela, vendar jo iz zagate rešita velik zaslon na dotik ter osrednje stikalo za zagon vozila.
   8


  • Opremljenost
   Paket opreme Shine prinaša številne sladkorčke, ki bodo zadovoljili še tako zahtevnega uporabnika; brezstično odklepanje vozila, zagon vozila s pomočjo gumba, večopravilna enota, avtomatska klimatska naprava in številne dobrote bodo razvajale potnike.
   8


  • Vozne lastnosti
   Največji plus je zagotovo udobje vožnje, ki jo podkrepita učinkovita zvočna izolacija in nenaporna vožnja. Odlično se znajde tako na daljših poteh, kot tudi ob avtocestnih hitrostih. Največja zamera leti na nekomunikativen volan in posledično slabše dinamične lastnosti.
   8


  • Gospodarnost
   C4 po ceniku stane malce več kot 24 evrskih tisočakov, kar je v nivoju z ostalimi konkurenti, vendar pri Citroënu ponujajo občutne popuste, s katerimi postane tako motorizirani in opremljeni C4 izredno privlačen. Z 1,6-litrskim agregatom BlueHDi bo nagradil kupce z izredno umirjenim delovanjem in nizko povprečno porabo.
   8


  • Zmogljivost
   88 kilovatov je dovolj za vsakodnevne operacije na cestah, kjer ne bo najhitrejši, lahko pa voznika razveseli s prevoženimi več kot tisoč kilometri z enim polnjnjemrezervoarja goriva.
   8


  • Sklep
   Citroën C4 je s prenovo pridobil nekaj svežega vetra, s čimer je francoski proizvajalec vozil še nekoliko odložil prihod nove generacije. Prenova je bolj nežna, a prinaša nove agregate in prečiščeno notranjost. Dizelski agregat BlueHDi je naravnost odličen, malce manj pa večopravilna enota. Še vedno je eden najboljših v svojem segmentu pri prostornosti potniške kabine in udobjem med vožnjo.
   8.3


  Tehnični podatki vozila

  cena testnega vozila (€) 24.250
  dolžina × širina × višina (mm) 4.329 × 1.789 × 1.489
  dovoljena masa vozila (kg) 1.860
  emisija CO2 (g/km) 95


  vir avtomobilizem

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Citroën C4 2,0 HDi exclusive

  Citroën C4 2,0 HDi exclusive – Nikoli ne pozabi na manire

  Citroën Citroën C4 2,0 HDi exclusive | 13 x komentirano | 25. April 2011
  Moč: 110 kW (150 KM);Največja hitrost: 207 km/h;Pospešek: 8,6 s;Poraba na testu: 5,8 l/100km; Cena testnega vozila: 25.140 €
  uredniška ocena: 8.7


  Všeč so mi citroëni. A bolj kot o tistih iz preteklosti imam sedaj v mislih nove modele zadnjih let. Po drugi generaciji C5 izpred nekaj let ter manjših modelih C3 in DS3 je novi, srednje veliki C4 spet še en nov citroën, ki je na pravem mestu.


  Oblika je sedaj drugačna, a sedaj bolj »pali«
  Citroën je bil zmeraj tisti najbolj posebni francoski avtomobil, ni res? Izstopal je z obliko, mnogokrat z inovativnimi tehničnimi posebnostmi. Namesto nadaljevanja drzne oblike prejšnje generacije, ki je bila mnogim drzna, a premalo inovativna in se ni znala prikupiti, je novi C4 iz povsem drugega testa. A ravno to je dobro. Prepričal me je z mehkimi linijami, iz katerega koli kota ga gledam, pa naj bo to izstopajoč sprednji del, čutni pregibi pločevine na boku ali nekam pust – meni vsaj, zadek. Lahka platišča je tisto, kar rabi, zatemnjena zadnja stekla ne. Barva, gotovo je moderna in modna, mu ne pristoji. A to je povsem stvar okusa.
  Ima dovolj prostora?
  Vedoč, da gre za srednji razred, nisem pričakoval prekomerne prostornosti, a te je dovolj. Res nisem sedel tako nizko, kot bi si želel, me je pa sedež zato izdatno podpiral v ledvenem delu, na željo mi je ta del tudi (z)masiral, čeprav le zelo nežno in neizrazito. Premajhne bočne opore nočem grajati. Zadaj sedim slabše, a sam nisem pravo merilo. Sedeža sta dobro kontuirana, naklon naslonjala »štima«. Višine, enako kot širine, je dovolj, noge gredo pod sedeže in to je to. Prtljažnik je s preko 400 litri v vrhu razrednega povprečja, prenosna lučka je prijetna podrobnost. Podrem naslonjala in zlahka naložim večji kos prtljage. Še dobro, da je zadnja stran sedežev temna – svetlo sprednjo stran sem namreč prehitro uspel zapacati.
  Poslovil se je fiksni srednji del in ergonomija je pridobila
  Položaj za volanom, ki je spet »običajen« – fiksni srednji del se je na kritiko mnogih umaknil, je dober. Ergonomija treh merilnikov je v redu, sredinska konzola urejena, manjka pa modni navigacijski sistem z velikim zaslonom. Ne toliko zaradi navigacije – namesto velikega zaslona to mesto namreč zaseda neugleden, čeprav uporaben predal in monokromatski zaslon ki ne sodi v exclusive paket.
  Exclusive paket je top
  Krom, svetel pliš, celo delno usnje na sedežih, modne luči. To paše. Elektrika za stekla, sklopljivi ogledali, osrednja ključavnica, samodejna klimatska naprava, potovalni računalnik, tempomat, parkirna tiplala in tipalo za dež, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, električno nastavljiv ledveni del voznikovega sedeža in masaža hrbta za oba spredaj sedeča. Opala…
  Smetana na kavo pa je…
  ..da tempomat omogoča izbor iz nabora najpogostejših omejitev hitrosti, da zna C4 premeriti, ali je želeno parkirno mesto dovolj veliko in da celo opozori, če so vozila v mrtvem kotu (zadnje je proti doplačilu). Do popolne opreme mu manjkajo le lahka platišča in ksenonski žarometi.
  Tehle 150 vrancev res leti..
  Trenutno najmočnejši dizel v ponudbi preberem in po praksi zaključim: skoraj preagresivno »skoči« z mesta, vedno odločno pospešuje, na regionalki, ali avtocesti zlahka držim korak z vsaj »številko« močnejšimi avtomobili. Dopade se mi, da brezstresno prehitevam (vse) kar v šesti prestavi, tako dobro vleče in uživam mir in odsotnost rožljanja motorja v mestu. In vse skupaj zaokroža poraba, ki… Kar smeje se mi, kako varčno lahko vozim – najnižja poraba je blizu »štiri na sto« – senzacionalna torej, tudi skupno testno povprečje je odlično.
  In potem je tu menjalnik….
  Ne menim, da je slab. V roko lepo paše, hodi niso predolgi in ob nežni uporabi je več kot le soliden. A z le nekaj več pozornosti ugotovim, da so hodi premalo natančni in da lahkotno pretikam le, če to delam umirjeno – »hitroroštvu« se upira.
  In na koncu pride udobje… Udobje čez vse!
  Nič »športnosti«, ali kako že (zmotno) danes imenujemo tista vozila, ki s pretrdimi vzmetmi in neodzivnimi blažilniki stresajo, ko to ni treba. Tukaj Citroën najbolj navduši. Res je lepo vedeti, da obstojijo, še bolje pa doživeti to mehkobo, ki pa ne meji na površnost vodenja. Vsakič znova ugotavljam, da je lahko ista cesta »trda, ali pa mehka«. Res – C4 ne pušča dvoma ali bojazni, da bi mu kdo lahko zameril mehkobo – te je ravno prav. In če volan ni natančen kot britev in so konkurenti boljši, mu ne štejem v slabo. Me je pa, pri nenadni potrebi po ostrem zaviranju sprva presenetil odziv – mehki blažilniki so omogočili opazno posedanje sprednjega dela.
  Kako prav se vse zdi..
  Pravi šarmer spodnjega srednjega razreda je tale C4. Z dovolj prostora za potnike in zelo dobro (serijsko) opremljen. In če ne prepriča z zunanjo podobo, morda s kvaliteto izdelave, ali z materiali? Zmogljiv je celo toliko, da na trenutke verjamem, da se mu kam mudi in nikoli ne pozabi na manire. Manire mehkobnega prevoza, ki jim je težko kdo kos. Paket je pod črto dober. Kaj dober, zelo dober. Pravzaprav odličen.
  besedilo: Jure Krajnc, foto: Jure Krajnc


  vir avtomobilizem.com

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  No nekdo dokazal da se tudi nov avto da naredit zanimiv .--
  Jesenski c4
  Attached Files

  Leave a comment:


 • Milan48
  replied
  Re: Citroen C4 Testi in Razni članki

  Ja, nekaj je res, za nekatere zadeve pa mi kaže drugače. Žena je na starem C4 imela porabo 9,6l/100km, samo lokalna vožnja Koper - Šalara pod Gažonom (4 km v eno smer, najmanj 2x na dan). Z novejšimi motorji je to zmanjšano. C4 coupe navaden z malo dodatki 1,6 smo po dobrih treh letih uporabe prodali v trenutku za 9.900€. Še predno sem dal fotke na Avtonet sta že bila dva ponudnika in čez četrt ure že avans. Pri Ičotu pa čez eno uro urejeno še vse ostalo. Tako, da je naša izkušnja več kot pozitivna. Za naše km bi zopet kupili bencinca, ker se nam to izplača. Prej smo ga prodali, kot pa s porabo (in ropotom) dosegli višjo ceno dizla, ki nam sploh ne ustreza za tako kratke relacije in brez da naštevam še ostale posebnosti dizla.
  Imeli smo le 3x vpoklic za nekatere popravke v garancijskem terminu, za katere nismo niti vedeli niti jih občutili. Imeli smo že več tipov avtomobilov vseh znamk in tudi zelo dragih, a še za nobenega nismo doživeli tolikokrat pohvaljene sedeže in sedenje za njih, ki na pogled ne izgledajo nič posebnega. Ceste se drži kot klop in je premagal množico bolj cenjenih avtomobilov, kar sem že objavil v drugi rubriki.
  Na servisu me poznajo kot izredno zahtevno stranko, ki zna ceniti dobro opravljeno in kakovostno delo in tudi razsuti slabo delo in slabe mehanike, ter sem bil mogoče tudi zaradi tega zadovoljen z odnosom in delom na servisu v Kopru.
  To je moj skromen prispevek k mnenju in testom. Iz prakse. Sedaj smo vsi na MB (2x bencinc za starejše člane družine in 2x dizl za mlajše člane družine), a se nam večkrat kolca po Citroenih.

  :prijatelja:

  Leave a comment:


 • tct
  replied
  Re: Citroen C4 Testi in Razni članki

  Ta motor je pogreb v C4 Picasso, žre okoli 10. Pa naj bo od kogar hoče. Za ceno čez 20k €moraš biti močno premaknjen, da kupiš Citroena, ki mu dnevno cena pada, pa še servisi so 20 pod nulo, tudi Toni ne more cele Slovenije rešit.

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroën C4 Coupe 1.6 THP (2009)


  Priznan motorček, s katerim se bahata tudi Mini Cooper S (celo John Cooper Works!) in Peugeot 207 RC, odličen Citroënov dirkaški renome in atraktivna športna zunanja oblika. Zgodba o uspehu? Ne povsem ...
  Bencinski motor, ki je plod sodelovanja skupine PSA Peugeot – Citroën in BMW-ja (beri Minija), je zadnji krik mode. S 1.600 kubičnimi centimetri je prostorninsko majhen ('downsizing'!), zato ga lahko stlačijo pod vsak motorni pokrov, skromen glede mase (boljša vodljivost!), z neposrednim vbrizgom in izdatno podprt s turbopuhalom ter hladilnikom polnilnega zraka. V Miniju JCW ima kar 211 'konjev'!

  Zato odkrito priznam, da sem od Citroëna C4 THP veliko pričakoval, saj sta oba, 207 (RC) in Mini (S, JCW), navdušila tako pri vsakodnevni tlaki kot tudi na dirkališču Raceland. A že prvi vtis je bil, da sicer odličen motorček v najmočnejšem C4 VTS malce zbledi.

  Seveda, v najposkočnejšem Peugeotu 207 RC in Mini Cooperju S je konjičkov kar 175, v že prej omenjenem Johnu Cooperju Worksu pa kar 211. Zato se zdi, da so pri Citroënu igrali predvsem na karto zanesljivosti, saj niso hoteli pretiravati s tlaki v turbopuhalu in posledično obremenitvami, ki nastanejo na motorju.

  Skratka, za merilo so si vzeli šibkejši model 207 1.6 THP, ki prav tako ponuja 150 'konjev', čeprav nisem nikjer zasledil, da bi imeli pri Peugeotu ali Miniju težave z zanesljivostjo močnejših. Druga plat medalje sta seveda masa in velikost avtomobila.

  Mini ima maso praznega avtomobila okoli 1.200 kilogramov, 207 in večji ter okornejši C4 okoli 1.300. Zato že tehnični podatki povedo, da se C4 ne more tako hitro in okretno premikati kot njegovi bratranci.

  Ker življenje ni dogajanje na dirkališču, ima seveda C4 veliko prednosti. Ker je večji, se tako na prednjih sedežih kot na zadnji klopi odlično sedi, sploh glede na dejstvo, da govorimo o kupeju. Prednji sedeži so športno oblikovani, morda bi si suhci želeli le malce ožje bočne opore.

  Stopalke so aluminijaste, vendar pri Citroënu niso naredili nič, da bi bil občutek v tem avtomobilu bolj športen. Volanski obroč je premalo komunikativen in nasploh prevelik, da bi ga dinamični vozniki vzljubili, prav tako stopalka za zavore ne daje tistega občutka, da lahko tudi pri hitrejši vožnji lepo nadziraš delovanje štirih kolutnih zavor. Saj veste, ko močan servo ubije še tisto malo občutka ...

  A vse skupaj zbledi ob dejstvu, da se lahko stabilnostni sistem ESP izključi le do hitrosti 50 km/h, potem pa se hočeš nočeš samodejno znova vključi. Zakaj pri Citroënu, ki je tudi po našem merjenju v raziskavi Najboljši avtomobili med bolj športno uveljavljenimi avtomobilskimi znamkami, dinamičnemu vozniku ne ponudijo možnosti izbire, ne vem.

  Varnost, pravite? Potem ne potrebujete 150 'konjev', ampak jih je dovolj 60 ali 70, da na avtocesti dosežete 130 km/h, kajne? Prav ESP pa je kriv, da smo na Racelandu dosegli tako slab čas, saj je pri vsakem še tako nežnem pospeševanju sicer odličnega motorja zbudil elektroniko, ki nas je hotela rešiti pred – po njenem mnenju – vsaj samomorilskim voznikom.

  V testnem C4 smo imeli še težavo s sinhronizacijo stopalke za plin in tiste za sklopko. Preprosto je bilo zelo težko nežno speljati, saj je hotel motor najprej ugasniti, pri milimetru več plina pa je že podivjal. Zoprno predvsem v ljubljanski gneči.

  Lahko pa pohvalimo veliko opreme, ki je bila všita v športno obleko tega Citroëna. Tempomat in omejevalnik hitrosti, radio s CD-predvajalnikom (MP3), dvodelna samodejna klimatska naprava, usnje na volanu, prestavni ročici in sedežih, množica varnostnih blazin, parkirna tipala ...

  Ni kaj, če hočete dobro opremljen avtomobil za razmeroma malo denarja (ha, Citroënovi popusti so že legendarni), potem morate zaviti tudi k Loebovim. Tudi elektronski merilniki nas niso motili, če ne štejemo dejstva, da bi bil lahko v športnem C4 večji merilnik vrtljajev, ki je zdaj skoraj neviden. O zunanji podobi tega C4 ni treba izgubljati preveč besed.

  Nenavadna oblika zadka, ki je le redkim grda, in 17-palčna aluminijasta platišča na zmogljivejših gumah pač naredijo vtis na še tako nezainteresirane sprehajalce, edina smešna stvar je, da je tudi najbolj športen C4 videti visoko nasajen. Tuning mojstri bi se zelo kmalu domislili kakšne rešitve, čeprav bi zelo verjetno zaradi tega žrtvovali udobje, ki pa ga je v serijskem C4 HTP VTS obilo.

  Premalo odziven in preveč posreden servovolan ter neizklopljiv ESP ubijeta nekaj iskrosti, ki jo sicer ponujata motor in šeststopenjski menjalnik. Motorju lahko očitamo le požrešnost, saj 11 litrov povprečne porabe ni mačji kašelj, drugače pa je s prožnostjo zelo prijazen do voznika.

  Pravzaprav bi si želeli, da bi bili vsaj pri najbolj športnem C4 pri Citroënu pogumnejši, saj bi zlahka pridobili vsaj tistih 30 'konjev', kolikor jih C4 manjka do prave suverenosti.

  Če so pri Peugeotu in Miniju bolj drzni, potem sploh ne smemo pogledati v tabor Forda. Citroën kot za šalo premaguje Forda na svetovnih relijih, vendar pa ga Ford prekaša v športnih različicah. Le pomislite: Focus je na relijih popolnoma nemočen proti C4, na cesti pa si ga lahko omislite v različici ST (225 'konjev') in RS (300 'konjev'). Citroëna pa zgolj v 150-'konjski' različici!?!

  Žal se nam dozdeva, da Citroën ne zna unovčiti športnih uspehov v obliki športnih različic, sploh pa je ta strategija čudna glede na dejstvo, da so različice 'By Loeb' po naših podatkih šle za med. Zato bomo rekli, da je C4 1.6 THP VTS zgolj drugo poglavje v debeli Citroënovi knjigi športnih različic. Upajmo.

  Aljoša Mrak, foto: Aleš Pavletič  vir testa avtomagazine

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Citroen C4 Testi in Razni članki

  Skupaj z našimi obiskovalci in člani si prizadevamo še naprej narediti celotno zbirko, testov in člankov o Citroen vozil na enem mestu. Torej hvala vsem ki nam pomagate dodati vsebine in zanimive članke iz drugih virov na internetu in vsem, ki spremljate kake tiskane medije za vse te zanimive prispevke. Se priporočamo tudi za v bodoče.
  Kratek test: citroën C4 1.6 VTi (120) exclusive

  Mehek postavnež

  Ljubljana | 6. 7. 2009, 12:26 | Andrej Leban |

  Udoben, tehnološko napreden in vpadljiv ostajajo pridevniki, ki jim je C4 zvest tudi po medgeneracijski prenovi.  Fotogalerije

  Zapeljal nas je C4
  Podatki o vozilu (citroën C4 1,6 VTi (120) exclusive

  Mere (D x Š x V) v mm: 4275 x 1773 x 1458, medosna razd.: 2608
  Prtljažnik: 320 litrov
  Motor: 1598 ccm, štirivaljni
  Moč: 88 kw (122 KM) pri 6000 vrt./min
  Navor: 160 Nm pri 4250 vrt./min
  Zmogljivosti: 195 km/h, 10,0 sek od 0 do 100 km/h
  Poraba: 7,5 litra (kombinirana vožnja)
  Cena: 21.240 evrov
  Večina zunanjih sprememb je omejena na sprednji del, kjer sta bolj zaobljen motorni pokrov in maska z atraktivnim vstopnikom zraka. © Andrej Leban


  PLUSI, MINUSI


  Plusi: motor, oblika, notranje udobje, bogata oprema.
  Minusi: potovalni računalnik, stikala na volanu, konzola s klimatsko napravo, končna cena.

  C4 je v odgovor na neposredno konkurenco (megane, golf, mazda3, kmalu tudi astra ...), ki je v zadnjem letu svoje kombilimuzinske adute izdatno prenovila, dobil nekoliko spremenjeno zunanjo in notranjo podobo, sodelovanje z BMW-jem pa mu je prineslo tudi atraktivno vlečno konjenico.

  Čeprav so spremembe od zunaj na prvi pogled malenkostne, pa pod črto avtomobil deluje bolj športno in zahvaljujoč oblikovnim navezavam na večji C5 tudi modernejše. K temu pripomore bolj zaobljen motorni pokrov, še bolj pa nova motorna maska in odbijač z dvignjenim pritrdiščem za registrske tablice, svoje k atraktivnosti dodajo 17-palčna platišča.

  Kontrasti v notranjosti
  V notranjosti voznika pozdravi nov, še vedno sredinsko nameščen prosojen prikazovalnik podatkov, kamor se je zdaj izpred volana s fiksnim sredinskim delom preselil tudi merilnik vrtljajev. Vendar je slednji s tem, pa tudi zaradi neposrečene grafike, izgubil na uporabnosti. Je pa sicer prikazovalnik dobro viden ne glede na svetlobne razmere.

  Všeč nam je bil volanski obroč, razen stikal, zastarel videz konzole za dvoobmočno klimatsko napravo kazi sicer moderno notranjost. © Andrej Leban
  Kakovost notranjih materialov in občutek na otip je na ravni za stopnico višjega razreda, oprema exclusive dodaja kromirane dodatke z všečnimi kljukami vred, zanimiv detajl je steklenička aromatičnih dišav, vgrajena v sredinsko režo za zrak. Škoda le, da ni modernejšega videza dobila tudi osrednja konzola za upravljanje s sicer dvoobmočno klimatsko napravo, ki kar preveč kazi notranjost. Množica gumbov na sredinskem delu volana zahteva precej privajanja, tudi voljnost nekaterih (tempomat) nas ni prepričala. Smo pa bili brez skrbi pri manevriranju po parkiriščih, saj so senzorji piskali tudi s sprednje strani. Podatki potovalnega računalnika se na informacijskem zaslonu prikažejo le na zahtevo in še to le za nekaj sekund.

  Na s kombinacijo alkantare in žameta oblazinjenih sedežih se sedi zelo udobno. Pregovorna Citroënova mehkoba je tudi sicer prisotna povsod, pri vrtenju sicer zelo všečnega volana, sklopki, nagibanju karoserije. Našteto bo zelo všeč ljubiteljem nežnega nabiranja kilometrov, precej manj pa onim drugim, ki iščejo neposrednejši stik med voznikom in asfaltom. Da ne bo pomote, C4 je tudi med ovinki dovolj dobro spet s cesto, treba pa se je navaditi spremljajočih občutkov.

  Zadnji potniki bodo z odmerjenim prostorom kar zadovoljni, z udobjem sedežev še bolj, prtljažnik z enostavnim podiranjem zadnje klopi po velikosti in uporabnosti sodi v zlato sredino.

  Kljub izdatni opremljenosti neprijetno preseneti končna cena, ki konkretno presega ceno podobno opremljenih megana in golfa. © Andrej Leban
  Motor prepričljiv
  Kot že omenjeno, je 1,6-litrski 16V motor iz aluminija ena glavnih novosti v C4. V šibkejši različici ponuja moč 88 kW (122 KM – 10 več kot stari motor) in 160 Nm navora, ki sta v polni meri na voljo že od dva tisoč vrtljajev dalje. V praksi se zahvaljujoč tehnologiji prilagodljivega odpiranja ventilov izkaže za poskočnega in uporabnega v vseh režimih delovanja, prepričala nas je tudi poraba, ki se je kljub priganjanju držala pod osmimi litri. Škoda le, da je za prenos moči na sprednji par koles skrbel zgolj petstopenjski menjalnik, saj je bil hrup na avtocesti v višjih vrtljajih zaradi tega že kar znaten. Menjalnik tudi sicer ne sodi med najnatančnejše.

  Oprema exclusive prinaša obilico dodatne opreme, kot so popolna varnostna zaščita, parkirna tipala spredaj in zadaj, preklopni električni ogledali, senzor tlaka v pnevmatikah ... Manj pa nam je všeč končna cena, ki s 21.240 evri dosega ali celo presega marsikaterega primerljivega in bolj novega tekmeca.

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Citroen C4 Testi in Razni članki

  Citroën C4 1.6 VTi (88 kW) Exclusive (2008)  Koncern PSA, katerega polovički sta Peugeot in Citroën, je skočil v zakonski jarem z nemškim BMW-jem, rezultat sodelovanja pa so motorji, ki že več kot leto dni brnijo pod motornimi pokrovi Peugeotov. Zdaj je na vrsto prišel tudi Citroën s prenovljenim C4.

  Novi BMW-jevi bencinski motorji poganjajo Peugeote že nekaj časa, v slogu 'bolje pozno kot nikoli' pa so jih dobili tudi prvi Citroëni. Da zamenjava 1,6-litrskega motorja ne bi šla mimo oči javnosti, so Francozi v isti sapi za C4 (kupe in kombilimuzino) pripravili še notranje in zunanje spremembe.

  Tako sta zdaj oba prenovljenca daljša za 15 milimetrov, kar je podatek, ki bi ga lahko zamolčali, saj zaradi njega ne boste ne lažje ne težje parkirali. Še najbolje boste novega C4 od starega ločili po popolnoma drugačnem prednjem odbijaču, ki je, če zapihamo malce na dušo ljubiteljem svetovnih prvakov v reliju, po obliki zdaj bolj podoben tistemu na dirkalniku Sebastiena Loeba.

  Ljubitelji kroma boste pri C4 poskočili od veselja, saj ga je veliko, zlasti na prednjem delu. Nekaj ga je tudi na zadku, kjer je sprememb zelo malo, med najopaznejšimi novostmi pa je (kromirana) letvica. C4 ostaja enak oblikovni posebnež v svojem razredu, kot je bil, ohranil pa je tudi veliko večino prednosti in slabosti. Zadnje je podedoval po generaciji, ki je bila prvič predstavljena pred štirimi leti in je razveselila že več kot 900 tisoč kupcev. Da bo še katerega, ni dvoma, saj Citroënov predstavnik spodnjega srednjega razreda ostaja med pomembnimi štirikolesniki v svojem razredu.

  Še naprej velja, da boste ob vstopu v potniški prostor, če to počnete prvič, potrebovali nekaj minutk za seznanjanje. Ne volanski obroč ne merilniki namreč niso klasični, ampak razredni posebneži, zaradi katerih je C4 nenavaden, kot je. Ugodno in v vse običajne smeri nastavljiv volanski obroč ima fiksen sredinski del posut z gumbi, ki zahtevajo nekaj privajanja in obenem razveseljujejo s funkcijami (poleg upravljalnih za radio in tempomat/omejevalnik hitrosti je zanimiv in zelo uporaben še gumb za notranje kroženje zraka), čeprav bi lahko za izbiro katere izmed njih uporabili prijaznejši (krajši) postopek.

  Podatki ostajajo še naprej razpršeni med vselej dobro vidnim in odličnim osrednjim zaslonom z digitalnim prikazovalnikom hitrosti in zaslončkom informativnega potovalnega računalnika, ki je nameščen na sredinski konzoli. Dvobarvna zasnova notranjosti Citroëna C4 s svojo bolj prestižno zgradbo in dokaj posrečenim izborom materialov poskuša prepričati, da sedimo v za razred boljšem avtomobilu. Za C4 je značilna ogromna količina odlagalnih mest, od katerih pa je uporabna le peščica. Nekaterim poličkam bi res težko rekli predali … Spredaj se sedi zelo udobno tudi zaradi premehkih stranic sedalnega dela sedežev, ki se pod težo zadnjice dobesedno sploščijo in ob rahlem nagibanju karoserije v ovinkih ne zadržujejo dobro telesa.

  Oprema Exclusive ima dobro elektrifikacijo (električno gnane šipe, električno nastavljiva vzvratna ogledala) in omogoča razvajanje (dvopodročna samodejna klimatska naprava, radio MP3 …). Zadnja klop je deljiva in manj udobna od prednjih sedežev. Kar zadeva povečljivost prtljažnika, se ni nič spremenilo, saj je treba še naprej dvigniti sedalni del in položiti naslonjala, rezultat pa je še vedno stopnica, in ne ravno dno. Očitno bomo morali na C4 z ravnim dnom povečanega prtljažnika počakati do prihodnje generacije.

  Zdaj pa k bistvu prenove, PSA-BMW-jevemu atmosferskemu 1,6-litrskemu bencinskemu agregatu, ki nas je na testu prepričal. Lahko bi bilo bolje, a za še boljši vtis bo očitno treba počakati na novejšega C4, ki bo imel (upajmo) šeststopenjski ročni menjalnik. Škoda, da poroka z BMW-jem ni prinesla natančnejšega, šeststopenjskega in v marsičem konkurenčnejšega menjalnika, ki ne bi tako jasno kričal, da je osnova C4 vendarle v letih.

  Občutek smo imeli, da bi se 1,6-litrski bencinar ob dodatni stopnji menjalnika predstavil v še boljši luči, saj igla merilnika vrtljajev pri avtocestni hitrosti 135 kilometrov na uro ne bi kazala na številko 4.000, posledično pa bi bilo manj hrupa v potniški kabini in poraba goriva bi bila manjša. Mimogrede, novi 1,6-litrski motor je na voljo v tudi močnejši prisilno polnjeni različici. V šibkejši 120-'konjski' je vbrizg posreden, krmiljenje in gib ventilov sta spremenljiva.

  Šibkejša različica vas v prostem teku ne bo prelisičila, saj ne igra smrtne tišine, a je do ušes prijazna. Med 1.500 in 2.000 vrtljaji že dobro poprime za delo in v tem delu na relacijskih vožnjah po podeželju prepriča z majhno porabo, ki je lahko tudi manjša od šestih litrov na 100 prevoženih kilometrov.

  Druga skrajnost, lovljenje višjih vrtljajev (novi agregat doseže največjo moč 88 kilovatov pri 6.000/min, kar je zelo blizu rdečega polja, največji navor 160 Nm pa velja pri 4.250/min), in užitek ob Citroënovi poskočnosti prepričata potovalni računalnik, da poroča o več kot 15-litrski porabi. Pri avtocestnem preštevanju kilometrov in vožnji med 130 in 150 kilometri na uro pričakujte, da bo poraba znašala okoli osem litrov.

  Odločitev, kako se boste s takole motoriziranim C4 peljali, je povsem vaša. Iz naših izkušenj priporočamo umirjeno vožnjo, ki izkorišča glavni adut C4, to je udobno podvozje. Ko pa se vam zahoče hitrosti, mogoče posladkane z ovinki, le izvolite, C4 zanesljivo stoji na cesti. Stabilizacijsko elektroniko boste do 50 kilometrov na uro lahko izklopili (svetujemo, da tega zavoljo varnosti ne po­čnete), potem se bo po PSA-jevsko priklopila samodejno.

  Mitja Reven, foto: Aleš Pavletič  Citroën C4 1.6 VTi (88 kW) Exclusive

  Citröen Slovenija
  Osnovni model: 20.890,00 EUR
  Testno vozilo: 20.890,00 EUR

  Moč: 88 kW (120 KM)
  Pospešek: 11,4 s
  Največja hitrost: 195,0 km/h
  Povpr. poraba: 6,7 l/100 km

  Cene avtomobilov pred letom 2007 smo preračunali v evre po centralnem tečaju 239,64 tolarja za evro.  TEHNIČNI PODATKI
  Motor: 4-valjni – 4-taktni – vrstni – bencinski – gibna prostornina 1.587 cm³ – največja moč 88 kW (120 KM) pri 6.000/min – največji navor 160 Nm pri 4.250/min. Prenos moči: motor poganja prednji kolesi – 5-stopenjski ročni menjalnik – gume 205/50 R 17 W (Michelin Pilot Exacto). Mase: prazno vozilo 1.292 kg – dovoljena skupna masa 1.727 kg. Zmogljivosti (tovarna): največja hitrost 195 km/h – pospešek 0–100 km/h 11,4 s – poraba goriva (ECE) 9,3/5,2/6,7 l/100 km.

  MERE
  Zunanje mere: dolžina 4.232 mm – širina 1.769 mm – višina 1.456 mm – posoda za gorivo 60 l.

  PRTLJAŽNIK
  prtljažnik 352–1.023 l  NAŠE MERITVE
  T = 19 °C / p = 1.090 mbar / rel. vl. = 55 % / Stanje kilometrskega števca: 2.463 km

  Vozne lastnosti
  Pospeški (s)
  0-100 km/h: 11,5
  402m z mesta: 17,9 (125 km/h)

  Prožnost (s)
  50-90 km/h (IV./V.): 11,9
  80-120 km/h (V./VI.): 22,7

  Največja hitrost: 195 km/h (V. prestava)

  Poraba goriva (l/100 km)
  skupno testno povprečje: 8,3

  Zavorna pot m
  od 100 km/h: 37,8
  (AM meja 40,0)  OCENA
  SKUPAJ (-)
  Nedvomno je C4 s tem motorjem naredil korak naprej, Citroën pa je obogatil ponudbo na bencinskem koncu, ki daje turbodizelski falangi ustrezno protiutež. Ne moremo pa pozabiti, da bi bil novi VTi lahko še boljši, če bi mu za ples ponudili šest-, in ne petstopenjski menjalnik.
  Attached Files

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroen C4 1,6 VTi

  Nedavna prenova modela C4 je poskrbela za nekaj kozmetičnih popravkov, testno vozilo pa je poganjal nov 1,6-litrski bencinski motor.

  Zunanjost, notranjost


  Kot smo že napisali ob predstavitvi, so C4 nekoliko spremenili masko, večjih sprememb pa vsaj kar se tiče zunanjosti vozila nismo opazili. Kljub temu trdimo, da gre še vedno za enega od bolj zanimivo oblikovanih predstavnikov spodnjega srednjega razreda. Znotraj je avto prostoren in uporabniku prijazen. Udobni sedeži (kombinacija alkantare in žameta, del opreme exclusive) pa predstavljajo dobrodošel oddih od vse pogostejših na pol športnih, trdih izdelkov pri ostalih vozilih tega razreda. Udobje je stvar, ki jo pri Citroënu znajo. Smo kaj pogrešali? Piko na i bi pristavila le še panoramska streha. Sicer pa je zanimivo, kako so pri Citroënu samo s pomočjo bele barve in sedemnajstpalčnih litih platišč uspeli sicer značajsko umirjenemu izgledu avtomobila vdahniti nekaj športnosti, kar je bilo do sedaj rezervirano izključno za trivratno različico. Aha, še nekaj. "Neštetih" stikal na mirujoči sredici volanskega obroča se v vseh teh letih in mnogo srečanjih še vedno nismo popolnoma privadili.  Vozne lastnosti


  Pri vožnji smo bili deležni poudarka na udobju, k čemur največ pripomore vzmetenje nastavljeno tako, da tudi tisti najbolj trdovratni "ležeči policaji" in slabo vzdrževana cestišča potnikov ne motijo preveč. Športnik tale C4 seveda ni, pa vendar je lega dovolj zanesljiva, da avtomobil med zavoji ne razočara. Menjalnik je še vedno šibek člen celotnega pogonskega sklopa, saj se med hitrim pretikanjem rad zatakne.  Zmogljivosti, poraba


  1,6-litrski agregat, ki ga je Citroën ponujal pred prenovo, smo v C-štirici že preizkusili in takrat napisali, da ga je v prid solidnih rezultatov potrebno ves čas priganjati. Testni C4 je bil opremljen z novim motorjem, razvitim v sodelovanju Peugeota in BMW-ja. Ta naj bi ob povečanih zmogljivostih poskrbel za skromnejšo porabo in nižji izpust škodljivih emisij. Praksa je dokazala, da gre za bistveno boljši izdelek od predhodnika. Štirivaljnik se je za primerno živahnega izkazal že pri nižjih vrtljajih, podprt pa je bil s simpatično surovim zvokom, ki je ostal simpatičen, vse dokler nismo zapeljali na avtocesto. Tam je še vedno nudil dovolj moči, vendar je tudi jasno nakazal na potrebo po šesti prestavi. Ušesa bi bila manj utrujena, povprečna poraba, ki se je ustavila na dobrih devetih litrih, pa bi padla za kak "deci".  Cena, tekmeci


  C4 predstavlja alternativo po izgledu praviloma resnejšim tekmecem. Teh je veliko, zato ne bi izpostavljali kakšnega prav posebej. Velja pa omeniti ceno 20.890 evrov. Nekoliko zasoljena številka je posledica najvišjega paketa opreme exclusive. To pomeni, da so nam pomagala parkirna tipala na obeh koncih vozila, znotraj pa smo se lahko zanesli še na nekatere bolj ali manj pomembne "dobrine", kot so sedemnajstpalčna lita platišča, merilnik tlaka v pnevmatikah ... Sicer pa velja omeniti, da bo kupec tistih res pomembnejših dodatkov deležen že pri opremi confort. V mislih imamo predvsem sistema ESP in ASR, dvopodročno avtomatsko klimatsko napravo, usnjen volan, naslon za roke ...
  Stran 1/2 prelistaj po straneh


  Citroen C4 1,6 VTi Exclusivecena: 20.890 EUR; spodnji srednji razred; kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedeževMotorbencinski, 4-valjni, 4 ventili na valj; delovna prostornina: 1598 cm3; največja moč: 88 kW (120 KM) pri 6000 vrt/min; največji navor: 160 Nm pri 4250 vrt/min; najvišje število vrtljajev: 6200Prenos močipogon na prednji kolesi; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/45 R17 (Potenza RE 050A)Mere, masedolžina: 4288 mm, širina: 1769 mm, višina: 1456 mm; medosna razdalja: 2608 mm; premer kroga obračanja: 10,7 m; prostornina prtljažnika: 342 litrov; masa praznega vozila: 1273 kgZmogljivosti in porabanajvečja hitrost: 195 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10 s; mestna vožnja: 9,3 l/100 km, odprte ceste: 5,2 l/100 km, kombinirano: 6,7 l/100 km; povprečna avtonomija: 895 km; povprečna poraba na testu: 9,2 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; emisije: 159 g CO2 / kmVarnostisofix priključka; aktivna prednja vzglavnika; čelni zračni blazini spredaj; stranski zračni blazini spredaj; protiblokirni zavorni sistem (ABS), elektronska porazdelitev zavorne sile (EBD), elektronska ojačitev zavorne sile in vklop vseh utripalk pri zaviranju v sili (BA); ocena NCAP: še ni bil testiranOpremažarometa z dvojno optiko in 3-stopenjskim električnim nastavljanjem po višini; prednji meglenki; samodejna dvopodročna klimatska naprava; volan nastavljiv po višini in globini; potovalni računalnik; radio, CD, mp3Dodatna oprema testnega vozila:vozilo je bilo brez dodatne opreme

  Ciril Komotar
  Foto: Ciril Komotar
  Video: Ciril Komotar

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroen grand C4 picasso 2,0 HDi BVMP

  Oblikovno je nova generacija ubrala povsem drugo pot, kot s simetrijo obsedena xsara picasso. Avto deluje impozantno, ljudje se za njim obračajo ves čas.


  Ključe smo prevzeli, nato opravili test in ključe vrnili - zadnje dejanje nam je šlo težko od rok. Grand C4 picasso je namreč na testu le še potrdil, kar smo slutili že ob prvi vožnji. Avtomobil se je izkazal za udobnega na daljših poteh, prostornega, ko je bilo potrebno peljati "kolektiv" na novoletno zabavo, ob vsem tem pa je v naših očeh uspel postati "kul" avto. To pa je oznaka, ki z enoprostorci ponavadi ne gre z roko v roki.


  Parkirni pomočniki
  Zunanjost, notranjost


  Oblikovno je nova generacija ubrala povsem drugo pot, kot s simetrijo obsedena xsara picasso. Avto deluje impozantno, ljudje se za njim obračajo ves čas. Veliko vlogo pri ustvarjanju pozitivnega vzdušja znotraj igra ogromno vetrobransko steklo, ki bi moralo biti poleg največje prostornosti v svojem razredu že dovolj velik razlog, da bi se grand C4 picasso prodajal kar sam od sebe. Položaj za volanom je za razliko od prve generacije močno izboljšan (po globini nastavljiv volanski obroč, sedeži z daljšim sedalom in udobnejšim naslonjalom), malih in večjih odlagališč je več kot dovolj. Če bi začel razlagati o detajlih, bi lahko napisal toliko "materiala", da SiOL zanj ne bi imel dovolj prostora na vseh svojih strežnikih. Vseeno naj omenim tiste "drobnarije", ki so nam življenje dejansko olajšale. Voznika in sovoznika pred soncem ščitita prilagodljiva senčnika površine nogometnega igrišča, za dodatno svetlobo pa skrbi vgrajena ročna svetilka v prtljažniku. Med snemanjem videa je kamermanu prav prišlo zadnje steklo, ki se lahko odpre neodvisno od prtljažnih vrat, voznik pa je imel ves čas obe roki na volanu, saj je lahko telefoniral prostoročno. Ne moremo tudi mimo sedmih sedežev. Druga in tretja vrsta se postavi ali skrije v dno na skoraj smešno lahek način in ob tem uporabnik dobi veliko prtljažnega prostora, največ v razredu. Poglejte, do mp3 in DVD predvajalnika z dvema zaslonoma v naslonjalih sedežev sploh prišel nisem.  Vozne lastnosti


  Ko sem grand C4 picassoja prvič zapeljal po urejenih francoskih podeželskih cestah, sem se spraševal, kako bo vzmetenje opravilo z nekaterimi "neprijetnostmi", ki jim pri nas pravimo slabe ceste. Dober test je C4 prestal, ko je služil kot spremljevalno vozilo ob snemanju reportaže po bolj ali manj stranskih cestah notranjske. Preizkus je opravil z odlično devetico. Desetico si bo zaslužil takrat, ko se bo bolje razumel s tistimi, ki včasih skozi ovinke zapeljejo hitreje. Volan je pri nižjih hitrostih primerno lahkoten in odziven, preglednost pa je zaradi dovoljšnje količine stekla zgledna, no pa tudi shematski senzor parkiranja pomaga. V oči pade podatek o največji nosilnosti, ki znaša kar 700 kg! Dovolj za sedem krepkih "dedcev" ali pa nonšalantno prošnjo viličaristu, naj polno paleto odloži kar v prtljažniku. K temu pripomore tudi pnevmatsko vzmetenje zadaj. Priročen dodatek, saj avtomobil s pomočjo tega ves čas prilagaja višino zadka glede na težo tovora, po želji pa ga za lažje nakladanje spuščamo ali dvigujemo lahko tudi sami.  Zmogljivosti, poraba


  Dizelski agregat zmore 138 KM in kar je pomembneje, 270 Nm navora. Množice se bodo verjetno raje poslužile uslug za 28 konjev šibkejšega motorja, ki pa bo na avtocestah malce manj prepričljiv. In prav tu, ko je potrebno dobro in zvezno pospeševanje pride do izraza dodatni navor, ki ga nudi potententnejši motor. Moč je na kolesa spravljal ročni menjalnik z robotizirano sklopko in možnostjo samodejnega prestavljanja, ki nas ni prepričal. Prav zaradi menjalnika pa je prav prišel "hill holder", ki picassoja za dve sekundi ustavi na neravni podlagi, kar da vozniku dovolj časa za nemoteno speljevanje. Namesto omenjenaga menjalnika raje priporočamo Citroenov preverjen in klasični šeststopenjski avtomatski menjalnik. Ta je pustil dober vtis pri C5, C6, C8 in štiristosedmici zato "ni vrag", da ne bi svoje delo dobro opravljal tudi v grand C4 picassoju. S pridom smo uporabljali tudi elektronsko ročno zavoro, ki je ob postankih na "klancih" držala avtomobil na mestu. Povprečna poraba slabih devet in pol litrov sovpada s pričakovanji, a bi bila nemara še nižja, če ne bi bila naloga picassoja na snemanju nekaj sto kilometrov slediti limuzini, ki jo je poganjal bencinski osemvaljnik z nekaj čez 300 konji.  Cena, tekmeci


  Pri Citroenu poudarjajo, da ta avtomobil ni zamenjava xsare picasso, to pa se kaže v tem, da je tudi v občutno večji od svojih neposrednih konkurentov (scenic, touran, mazda 5 ...). Z merami se uspešno počasi vriva med tiste velike enoprostorce (espace, C8, S-max, galaxy), vseeno pa v osnovi ostaja zelo prostoren petsedežnik z ogromnim prtljažnikom in dvema še kar uporabnima sedežema. Bolj kot dimenzije bodo vlekle preglednost, izgled, svetloba in oprema. In prav ta je osnovno ceno sedmih in pol porinila na pikantnih 9,2 milijona SIT. Zasoljena cena je le še potrdilo, da C4 picasso nima več veliko skupnega s xsaro picasso. Ta bo kmalu dobila svojo petsedežno zamenjavo, ki bo bolj srednji, kot velik enoprostorec.  Citroen grand C4 picasso 7 sedežev 2,0 HDi BVMP exclusivecena: 7.544.000 tolarjev; razred enoprostornih vozil; srednji enoprostorec, 5 vrat, 7 sedeževMotornameščen spredaj prečno, dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj, 2 zgoraj ležeči odmični gredi; neposredno vbrizgavanje preko skupnega voda; turbo polnilnik s spremenljivo geometrijo lopatic, hladilnik polnilnega zraka; delovna prostornina: 1997 cm3; premer x gib batov: 85 x 88 mm; kompresijsko razmerje: 17,6 : 1; največja moč: 100 kW (138 KM) pri 4000 vrt/min; največji navor: 270 Nm pri 2000 vrt/min; najvišje število vrtljajev: 4500 (rdeče polje); količina olja v motorju: 4,3 l, količina hladilne tekočine: 8,5 lPrenos močiZasnova: pogon na prednji kolesi; 6-stopenjski menjalnik z robotizirano sklopko z izbiro samodejnega ali sekvenčnega prestavljanja (vzvoda za volanskim obročem)Prestavna razmerja: hitrost pri 1000 vrt/min v posameznih prestavah: I. 8,02 km/h; II. 14,79 km/h; III. 21,46 km/h; IV. 29,12 km/h; V. 37,31 km/h; VI. 47,62 km/h; R. 8,58 km/h; število vrtljajev pri hitrosti 50 km/h: 3381 (II. prestava) / 2330 (III. prestava) / 1717 (IV. prestava); število vrtljajev pri 90 km/h: 3091 (IV. prestava) / 2412 (V. prestava) / 1878 (VI. prestava); število vrtljajev pri 130 km/h: 3429 (V. prestava) / 2730 (VI. prestava)Kolesa: kotalni obseg: 1976 mm; platišča iz lahke litine: 6Jx17; pnevmatike: dunlop SP wintersport 215/50 R17Podvozjesamonosna karoserija; prednja prema: posamične obese, MacPherson, stabilizator, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika; zadnja prema: pnevmatsko vzmetenje, samodejno elektronsko uravnavanje višine zadaj, možno prilagajanje višine stoječega vozilaKrmilni sistemvolan z zobato letvijo; elektrohidravlični servo ojačevalnik s spremenljivo stopnjo ojačanja, število zavrtljajev: 2,77; premer kroga obračanja: 11,33 m med robniki, 11,85 m med zidoviZavorni sistemspredaj zračena zavorna koluta premera 302 mm in debeline 26 mm, zadaj polna koluta premera 268 mm in debeline 12 mm; ročna zavora s prenosom na zadnji par koles, samodejno vklapljanjeMere, maseMere: dolžina: 4590 mm, širina: 1830 mm, višina: 1690 mm; medosna razdalja: 2728 mm; previs spredaj: 995, previs zadaj: 867; kolotek spredaj: 1505 mm, kolotek zadaj: 1539 mm; količnik zračnega upora: 0,31Mase: masa praznega vozila: 1620 kg, največja dovoljena masa: 2320 kg; osna obremenitev: 970 kg (spredaj) / 650 kg (zadaj); največja masa priklopnega vozila: 1500 kg (z zavoro) / 750 kg (brez zavore); največja vertikalna obremenitev kljuke: 70 kg; dovoljena obremenitev strehe: 80 kgZmogljivosti in porabaZmogljivosti: največja hitrost: 195 km/h (pri 4095 vrt/min v V. prestavi); čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,5 s; čas pospeševanja od 0 do 400 m: 18,5 s; čas pospeševanja od 0 do 1000 m: 33,4 sPoraba: mestna vožnja: 7,9 l/100 km, odprte ceste: 5,1 l/100 km, kombinirano: 6,1 l/100 km; povprečna avtonomija: 983 km; povprečna poraba na testu: 9,4 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; dolivanje goriva na desni strani, odpiranje lopute iz notranjosti, samozaporni pokrovček: 159 g CO2 / km; emisijski razred: Euro IVVarnostVarnostni pasovi: tritočkovni pasovi na vseh sedežih nastavljivi po višini; isofix priključki na sovoznikovem sedežu in na sedežih 2. vrsteVzglavniki: vzglavnika na prednjih sedežih nastavljiva po višini in naklonu, vzglavniki na ostalih sedežih nastavljivi po višiniZračne blazine: čelni zračni blazini za voznika in sovoznika (prilagodljivo napihljivi), možnost izklopa sovoznikove čelne blazine (s ključem - ključavnica v predalu pred sovoznikom), stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, okenski zračni blazini (stebrički A, C), podvolanska zračna blazina za zaščito voznikovih kolenV primeru trka: ocena Euro NCAP: 5 zvezdicAktivna varnost: protiblokirni zavorni sistem (ABS), elektronska porazdelitev zavorne sile (REF), sistem za pomoč pri zaviranju (AFU), elektronski nadzor stabilnosti vozila (ESP)Voznikov prostorVolanski obroč, vzvodi: 2-kraki usnjen volanski obroč premera 375 mm, dodatno odebeljen v položaju "deset do dveh", nastavljiv po višini in globini; obvolanska ročica na levi za luči in smerokaze; obvolanska ročica na desni za brisalce in potovalni računalnik; stikala na nepomičnem osrednjem delu volana za avdio sistem, tempomat, omejevalnik hitrosti, vklop notranjega kroženja zraka, telefon, nastavitve; prestavna ročica in vzvoda za ročno prestavljanje za volanskim obročem; stikalo ročne zavore na sredini armaturne plošče; opora za levo nogoVoznikov sedež: z naslonom za roko, nastavljiv vzdolžno, po višini, po naklonu in usločenosti naslonjalaOgledala: električno nastavljivi ogrevani zunanji ogledali, samodejno poklopni, v ogledala vgrajeni smerokazi in luči za osvetlitev tal; samodejna zatemnitev notranjega ogledala; ogledalce za nadzor otrok; ogledalci v senčnikihInstrumentna plošča: osrednji prikazovalnik za hitrost, vrtljaje (dvojno), zalogo goriva, temperaturo hladilne tekočine, potovalni računalnik, uro (dvojno), datum, temperaturo, telefon, audio sistem, nastavitve, opozorila; zaslona na levi in desni strani za klimatsko napravo; zaslon nad volanskim obročem za kontrolne lučke; indikator okvare motorja, nivoja olja in servisnih intervalov; zvezno nastavljanje osvetlitve merilnikov, izklop prikaza vseh podatakov razen hitrostiOpozorilniki: za nepripete varnostne pasove (svetlobni, zvočni); za odprta vrata (svetlobni), za pozabljen ključ v kontaktni ključavnici (zvočni), za nizek nivo goriva (svetlobni, pisni, zvočni), za vključeno ročno zavoro (svetlobni)Luči: bi-ksenonska žarometa z dvojno optiko in samodejnim nastavljanjem po višini, luči pomične v smeri zavijanja, dodatna smerna žarometa; dnevne luči, avtomatske luči; naprava za čiščenje žarometov; prednji meglenki, zadnji meglenki; dodatna smernika in lučke za osvetlitev tal na zunanjih ogledalih; parkirne luči; luči za vzratno vožnjo; tretja zavorna lučPotniki, prtljagaPotniški prostor: sovoznikov sedež z naslonom za roko nastavljiv vzdolžno, po višini in po naklonu; 3 ločeni sedeži v drugi vrsti, poklopni, pomični po dolžini in nastavljivi po naklonu naslonjala; poklopna sedeža v 3. vrsti, dostop na sedeže 3. vrste s pomikom in poklopom zunanjih sedežev 2. vrste; stropni ročaji za potnike v 2. in 3. vrsti; samodejno osvetljeni ogledalci v senčnikihPrtljažnik: osvetljen, prekrit z rolojem; odpiranje od zunaj, ločeno odpiranje stekla; osnovna prostornina: 208 l (7 sedežev) / 576 l (položena sedeža 3. vrste, sedeži 2. vrste pomaknjeni nazaj) / 672 l (položena sedeža 3. vrste, sedeži 2. vrste pomaknjeni naprej) / 1951 l (položeni sedeži 2. in 3. vrste); 8 pritrdilnih zank, mreža za pritrditev prtljage; zaprt bočni predal; dva utora za drobnarije in dva utora za pijačo na bočnih straneh; pribor za popravilo pnevmatike v dvojnem dnu; možnost pomika zadnjega dela vozila po višiniOdložišča: zaprt, osvetljen predal pred sovoznikom z ločenima predaloma v pokrovu; pokrita osvetljena predala na armaturni plošči; hlajen osvetljen predal z utorom za pijačo na osrednjem delu armaturne plošče; odprti predali v vratih; utora za pijačo na konzoli med sedežema; žepa za naslonjali prednjih sedežev; predala s pokrovoma v tleh pred drugo vrsto sedežev; vžigalnik na sredinski konzoli; pepelnika v zadnjih vratih; utora in vžigalnik ob sedalih prednjih sedežev; 4 kaveljčki pod stropomOsvetlitev: osvetlitev potniškega prostora spredaj in zadaj z zakasnitvijo ugašanja; bralne lučke spredaj in zadaj; osvetlitev tal spredajOpremaKlima: zatemnjena stekla zadaj; atermično vetrobransko steklo z ločeno površino za elektronske kartice; električno pomična stekla v vratih (impulzna z zaščito proti priprtju), ločeno odpiranje stekla petih vrat; samodejna klimatska naprava s štiripodročno regulacijo s funkcijo odroševanja; ločeno nastavljanje temperature in zračenja za potnike zadaj; merilnik zunanje temperature; ogrevanje zadnjega stekla; notranje kroženje zraka (samodejni vklop); protiprašni filter; vgrajen osvežilec zraka; drsna prednja senčnika; bočni zavesi v drugi vrstiOdklepanje / zaklepanje: daljinsko centralno; lokalizacija s pritiskom stikala za zaklepanje (vklop smerokazov in luči); samodejno zaklepanje med vožnjo; blokada odpiranja stekel in notranjega odpiranja vrat; blokada zagona motorja; alarmna naprava; VIN številka na vetrobranuPripomočki za vožnjo: prikaz skupnih in delno prevoženih kilometrov, potovalni računalnik (dva ločena prikaza) z merilnikom povprečne in trenutne porabe, avtonomije in povprečne hitrosti, prevožene poti in razdalje do cilja; samodejni brisalci, zadnji brisalec; tempomat (možnost pospeševanja in zaviranja), omejevalnik hitrosti; parkirni senzorji spredaj in zadaj, merilec dolžine parkirnega prostora; pomoč pri speljevanju v klanec (hill holder)Ostala oprema: oblazinjenje alkantara, strešna nosilca, električna vtičnica 12V med prednjima sedežema in v prtljažniku, datum, ura, zanke za držanje tepihov na voznikovi straniMultimedija: radio z RDS-om, CD predvajalnik, CD izmenjevalnik za 6 plošč (v predalu na armaturni plošči), predvajalnik MP3 datotek; obvolanski nadzor (glasnost, iskanje postaj); bluetooth naprava za prostoročno telefoniranjeDodatna oprema testnega vozila: paket tipal (opozorilnik nenamerne spremembe voznega pasu in pomoč pri parkiranju spredaj in zadaj); panoramsko strešno okno; navigacijski sistem; video paket (DVD-video predvajalnik z dvema zaslonoma v drugi vrsti); dodatni sistem gretja; kovinska barva; cena testnega vozila: 9.180.000 SITGarancija2-letno splošno jamstvo, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak, 2-letno jamstvo pomoči na cesti; SOS stikalo za klic v sili, redni servis na vsakih 30.000 km

  Ciril Komotar
  Foto: Ciril Komotar, Aleš Črnivec, Anže Jereb

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroen C4 picasso 1,8i 16V

  C4 picasso bo nedvomno všeč tistim, ki cenijo vožnjo v prostornem avtomobilu, a jih škatlasta oblika nekaterih enoprostorcev odbija.


  Drugega petsedežnega C4 picassoja, ki je bil deležen vseh muh uredništva, ni poganjal dizelski agregat, ampak bencinar. Ker so ti v enoprostorcih približno tako pogosti kot rdeče mušnice na domačih jedilnikih, smo z velikim zanimanjem avtomobil vzeli pod drobnogled. In povedati je treba, da nas je motor pozitivno presenetil, pravzaprav se je izkazal za dobro alternativo dizlom.


  Zunanjost, notranjost


  C4 picasso bo nedvomno všeč tistim, ki cenijo vožnjo v prostornem avtomobilu, a jih škatlasta oblika nekaterih enoprostorcev odbija. To za "ceštirico" ne velja, ta avtomobil je prav simpatičen pa tudi notranjost je z velikimi merilniki (pri katerih lahko celo izbiramo ton barve) zelo "funky". Sedeži besede bočni oprijem skorajda ne poznajo, so pa zelo udobni, prostora je tudi dovolj, zato se žena in otroci niti na daljši vožnji ne bodo pritoževali.  Vozne lastnosti


  C4 picasso ne bo navdušil tistih z dinamičnim karakterjem, bo pa všeč vsem tistim, ki svojo zadnjico radi prevažajo v udobju. Vzmetenje je zelo mehko, volan povsem lahkoten, plus za udobje pa lahko namenimo še ročni zavori, ki samodejno popusti ko želimo speljati. V hitrih zavojih se picasso precej nagiba in niti ne spodbuja dinamične vožnje, odlično pa se počuti pri umirjeni vožnji, kjer se več kot uspešno spopada z blaženjem tresljajev na slabih cestah.  Zmogljivosti, poraba


  Tokrat se je v testnem picassoju vrtel 1,8-litrski bencinski agregat, ki predstavlja dobro alternativo v enoprostorcih vse pogostejšim dizlom. Stroju s 125 konjskimi močmi priganjanje v visoke vrtljaje sicer ne diši preveč, se pa zato več kot zadovoljivo obnese že pri nižjih in ponuja dovolj navora, da je voznik s prestavljanjem lahko malo len. Tudi testna poraba goriva z 9,3 litra na sto prevoženih kilometrov je povsem pričakovana, pa čeprav bi ob tem podatku lastniki dizlov le zmajali z glavo.  Cena, tekmeci


  Spisek konkurentov je v tem segmentu precej krajši, kot, če bi pogledali razred višje. Ko izbor omejimo še naprej, na enoprostorce, ki razvajajo predvsem z udobjem, se v misli prikrade pravzaprav le še renault scenic. Tisti, ki jim je picassojeva velikost ustrezna, želeli pa bi se voziti v bolj "športnem" enoprostorcu pa lahko pogledajo proti corolli verso, C-maxu, altei ali touranu. Velja pa pohvaliti, da je v paketu confort opreme več kot dovolj - klimatska naprava je denimo štiripodročna, vetrobransko steklo atermično, avtoradio pa predvaja mp3-je.  Citroen C4 picasso 1,8i 16V confortcena: 22.240 EUR; razred enoprostorskih vozil; srednji enoprostorec, 5 vrat, 5 sedeževMotornameščen spredaj prečno, bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj; 2 zgoraj ležeči odmični gredi; delovna prostornina: 1749 cm3; premer x gib batov: 82,7 x 81,4 mm; kompresijsko razmerje: 11 : 1; največja moč: 92 kW (125 KM) pri 6000 vrt/min; največji navor: 170 Nm pri 3750 vrt/min; najvišje število vrtljajev: 6800 (rdeče polje); količina olja v motorju: 4,1 lPrenos močiZasnova: pogon na prednji kolesi; enokolutna sklopka; 5-stopenjski ročni menjalnikPrestavna razmerja: I. 3,45; II. 1,87; III. 1,29; IV. 0,95; V. 0,745; R: 3,33; končni prenos: 4,76Kolesa: jeklena platišča: 6J x 16, okrasni pokrovi; pnevmatike: michelin primacy 215/55 R16Podvozjesamonosna karoserija; prednja prema: MacPherson, prečni vodili, stabilizator, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika; zadnja prema: iztegnjeni vodili z gibljivim prečnim drogom, stabilizator, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnikaKrmilni sistemvolan z zobato letvijo; elektrohidravlični servo ojačevalnik s spremenljivo stopnjo ojačanja, število zavrtljajev: 2,77; premer kroga obračanja: 11,33 m med robniki / 11,85 m med zidoviZavorni sistemspredaj zračena zavorna koluta premera 302 mm in debeline 26 mm, zadaj polna koluta premera 268 mm in debeline 12 mm; ročna zavora s prenosom na zadnji par koles, samodejno vklapljanjeMere, maseMere: dolžina: 4470 mm, širina: 1830 mm, višina: 1660 mm; medosna razdalja: 2730 mm; kolotek spredaj: 1505 mm, kolotek zadaj: 1539 mm; oddaljenost od tal: 120 mm; količnik zračnega upora: 0,31Mase: masa praznega vozila: 1470 kg, največja dovoljena masa: 2000 kgZmogljivosti in porabaZmogljivosti: največja hitrost: 185 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,7 sPoraba: mestna vožnja: 11,3 l/100 km, odprte ceste: 6,1 l/100 km, kombinirano: 8 l/100 km; povprečna avtonomija: 645 km; povprečna poraba na testu: 9,3 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l, dolivanje goriva na desni strani, samozaporni čep, odpiranje lopute iz notranjosti; emisije: 190 g CO2/km, emisijski razred: Euro IVVarnostVarnostni pasovi: tritočkovni pasovi na vseh sedežih, prednja dva pasova nastavljiva po višini, pirotehnični zategovalniki na vseh sedežih, omejevalnik zatezne sile na vseh sedežih; isofix priključki na sovoznikovem sedežu in na sedežih zadajVzglavniki: vzglavniki na vseh sedežih nastavljivi po višini, aktivna prednja vzglavnika (zaščita v trkih od zadaj)Zračne blazine: čelni zračni blazini za voznika in sovoznika, možnost izklopa sovoznikove čelne blazine (s ključem - ključavnica v predalu), stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, okenski zračni blazini (stebrička A), podvolanska zračna blazina za zaščito voznikovih kolenV primeru trka: ocena Euro NCAP: 5 zvezdicAktivna varnost: protiblokirni zavorni sistem (ABS), elektronska porazdelitev zavorne sile (REF), sistem za pomoč pri zaviranju v sili (AFU), elektronski nadzor zdrsa pogonskih koles ASR, elektronski nadzor stabilnosti vozila ESPVoznikov prostorVolanski obroč, vzvodi 2-kraki volanski obroč premera 375 mm, dodatno odebeljen v položaju "deset do dveh", nastavljiv po višini in globini; obvolanska ročica na levi za luči in smerokaze; obvolanska ročica na desni za brisalce in potovalni računalnik; stikala na nepomičnem osrednjem delu volana za avdio sistem, tempomat, omejevalnik hitrosti, vklop notranjega kroženja zraka, nastavitve; prestavna ročica z usnjeno manšeto pomaknjena navzgor; stikalo ročne zavore na sredini armaturne plošče; opora za levo nogoVoznikov sedež: nastavljiv vzdolžno, po višini in po naklonu naslonjalaOgledala: električno nastavljivi ogrevani zunanji ogledali, ročna zatemnitev notranjega ogledala, ogledalci v senčnikihInstrumentna plošča: zaslon na sredini armaturne plošče za prikaz hitrosti, vrtljajev in zaloge goriva, za nastavitve, opozorila, datum, za uro, zunanjo temperaturo, potovalni računalnik in audio sistem; indikator zaloge olja, prikazovalnik servisnih intervalov, indikator okvare motorja; možnost izklopa vseh izpisov razen hitrosti; zvezno nastavljanje osvetlitve merilnikovOpozorilniki: za nepripete varnostne pasove (svetlobni, zvočni); za odprta vrata (svetlobni), za pozabljene prižgane luči (zvočni), za pozabljen ključ v kontaktni ključavnici (zvočni), za nizek nivo goriva (svetlobni), za vključeno ročno zavoro (svetlobni, pisni), za zmrzal (pisni)Luči: žarometa z dvojno optiko in 3-stopenjskim električnim nastavljanjem po višini, dnevne luči; zadnji meglenki; dodatna smerokaza pod zunanjima ogledaloma; luči za vzratno vožnjo; tretja zavorna lučPotniki, prtljagaPotniški prostor: sovoznikov sedež nastavljiv vzdolžno, po višini in po naklonu naslonjala; trije ločeni sedeži zadaj, odstranljivi, pomični vzdolžno in po naklonu naslonjal; stropna ročaja za zadnja stranska potnikaPrtljažnik: osvetljen, prekrit s trdo polico; odpiranje od zunaj; osnovna prostornina: 500 l; povečana prostornina: 1735 l; 8 zank in mreža za pritrditev prtljage; zaprt bočni predal; rezervno kolo standardne velikosti na jeklenem platišču nameščeno pod vozilomOdložišča: zaprt, osvetljen in hlajen predal pred sovoznikom z dvema ločenima predaloma v pokrovu; pokrita predala na armaturni plošči; predala v tleh za prednjima sedežema; odprta predala v prednjih vratih; prenosni pepelnik (3 utori na konzoli med sedežema); odlagalno mesto na konzoli med sedežema; žepa za naslonjali prednjih sedežev; utora v stebričkih B; 2 kaveljčka pod stropom zadajOsvetlitev: osvetlitev potniškega prostora spredaj in zadaj z zakasnitvijo ugašanja; bralni lučki spredajOpremaKlima: zatemnjeno zadnje steklo; električno pomična stekla v prednjih vratih (impulzna z zaščito proti priprtju); ročna klimatska naprava z dvopodročnim delovanjem, s funkcijo odroševanja; merilnik zunanje temperature; ogrevanje zadnjega stekla; notranje kroženje zraka; protiprašni filter; vzdolžno pomična prednja senčnikaOdklepanje / zaklepanje: daljinsko centralno; lokalizacija s pritiskom stikala za zaklepanje (vklop smerokazov); zaklepanje med vožnjo; blokada odpiranja stekel in notranjega odpiranja vrat; blokada zagona motorja; VIN številka na vetrobranuPripomočki za vožnjo: prikaz skupnih in delno prevoženih kilometrov, potovalni računalnik z merilnikom povprečne in trenutne porabe, avtonomije, povprečne hitrosti in prevožene poti; intervalna brisalca, zadnji brisalec; tempomat (možnost pospeševanja in zaviranja), omejevalnik hitrosti; samodejna ročna zavora, pomoč pri speljevanju v klanec (hill holder)Ostala oprema: električna vtičnica 12V na sredinski konzoli, datum, ura, zanke za držanje tepihovMultimedija: radio z RDS-om, CD predvajalnikom in obvolanskim nadzorom (glasnost, iskanje postaj)Dodatna oprema testnega vozila: kovinska barva: 420 EUR; cena testnega vozila: 22.660 EURGarancija2-letno splošno jamstvo; 12-letno jamstvo zoper prerjavenje; 3-letno jamstvo za lak; 2-letno jamstvo pomoči na cesti; redni servis na vsakih 30.000 km

  Anže Jereb
  Foto: Ciril Komotar

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroen C4 picasso 1,6 HDi

  Skrajšana karoserija in bolj dinamičen videz picassoju ne prinašata kakšnih bolj športnih voznih lastnosti. Ostaja mehko vozilo, ki skrbi za udobje potnikov tudi na slabših podlagah.


  Novi Citroenov izdelek je pomanjšana izvedba grand C4 picassoja, ki je ob prihodu navdušil z obliko in obsežno zasteklitvijo. Medtem ko sedemsedežnik s svojo velikostjo razredno izstopa in sili bližje velikim, ostaja petsedežna izpeljanka trdno zasidrana med srednjimi enoprostorci. Oblikovno pa C4 picasso ni samo za decimeter "odžagan", ampak je zaradi položnejše ukrivljenega zadka še bolj dinamičnega videza.  Zunanjost, notranjost


  Malo manjša dolžina avta se na steklih pozna samo zadaj bočno. Vetrobran ostaja "panoramski", sega tako daleč nazaj, da zahteva vzdolžni pomik senčnikov. Pregleda iz vozila je celo nekaj več, saj sta stekli zadnjega para vrat še dodatno poglobljeni v pločevino. Če smo imeli vtis, da izgleda picasso z opremo SX kar malce oskubljen, je temu kriv predhodni test različice 2,0 HDi exclusive z množico dodatne, dražje opreme (dvopodročna samodejna klima, stekleno ostrešje, upravljanje menjalnika izza volana, elektronski pomočniki, navigacija ...). SX ponuja svojevrstno klimatsko napravo z ročnim upravljanjem, pa vendar omogoča dvopodročno nastavitev in tudi funkcijo odroševanja prednjega stekla. Trije enaki sedeži zadaj so dovolj razsežni za udobno sedenje, tako da na potovanjih ni potrebna razmestitev oseb glede na njihovo velikost in "mišično" maso.  Vozne lastnosti


  Skrajšana karoserija in bolj dinamičen videz picassoju ne prinašata kakšnih bolj športnih voznih lastnosti. Ostaja mehko vozilo, ki skrbi za udobje potnikov tudi na slabših podlagah. Avto sicer v hitrih zavojih ostaja trdno in zanesljivo na tleh, vendar z mehko naravnanostjo podvozja ne sili voznika v kakšne besne podvige. Ker smo seveda vozilo preizkusili vsestransko, sta prav prišli izrazito športno oblikovani naslonjali prednjih sedežev. Če se ta avto z nagibanjem upira športnemu pretiravanju, se pač odkupi pri vožnji čez grbine. Kot je pri vseh različicah C4 znano, se mora voznik najprej navadit na uporabo vseh stikal, ki jih ponuja osrednji, nepomični del volana. Na primer na tempomat in omejevalec hitrosti. Glede elektronske aktivnovarnostne podpore pri Citroenu niso prav nič varčevali, saj so picassoji že v osnovi opremljeni z ESP-jem, ki deluje. Aja, marsikomu je bolj všeč prava ročna zavora namesto samodejne elektronske, ampak nad pomočjo pri speljevanju v klanec, ki je tudi vgrajena serijsko, se pa še nikoli ni nihče pritožil.  Zmogljivosti, poraba


  1,6 HDi s stodesetimi konji je povsem usklajen s podvozjem za umirjene družinske prevoze in kot tak lahko predstavlja najboljšo izbiro. Je varčen in dovolj močan, da se na vrhniškem avtocestnem klancu (navzgor, da ne bo pomote) z lahkoto ujamete v radarske valove. 7,1 litra na sto povprečno nam je porabil na celotnem testu, na "avtomoto" testnem krogu pa celo pod sedem. Glede na 60-litrski rezervoar se je torej mogoče ob zmerni vožnji približati 1000-kilometrski avtonomiji. Aja, samozaporni pokrov rezervoarja za gorivo sedaj ni všeč samo lastnikom Renaultovih enoprostorcev, ampak so ga povzeli tudi pri Citroenu.  Cena, tekmeci


  SX pomeni opremo, drugo od štirih po vrsti, ki naj ohranja vozilo cenovno bolj dostopno. To pri različici 1,6 HDi pomeni dobrih 23.000 evrov, ki so pri testnem avtu povečani le za kovinsko barvo. Pri opremi je sicer kaj izostalo (meglenki, ročaja spredaj), ni pa se varčevalo niti pri aktivni (ESP) niti pri pasivni varnosti (varnostne blazine in vreče, tudi kolenska za voznika ne manjka). Pri izbiri je seveda pomembna oblika, čeprav gre za stvar okusa, pri čemer menimo, da predstavlja prednost picassoja. Glede udobja in sploh voznih lastnosti je C4 picassoju 1,6 HDi najbližje scenic 1,5 dCi 105 KM. Za bolj športno uporabo enoprostorcev pa je treba pogledati po tistih trše nastavljenih med petsedežniki, kot sta na primer ford C-max in volkswagen altea.  Citroen C4 picasso 1,6 HDi FAP SXcena: 23.330 EUR (5.590.801 SIT); razred enoprostorskih vozil; srednji enoprostorec, 5 vrat, 5 sedeževMotornameščen spredaj prečno, dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj; neposredno vbrizgavanje preko skupnega voda; 2 zgoraj ležeči odmični gredi; turbo polnilnik s spremenljivo geometrijo lopatic; hladilnik polnilnega zraka; delovna prostornina: 1560 cm3; premer x gib batov: 75 x 88,3 mm; kompresijsko razmerje: 18 : 1; največja moč: 80 kW (110 KM) pri 4000 vrt/min; največji navor: 240 Nm pri 1750 vrt/min (kratkotrajno 260 Nm - overboost); najvišje število vrtljajev: 4500 (rdeče polje); količina olja v motorju: 4,5 l; količina hladilne tekočine: 8,5 l; akumulator: 400 A; alternator: 157 APrenos močiZasnova: pogon na prednji kolesi; enokolutna sklopka; 5-stopenjski ročni menjalnikPrestavna razmerja: I. 3,45; II. 1,87; III. 1,16; IV. 0,82; V. 0,66; R: 3,33; končni prenos: 4,18; hitrost pri 1000 vrt/min v V. prestavi 43 km/hKolesa: jeklena platišča: 6J x 16, okrasni pokrovi; pnevmatike: michelin primacy 215/55 R16Podvozjesamonosna karoserija; prednja prema: MacPherson, prečni vodili, stabilizator, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika; zadnja prema: iztegnjeni vodili z gibljivim prečnim drogom, stabilizator, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnikaKrmilni sistemvolan z zobato letvijo; elektrohidravlični servo ojačevalnik s spremenljivo stopnjo ojačanja, število zavrtljajev: 2,77; premer kroga obračanja: 11,33 m med robniki / 11,85 m med zidoviZavorni sistemspredaj zračena zavorna koluta premera 302 mm in debeline 26 mm, zadaj polna koluta premera 268 mm in debeline 12 mm; ročna zavora s prenosom na zadnji par koles, samodejno vklapljanjeMere, maseMere: dolžina: 447 cm, širina: 183 cm, višina: 166 cm; medosna razdalja: 273 cm; kolotek spredaj: 1505 mm, kolotek zadaj: 1539 mm; oddaljenost od tal: 120 mm; količnik zračnega upora: 0,31Mase: masa praznega vozila: 1489 kg, največja dovoljena masa: 2050 kgZmogljivosti in porabaZmogljivosti: največja hitrost: 180 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 12,5 sPoraba: mestna vožnja: 7,3 l/100 km, odprte ceste: 5,1 l/100 km, kombinirano: 5,9 l/100 km; povprečna avtonomija: 1016 km; povprečna poraba na testu: 7,1 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l, dolivanje goriva na desni strani, samozaporni čep, odpiranje lopute iz notranjosti; emisije: 155 g CO2/km, emisijski razred: Euro IVVarnostVarnostni pasovi: tritočkovni pasovi na vseh sedežih, prednja dva pasova nastavljiva po višini, pirotehnični zategovalniki na vseh sedežih, omejevalnik zatezne sile na vseh sedežih; isofix priključki na sovoznikovem sedežu in na sedežih zadajVzglavniki: vzglavniki na vseh sedežih nastavljivi po višini, aktivna prednja vzglavnika (zaščita v trkih od zadaj)Zračne blazine: čelni zračni blazini za voznika in sovoznika, možnost izklopa sovoznikove čelne blazine (s ključem - ključavnica v predalu), stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, okenski zračni blazini (stebrička A), podvolanska zračna blazina za zaščito voznikovih kolenV primeru trka: ocena Euro NCAP: 5 zvezdicAktivna varnost: protiblokirni zavorni sistem (ABS), elektronska porazdelitev zavorne sile (REF), sistem za pomoč pri zaviranju v sili (AFU), elektronski nadzor zdrsa pogonskih koles ASR, elektronski nadzor stabilnosti vozila ESPVoznikov prostorVolanski obroč, vzvodi 2-kraki volanski obroč premera 375 mm, dodatno odebeljen v položaju "deset do dveh", nastavljiv po višini in globini; obvolanska ročica na levi za luči in smerokaze; obvolanska ročica na desni za brisalce in potovalni računalnik; stikala na nepomičnem osrednjem delu volana za avdio sistem, tempomat, omejevalnik hitrosti, vklop notranjega kroženja zraka, nastavitve; prestavna ročica z usnjeno manšeto pomaknjena navzgor; stikalo ročne zavore na sredini armaturne plošče; opora za levo nogoVoznikov sedež: nastavljiv vzdolžno, po višini in po naklonu naslonjalaOgledala: električno nastavljivi ogrevani zunanji ogledali, ročna zatemnitev notranjega ogledala, ogledalci v senčnikihInstrumentna plošča: zaslon na sredini armaturne plošče za prikaz hitrosti, vrtljajev in zaloge goriva, za nastavitve, opozorila, datum, za uro, zunanjo temperaturo, potovalni računalnik in audio sistem; indikator zaloge olja, prikazovalnik servisnih intervalov, indikator okvare motorja; možnost izklopa vseh izpisov razen hitrosti; zvezno nastavljanje osvetlitve merilnikovOpozorilniki: za nepripete varnostne pasove (svetlobni, zvočni); za odprta vrata (svetlobni), za pozabljene prižgane luči (zvočni), za pozabljen ključ v kontaktni ključavnici (zvočni), za nizek nivo goriva (svetlobni), za vključeno ročno zavoro (svetlobni, pisni), za zmrzal (pisni)Luči: žarometa z dvojno optiko in 3-stopenjskim električnim nastavljanjem po višini, dnevne luči; zadnji meglenki; dodatna smerokaza pod zunanjima ogledaloma; luči za vzratno vožnjo; tretja zavorna lučPotniki, prtljagaPotniški prostor: sovoznikov sedež nastavljiv vzdolžno, po višini in po naklonu naslonjala; trije ločeni sedeži zadaj, odstranljivi, pomični vzdolžno in po naklonu naslonjal; stropna ročaja za zadnja stranska potnikaPrtljažnik: osvetljen, prekrit s trdo polico; odpiranje od zunaj; osnovna prostornina: 500 l; povečana prostornina: 1735 l; 8 zank in mreža za pritrditev prtljage; zaprt bočni predal; rezervno kolo standardne velikosti na jeklenem platišču nameščeno pod vozilomOdložišča: zaprt, osvetljen in hlajen predal pred sovoznikom z dvema ločenima predaloma v pokrovu; pokrita predala na armaturni plošči; predala v tleh za prednjima sedežema; odprta predala v prednjih vratih; prenosni pepelnik (3 utori na konzoli med sedežema); odlagalno mesto na konzoli med sedežema; žepa za naslonjali prednjih sedežev; utora v stebričkih B; 2 kaveljčka pod stropom zadajOsvetlitev: osvetlitev potniškega prostora spredaj in zadaj z zakasnitvijo ugašanja; bralni lučki spredajOpremaKlima: zatemnjeno zadnje steklo; električno pomična stekla v prednjih vratih (impulzna z zaščito proti priprtju); ročna klimatska naprava z dvopodročnim delovanjem, s funkcijo odroševanja; merilnik zunanje temperature; ogrevanje zadnjega stekla; notranje kroženje zraka; protiprašni filter; vzdolžno pomična prednja senčnikaOdklepanje / zaklepanje: daljinsko centralno; lokalizacija s pritiskom stikala za zaklepanje (vklop smerokazov); zaklepanje med vožnjo; blokada odpiranja stekel in notranjega odpiranja vrat; blokada zagona motorja; VIN številka na vetrobranuPripomočki za vožnjo: prikaz skupnih in delno prevoženih kilometrov, potovalni računalnik z merilnikom povprečne in trenutne porabe, avtonomije, povprečne hitrosti in prevožene poti; intervalna brisalca, zadnji brisalec; tempomat (možnost pospeševanja in zaviranja), omejevalnik hitrosti; samodejna ročna zavora, pomoč pri speljevanju v klanec (hill holder)Ostala oprema: električna vtičnica 12V na sredinski konzoli, datum, ura, zanke za držanje tepihovMultimedija: radio z RDS-om, CD predvajalnikom in obvolanskim nadzorom (glasnost, iskanje postaj)Dodatna oprema testnega vozila: kovinska barva: 420 EUR (100.649 SIT); cena testnega vozila: 23.750 EUR (5.691.450 SIT)Garancija2-letno splošno jamstvo; 12-letno jamstvo zoper prerjavenje; 3-letno jamstvo za lak; 2-letno jamstvo pomoči na cesti; redni servis na vsakih 30.000 km

  Aleš Črnivec
  Foto: Ciril Komotar, Anže Jereb

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroën C4 Picasso 1.6 HDi (80 kW) (2007)  Za vse, ki so se ob napovedi (Grand) C4 Picassa in z mislimi na Xsaro Picasso prijeli za glavo, češ, kaj bomo s sedemsedežnikom in avtomobilom, ki je dolg 4,59 metra, je Citroën pripravil še petsedežno različico novodobnega limuzinskega kombija. Ta je veliko bolj pisan na kožo potencialnim kupcem avtomobila (prostorskih) karakteristik prodajne uspešnice Xsare Picasso.


  Čeprav ima Citroën sedaj v prodajni paleti kar štiri limuzinske kombije (Xsara Picasso, C4 Picasso, Grand C4 Picasso in C8, lahko pa sem uvrstimo še petega, Berlinga), je položaj vsakega izmed njih jasen.

  Xsara Picasso je cenovno najbolj ugodna (dobra prodaja to le potrjuje), C8 ostaja v vrhu ponudbe, med njiju pa sta se zapeljala oba nova C4 Picassa, pet- in sedemsedežni, ki skrbita za oblikovno in tehnično naprednost, obenem pa širita prodajno paleto možnosti. Grand s sedmimi sedeži in 672-litrskim prtljažnikom pač ne more ciljati na iste kupce kot za 12 centimetrov krajši in z dvema sedežema manj založeni petsedežni C4 Picasso. Krajšega imajo bolj v mislih tisti, ki iščejo zamenjavo za Xsaro Picasso ali so kupci novejšega (Citroënovega) limuzinskega kombija podobnih mer.

  Mimogrede, primerjava dolžine Xsare in C4 Picassa je upravičena. Xsara Picasso je s 4276 dolžinskimi milimetri od C4 Picassa krajša za (kar) 194 milimetrov. Evolucijsko gledano (avtomobili so iz generacije v generacijo večji) bi bil krajši C4 Picasso torej lahko naslednik Xsare P. A ni, ker bo Xsara Picasso, kot kaže, v prodaji še vsaj tri, štiri leta. Zmedeni? Ne bodite, Francozi so zaradi široke palete ponudbe limuzinskih kombijev pač posebneži.  Nekoliko nenavadno je, da je C4 Picasso prišel na svet za Grandom, ki je Grande postal šele, ko se je pojavil njegov petsedež­ni brat. Čeprav bi glede na številne skupne točke (enako podvozje, enaka tehnika, motorna paleta, armaturna plošča, izbira menjalnikov, platforma in pa medosna razdalja - pri Grandu je daljši previs za zadnjima kolesoma) marsikdo pričakoval preprosto skrajšanega Granda (kot pri Renaultu s Scenicom in Grand Scenicom), je petvratni C4 Picasso po zunanjosti sedemsedežnemu bratu le malo podoben. Drugačen je prednji odbijač, drugačna je bočna linija od drugih stranskih vrat dalje, zadek je z vodoravnimi (in ne Grandovimi navpičnimi) lučmi še bolj samosvoj, brez pretiravanja - edinstven. Zadek je tudi bolj zaobljen, kar je spet lastnost Xsare Picasso, in ne Granda. O C4 Picassu se že govori, da je eden izmed najlepših avtomobilov svojega razreda. No, o lepoti presodite sami.

  Z Grandom je precej bolj povezana notranjost, saj bi brez podrobnejšega pregledovanja težko ugotovili, ali sedite v pet- ali sedemsedežnem C4 Picassu. Volanski obroč je, kot se za linijo C4 spodobi, v centralnem delu fiksen, pri povratnih informacijah (občutki, kaj se dogaja s kolesi) bolj skop in založen z gumbi. Nekateri primejo odločneje, pri drugih je treba pritisniti močneje. Za izvedbo večine funkcij (tempomat, omejevalnik hitrosti, izbirniki nastavitev …) skrbijo volanske tipke, zato je ostalih tipk na centralnem delu armaturne plošče zelo malo. Če s pomično ploščo pokrijete radijski sprejemnik, ostanejo pravzaprav le tri – tipka za vklop in izklop stabilizacijskega sistema ESP (pri hitrosti nad 50 km/h se samodejno vklopi), tipka za zaklepanje in odklepanje ter tipka za sprostitev in aktiviranje elektronske ročne zavore (pod merilniki). Kot pri Grandu so tudi pri C4 Picassu samosvoji gumbi za upravljanje klimatske naprave – ob voznikovih in sovoznikovih vratih, pri čemer bo šlo komu v nos to, da večino funkcij (kam in s kolikšno močjo naj piha) lahko upravlja le voznik!

  C4 Picasso v prvi vrsti stavi na udobje (s propomočki, kot je samodejna parkirna zavora, in pomoč pri speljevanju v klanec, pa vzmetenjem, ki je nastavljeno na (učinkovito) mehko požiranje cestnih neravnin), pa čeprav na račun (nemotečega) vzdolžnega in prečnega nagibanja in na ta način tudi ‘protestiranja’ pri preganjanju skozi hitre ovinke. Pri Picassu lahko užitke iščemo v razvajanju, za trše občutke na zadnjicah pa si rajši preglejte cenike nemških tekmecev. Tudi zaradi udobja si Picassa lahko (doplačilo, boljša oprema) omislite tudi s pnevmatskim zadnjim vzmetenjem.

  Testnega C4 Picassa je poganjal ‘stari’, dobri agregat, 1,6-litrski HDi z 109 ‘konji’. V spodnjem območju vrtenja zaspan, od 1.750 vrtljajev navzgor pa živahen in povsem sposoben premikati tega ‘enoprostorca’. Nagradi z majhno porabo goriva in ne preveč glasnim delovanjem (gnanje v višje vrtljaje, ko mu že pohaja sapa, ne šteje). Povezan je bil s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Ročica, ki se pri hitrem prestavljanu po Citroënovo upira in deluje, kot da nima čisto jasno zrisanih poti, je nameščena ob volanski obroč, tam, kjer je pri Picassu z robotiziranim menjalnikom velik predal. Predal manj – pri različici z ročnim menjalnikom je odlagalnih prostorov, predvsem pokritih, še vedno na pretek! Ker je parkirna zavora elektronska, odpade še ročica med sedežema. Še več prostora!

  Motor je kar pravšnji za manj zahtevne, saj je dovolj poskočen, več dela ima le s pospeševanjem v klanec. Menjalniku bi za varčevanje in manjšo hrupnost koristila šesta prestava. Peta prestava je dolga in služi za vožnjo po magistralkah (90 km/h, okoli 1.900 vrtljajev ročične gredi) in avtocestah.

  V osnovi je v prtljažniku za 500 litrov prostora, kar je celo manj kot pri Xsari Picasso (550 litrov), a se ob vzdolžno pomičnih zadnjih sedežih (enake širine, vsak posebej pomičen, tudi s pomičnim naklonom) prostornina poveča na 605 litrov, pri v dno pogreznjenih sedežih (nastane zanemarljivo majhna stopnica) druge vrste pa gre v Picassa do 1734 litrov prtljage! Če radi tovorite veliko in dolgo, bo križ le s sprednjim sovoznikovim sedežem, katerega naslonjalo ni preklopno. Z drugimi besedami – zložiti se ga ne da! Škoda. Pri prtljažniku so všečni kvadratasta oblika (brez izbuljenih pokrovov koles), dvojna prevleka iz blaga in gume (slednja za razvoz bolj ‘surovega materiala’) in kup pritrditvenih mest, v katere lahko vpnemo zaščitno mrežo. Pri naprej pomaknjenih zadnjih sedežih moti nastala luknja med polico in sedeži, a lahko zato razveseljivo hitro (en poteg na sedež) zložimo zadnjo klop, priročno raven in dokaj nizek pa je tudi nakladalni rob. Prtljažna vrata so velika in zahtevajo več moči za odpiranje. Ločeno odpiranje steklenega dela je del boljše opreme Exclusive.

  Cena ni nedosegljiva, avtomobil pa je dovolj dober za marsikoga. Le na Citroënov slog (mehkoba, samosvoja razporeditev stikal po armaturni plošči in na volanu, slabši občutek na volanu) se je treba navaditi. Tudi C4 Picasso je avtomobil, ki ni narejen samo za voznika, ampak za vso družino.

  bese­di­lo: Mitja Reven
  foto: Aleš Pavletič  Citroën C4 Picasso 1.6 HDi (80 kW)

  Citroen Slovenija
  Osnovni model: 23.330,00 EUR
  Testno vozilo: 23.750,00 EUR

  Moč: 80 kW (109 KM)
  Pospešek: 12,5 s
  Največja hitrost: 180,0 km/h
  Povpr. poraba: 5,9 l/100 km

  Cene avtomobilov pred letom 2007 smo preračunali v evre po centralnem tečaju 239,64 tolarja za evro.  TEHNIČNI PODATKI
  Motor: 4-valjni - 4-taktni – vrstni – turbodizelski z neposrednim vbrizgom - gibna prostornina 1.560 cm3 - največja moč 80 kW (109 KM) pri 4.000/min - največji navor 240 Nm pri 1.750/min Prenos moči: motor poganja prednji kolesi - 5-stopenjski ročni menjalnik - gume 215/55 R 16 V (Michelin Primacy HP) Voz in obese: limuzinski kombi - 5 vrat, 5 sedežev - samonosna karoserija - spredaj posamični obesi, vzmetni nogi, spodaj trikotni prečni vodili, stabilizator – zadaj gibljiv prečni drog, vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika, stabilizator - zavore spredaj kolutne (prisilno hlajene), zadaj kolutne - rajdni krog 11,3 m – posoda za gorivo 60 l Mase: prazno vozilo 1.489 kg - dovoljena skupna masa 2.050 kg Zmogljivosti (tovarna): največja hitrost 180 km/h - pospešek 0-100 km/h 12,5 s - poraba goriva (ECE) 7,3/5,1/5,9 l/100 km

  PRTLJAŽNIK
  Pros­to­rni­na prt­ljaž­ni­ka iz­mer­je­na z AM stan­dard­nim kom­ple­tom 5 kov­čkov Sam­so­ni­te (skup­no 278,5 l): 1 × nahrbtnik (20 l); 1 × letalski kovček (36 l) ; 2 × kovček (68,5 l); 1 × kovček (85,5 l)  NAŠE MERITVE
  T=8 °C / p= 1021 mbar / rel. vl.: 56 % / Gume: 215/55 R 16 V (Michelin Primacy HP) / Stanje km števca: 1.380 km

  Vozne lastnosti
  Pospeški (s)
  0-100 km/h: 12,5
  402m z mesta: 18,4 (121 km/h)
  1000m z mesta: 34,0
  (151 km/h)

  Prožnost (s)
  50-90 km/h (IV./V.): 10,5
  80-120 km/h (V./VI.): 13,7

  Največja hitrost: 180 km/h (V. prestava)

  Poraba goriva (l/100 km)
  najmanjše povprečje: 7,6
  največje povprečje: 7,7
  skupno testno povprečje: 7,6

  Trušč v notranjosti (dB)
  PrestavaIIIIVVVI50 km/h605958-90 km/h646362-130 km/h-6664-Prosti tek36---
  Zavorna pot m
  od 100 km/h: 36,6
  (AM meja 42,0)

  Napake med testom
  - odstopanje plastičnega vložka na zadnjem odbijaču

  DIAGRAM MOTORJA
  DIAGRAM MENJALNIKA


  OCENA
  Zunanjost (14/15)
  Še lepši od Granda in po zunanjosti bolj različen, kot bi si predstavljali.

  Notranjost (105/140)
  Svetlo, s Citroënovimi notranjimi rešitvami (merilniki, volan s fiksnim centralnim delom).

  Motor, menjalnik (32/40)
  otor je zadovoljiv, tehnično v koraku s časom. Menjalnik je tak, kot pri večini Citroënov.

  Vozne lastnosti (70/95)
  Volan daje slabo povratno informacijo, prestavna ročica je blizu, a manj natančna. Podvozje razvaja.

  Zmogljivost (26/35)
  Prožen motor z zadovoljivimi pospeški. Z boljšim menjalnikom bi bilo še bolje.

  Varnost (39/45)
  Varen. Veliko varnostnih blazin, ABS, ESP …

  Gospodarnost (39/50)
  Majhna poraba goriva (tudi ob priganjanju).

  SKUPAJ (325)
  Dovolj dober, lep in napreden, da ne greš pri odločanju o nakupu avtomobila v njegovem razredu mimo njega.

  UŽITEK V VOŽNJI:

  Ocena AM: 4
  Kriterij ocenjevanja (Št. točk=ocena) 0-180=1; 181-240=2; 241-300=3; 301-360=4; 361-420=5
  Attached Files

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroen C4 1,6i 16V VTR

  Preizkusili smo že četrtega citroena C4 in drugega v obliki petvratne kombilimuzine.
  Med pazljivim izbiranjem testnih vozil nam je uvoznik vsakič namenil drugačen motor in to pot je bil na vrsti bencinar 1,6i 16V. Sicer pa lahko mirno zatrdimo, da ta "ceštirica" sploh ne bi bila več v testni floti, če ne bi imela vgrajene garminove navigacijske naprave, ki pokriva slovensko področje.  Zunanjost, notranjost


  Glede zunanje oblike in notranje urejenosti ne bomo k napisanemu dodali prav nič novega, o garminovi napravi pa na tem mestu le nekaj besed. Podrobnejšemu opisu delovanja smo namenili poseben članek in videoprispevek. Kot prvo navajamo, da je barvni zaslon(ček) nameščen poleg notranjega vzvratnega ogledala, kar morda ni najbolj primerno mesto, na vsak način pa se ga je treba privadit. Drugo je uporaba naprave, ki je dovolj enostavna za enostavne oblike pomoči. Na primer, vpisovanje cilja in nato sledenje po glasovnih navodilih. Za celo množico možnih operacij in posebnih nastavitev pa je le treba vnaprej kaj prebrati.  Vozne lastnosti


  Vozne lastnosti citroena C4 kot tri in petvratnika smo že popisali, pa dodajmo še kratko mnenje o garminovem pomočniku za vožnjo. Zaenkrat in na tem mestu trdimo, da je zadeva uporabna za nekoga, ki nima nikakršne predstave o tem, kako se mora usmerit proti željenemu cilju. Kadar pa voznik med vožnjo ugotovi: "Aha, zdaj pa že vem" in jo ubere po svoje, tedaj je bolje zadevo kar ugasniti, saj se "satelitski pameti" lahko povsem "skeglja". Prav monotono in potrpežljivo prične lajnati: Obrnite, ko bo mogoče, pa čeprav je končna destinacijska točka že skoraj pred nosom!  Zmogljivosti, poraba


  Bencinski motorji z delovno prostornino 1,6 litra brez turbinskih polnilnikov so ponavadi naravnani tako, da jih je treba stalno nekam priganjat. Velja za takrat, ko bi se nekam radi pripeljali malo hitreje in ko bi po avtocestah radi vozili vsaj stotrideset oziroma po števcu tudi malce čez. Tako je testna poraba "ušla" na devet, pri čemer je več kot petsto kilometrov odpadlo na avtoceste.  Cena, tekmeci


  Citroen C4 je zanimiva petvratna limuzina, ki za štiri milijone in pol ponuja kup opreme, tudi takšne bolj vpadljive. Na primer navigacijski sistem, dvopodročno klimatsko napravo, radio s CD-predvajalnikom ... Pri tem igra C4 na znane Citroenove karte, saj ponuja vozniku svojevrsten delovni prostor. Volanski obroč (nepomičen osrednji del, zanimivo razporejena stikala) je ena od posebnosti, po katerih je ta znamka vedno slovela (spomnimo se dveh prečk pri volanu spačka ali pa ene same pri amiju in žabi). C4 je glede udobja in notranje urejenosti všeč tudi potnikom, izbira pa je tako ali tako voznikova (razen v primerih, kadar ona nosi hlače). Pri citroenih je še nekaj zelo pomembno: če gra za pripadnike določene znamke, so citroenovci mnogo bolj zagrizeni, kot bi to lahko trdili za "fane" konkurenčnih znamk oziroma modelov. Med slednje sodijo častilci velike množice evropskih in japonskih vozil spodnjega srednjega razreda.  Citroen C4 5v 1,6i 16V 5v VTR packcena: 4.490.000 SIT; spodnji srednji razred; limuzina, 5 vrat, 5 sedeževMotornameščen spredaj prečno, bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, vrstni, 4 ventili na valj, 2 zgoraj ležeči odmični gredi; delovna prostornina: 1587 cm3; premer x gib batov: 78,5 x 82 mm; kompresijsko razmerje: 11 : 1; največja moč: 80 kW (110 KM) pri 5800 vrt/min; največji navor: 147 Nm pri 4000 vrt/minPrenos močiZasnova: pogon na prednji kolesi; enokolutna sklopka; 5-stopenjski ročni menjalnikPrestavna razmerja: hitrost pri 1000 vrt/min v posameznih prestavah: I. 7,27 km/h; II. 13,72 km/h; III. 19,37 km/h; IV. 25,46 km/h; V. 32,34 km/h; R 6,93 km/h; število vrtljajev pri hitrosti 50 km/h: 3644 (II. prestava) / 2581 (III. prestava) / 1964 (IV. prestava); število vrtljajev pri 90 km/h: 4646 (III. prestava) / 2399 (IV. prestava) / 2783 (V. prestava); število vrtljajev pri 130 km/h: 5106 (IV. prestava) / 4020 (V. prestava)Kolesa: platišča iz lahke litine; pnevmatike: michelin pilot exalto 205/50 R17Podvozjesamonosna karoserija; prednja prema: posamične obese, prema MacPherson s trikotnimi spodnjimi vodili, vijačni vzmeti, teleskopski hidravlični blažilniki in stabilizacijski drog; zadnja prema: posamične obese, prema z iztegnjenimi vodili in gibljivim prečnim drogom, vijačni vzmeti, teleskopski hidravlični blažilniki in stabilizacijski drogKrmilni sistemvolan z zobato letvijo; hidravlični servo ojačevalnik s spremenljivo stopnjo ojačanja, število zavrtljajev: 2,88; premer kroga obračanja: 10,7 m med robniki, 11,3 m med zidoviZavorni sistemspredaj zračena zavorna koluta premera 266 mm in debeline 22 mm, zadaj polna koluta premera 249 mm in debeline 9 mm; ročna zavora z mehanskim prenosom na zadnji par kolesMere, maseMere: dolžina: 4260 mm, širina: 1773 mm, višina: 1458 mm; medosna razdalja: 2608 mm; previs spredaj: 935 mm, previs zadaj: 717 mm; kolotek spredaj: 1505 mm, kolotek zadaj: 1510 mm; količnik zračnega upora: 031Mase: masa praznega vozila: 1200 kg, največja dovoljena masa: 1732 kg; osna porazdelitev: 733 kg (spredaj) / 467 kg (zadaj); največja masa priklopnega vozila: 1200 kg (z zavoro) / 637 kg (brez zavore)Zmogljivosti in porabaZmogljivosti: največja hitrost: 194 km/h (pri 5999 vrt/min v V. prestavi); čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; čas pospeševanja od 0 do 400 m: 17,6 s; čas pospeševanja od 0 do 1000 m: 32,1 sPoraba: mestna vožnja: 9,5 l/100 km, odprte ceste: 5,7 l/100 km, kombinirano: 7,1 l/100 km; povprečna avtonomija: 845 km; povprečna poraba na testu: 9,0 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; dolivanje goriva na desni strani; odpiranje pokrova s ključem; emisije: 169 g CO2 / km; emisijski razred: Euro IVVarnostVarnostni pasovi: tritočkovni pasovi na vseh sedežih, prednja dva pasova nastavljiva po višini, (dvostranski) zategovalniki na prednjih sedežih, omejevalnik zatezne sile na vseh sedežih; isofix priključka na stranskih zadnjih sedežihVzglavniki: vzglavnika na prednjih sedežih nastavljiva po višini in naklonu, vzglavniki na zadnjih sedežih nastavljivi po višini, aktivna prednja vzglavnika (zaščita v trkih od zadaj)Zračne blazine: čelni zračni blazini za voznika in sovoznika (dvostopenjsko napihljivi), možnost izklopa sovoznikove čelne blazine (s ključem - ključavnica v predalu pred sovoznikom), stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, varnostni zavesiV primeru trka: prekinitev dovoda goriva, prekinitev dovoda elektrike, umik volanskega obroča, umik stopalk; ocena Euro NCAP: 5 zvezdicAktivna varnost: protiblokirni zavorni sistem (ABS), elektronska porazdelitev zavorne sile (EBD), elektronska ojačitev zavorne sile in vklop vseh utripalk pri zaviranju v sili (BA)Voznikov prostorVolanski obroč, vzvodi 2-kraki usnjen volanski obroč premera 375 mm, dodatno oblikovan v položaju "deset do dveh", nastavljiv po višini in globini; obvolanska ročica na levi za luči in smerokaze; obvolanska ročica na desni za brisalce in potovalni računalnik; stikala v notranjosti volanskega obroča za tempomat, omejevalec hitrosti, notranje kroženje zraka, osvetlitev instrumentov, avdio sistem in nastavitve; prestavna ročica z usnjenim držalom in usnjeno manšeto med sedežema; vzvod ročne zavore med sedežema; opora za levo nogoVoznikov sedež: nastavljiv vzdolžno, po višini, po naklonu in usločenosti naslonjalaOgledala: električno nastavljivi ogrevani zunanji ogledali, pod ogledala vgrajeni smerokazi; zatemnitev notranjega ogledala; ogledalci v senčnikihInstrumentna plošča: zaslon za prikaz vrtljajev motorja pred voznikom; zaslon za prikaz hitrosti, zaloge goriva, temperature hladilne tekočine, za avtonomijo, zunanjo temperaturo, za opozorila, nivo olja in servisne intervale; zaslon za uro, datum, potovalni računalnik, audio sistem in opozorila; zaslon za klimatsko napravo; stopenjsko nastavljanje osvetlitve merilnikov; zaslon za garmin navigacijo na vetrobranskem steklu poleg vzvratnega ogledalaOpozorilniki: za nepripete varnostne pasove vseh potnikov (svetlobni, zvočni); za odprta vrata (pisni), za pozabljen ključ v kontaktni ključavnici (zvočni), za nizek nivo goriva (svetlobni), za vključeno ročno zavoro (svetlobni)Luči: žarometa z dvojno optiko in 3-stopenjskim električnim nastavljanjem po višini, dnevne luči; prednji meglenki, zadnja meglenka; dodatna smernika ob zunanjih ogledalih; luč za vzratno vožnjo; tretja zavorna lučPotniki, prtljagaPotniški prostor: sovoznikov sedež nastavljiv vzdolžno in po naklonu naslonjala; trosedežna klop zadaj deljiva v razmerju 60/40; naslona za roke spredaj in zadaj; stropni ročaji za sovoznika in zadnja stranska potnika; ogledalci v senčnikihPrtljažnik: osvetljen, prekrit s trdo polico; odpiranje od zunaj; osnovna prostornina: 352 l; povečana prostornina: 1023; 6 zank za pritrditev prtljage, zaščitna mreža; odprta bočna predala; zložljiva trodelna pregrada; rezervno kolo standardne velikosti na jeklenem platišču z orodjem v dvojnem dnuOdložišča: zaprt, osvetljen in hlajen predal pred sovoznikom (velikost mape A4 formata) z nosilcem za dokumente, z držalom za kartice in pisalo ter z dvema utoroma v pokrovu; predalčka na levi in desni strani armature, predalček levo pod volanom; zaprt predal v naslonu za roko spredaj; zaprt predal v naslonu za roko zadaj z utoroma za pijačo in držalom pisala; predal za očala na stropu; dva odprta predala in utor v prednjih vratih, odprt predal in utor v zadnjih vratih; utor za pijačo na konzoli med sedežema; žepa za naslonjali prednjih sedežev; predal pod sovozniškim sedežem; pepelnik z vžigalnikom na sredinski konzoli; utora ob sedalih prednjih sedežev; 3 kaveljčki pod stropom (spredaj desno in 2 zadaj)Osvetlitev: osvetlitev potniškega prostora spredaj in zadaj z zakasnitvijo ugašanja; bralne lučke spredaj; osvetlitev pepelnika in vžigalnikaOpremaKlima: atermično vetrobransko steklo z ločeno površino za elektronske kartice; električno pomična stekla v prednjih vratih (impulzna z zaščito proti priprtju), zadnji bočni stekli pomični ročno, samodejna dvopodročna klimatska naprava s funkcijo odroševanja; merilnik zunanje temperature; ogrevanje zadnjega stekla; notranje kroženje zraka; protiprašni filter; vgrajen osvežilec zraka; prednja senčnikaOdklepanje / zaklepanje: daljinsko centralno; lokalizacija z daljinskim prižiganjem žarometov ali s pritiskom stikala za zaklepanje (vklop smerokazov); zaklepanje med vožnjo; blokada odpiranja stekel in notranjega odpiranja vrat; blokada zagona motorja; VIN številka na vetrobranuPripomočki za vožnjo: prikaz skupnih in delno prevoženih kilometrov, potovalni računalnik z dvojnim ločenim merilnikom povprečne in trenutne porabe, avtonomije, povprečne hitrosti in prevožene poti; samodejni brisalci, zadnji brisalec; tempomat (možnost pospeševanja in zaviranja), omejevalnik hitrostiOstala oprema: električna vtičnica 12V na konzoli med sedežema, datum, ura, zanke za držanje tepihovMultimedija: radio z RDS-om, CD predvajalnik; obvolanski nadzor (glasnost, iskanje postaj); satelitska navigacijaDodatna oprema testnega vozila: kovinska barva: (90.000 SIT); cena testnega vozila: 4.580.000 SITGarancija2-letno splošno jamstvo, 12-letno jamstvo zoper prerjavenje, 3-letno jamstvo za lak, 2-letno jamstvo pomoči na cesti; redni servis na vsakih 30.000 km

  Aleš Črnivec
  Foto: Aleš Črnivec

  Leave a comment:


 • 2cv
  replied
  Re: Testi C4 - različne revije

  Citroën C4 1.6 HDi (80 kW) FAP BVMP VTR Pack (2007)  Citroën je pred meseci nadgradil ponudbo menjalnikov z novim robotiziranim ročnim pomagalom, ki ga ne smemo enačiti z znamenitim SensoDrivom. BVMP je boljši, a ne dovolj dober, da bi mu postavili spomenik.

  C4 je na trgu že dobri dve leti in pol. Zaradi zanimivega oblikovanja in inovativne zasnove notranjosti bo še nekaj časa med aktualnejšimi avtomobili. Naslednik Xsare je tipičen Citroën. Ko sedeš vanj, potrebuješ minuto, da se (na hitro) razgledaš in vidiš, kje je kaj. Potem potrebuješ še nekaj časa (minut), da uskladiš gibe in poglede. Da ti romajo na prava mesta na armaturni plošči. Digitalizirani merilniki niso nobena novost, tudi večopravilni volanski obroč s fiksnim sredinskim delom je na trgu že nekaj let, a za nekoga, ki v C4 sedi prvič, bodo novosti takšne kot Amerika za Krištofa Kolumba.

  Kot da na in ob volanu že ne bi bilo dovolj gumbov, je večopravilnež v C4 z robotiziranim ročnim menjalnikom BVMP dobil še dva uhlja, s katerima ni nič narobe. Nasprotno, ročici sta namenjeni lažjemu prestavljanju, saj zaradi njiju (pritisk na desno pomeni prestavo navzgor, pritisk na levo pa navzdol) ni treba dvigovati rok z volana in posegati po prestavni ročici, ki prav tako (v ročnem načinu) dovoljuje menjavo prestav. S preprostim potiskom ročice proti armaturni plošči prestavimo navzgor, za pretik navzdol pa ročico potisnemo proti sebi.  Slabost volanskega obroča je, da se uhlji ne premikajo skupaj z obročem, ampak so del sredinskega fiksnega dela. Če prestavljate v ovinku ali na izvozu iz krožnega križišča, boste morali uporabiti ročico ali pa počakati, da se volan poravna. Menjalnik se na pomik ročice in uhljev odziva s solidno hitrostjo. Pri prestavljanju je treba biti nežen s stopalko za plin, sicer se boste vozili cukajoče.

  Menjalnik je tako bolj udoben kot športen, pa čeprav samodejni način omogoča tudi izbiro S kot sport, za bolj športno vožnjo, ki je v praksi opazna predvsem po tem, da menjalnik menja prestave pri višjih vrtljajih. Samodejni način ob zmernem pritisku na stopalko za plin včasih skorajda neopazno zamenja prestavo, ob zahtevnejšem pritisku na plin pa lahko tudi precej sunkovito potegne. Po nekaj kilometrih se voznik navadi, koliko pritiska še omogoča udobno vožnjo, in vožnja z BVMP-jem je lahko zelo sproščujoča.

  Ni dela s stopalko sklopke, saj je ni, in ni skrbi, kdaj je treba prestaviti. Ko menjalnik deluje v samodejnem načinu, upošteva tudi gibe uhljev, kar omogoča vmešavanje v delovanje samodejnega sistema prestavljanja. Voznik lahko tako, ko se mu zahoče, poseže v delovanje sistema in prestavi navzgor ali navzdol, pa čeprav je izbran samodejni način. Verjetnosti, da s tem prevrti motor, ni, ker menjalnik prepreči menjavo prestave, če obstaja možnost previsokih vrtljajev.

  Podatki pravijo, da menjalnik zamenja prestavo v 0,8 sekunde (ročni način) in v 1,2 sekunde v samodejnem. Med običajno vožnjo je zamik zanemarljiv in pohvalno kratek, če ga primerjamo z nekaterimi drugimi menjalniki. Pohvaliti gre sistem ’hill-hold’, pomoč pri speljevanju v klanec, ki v sodelovanju z ESP-jem skrbi za lažje speljevanje v klanec. Zavorne čeljusti po sestopu s stopalke za zavoro še dve sekundi zadržujejo vozilo. Voznik lahko v tem času, brez bojazni, da bi avtomobil zapeljal kak meter nazaj, v miru spelje.

  Težko je oceniti, kako resnične so Citroënove napovedi, da s takšnim menjalnikom prihranite pri porabi goriva. Naš test C4 z dobrim 1,6-litrskim HDi-jem (80 kilovatov) in robotiziranim ročnim menjalnikom je s povprečno porabo goriva 7,7 litra potrdil, da je C4 s takšno kombinacijo pogona racionalna izbira, kar se porabe goriva tiče. Šeststopenjski robotizirani menjalnik, ki je v nasprotju z elektromehanskim SensoDrivom elektrohidravličen, ima šest stopenj, v cenikih pa nastopa v kombinaciji z omenjenim motorjem.

  Mitja Reven
  Foto: Aleš Pavletič  Citroën C4 1.6 HDi (80 kW) FAP BVMP VTR Pack

  Citroën Slovenija
  Osnovni model: 22.371,00 EUR
  Testno vozilo: 23.957,00 EUR

  Moč: 80 kW (109 KM)
  Pospešek: 12,8 s
  Največja hitrost: 192,0 km/h
  Povpr. poraba: 6,4 l/100 km

  Cene avtomobilov pred letom 2007 smo preračunali v evre po centralnem tečaju 239,64 tolarja za evro.  TEHNIČNI PODATKI
  Motor: 4-valjni - 4-taktni - vrstni - turbodizelski z neposrednim vbrizgom - gibna prostornina 1560 cm3 - največja moč 80 kW (109 KM) pri 4000/min - največji navor 240 Nm pri 1750/min. Prenos moči: motor poganja prednji kolesi - 6-stopenjski robotiziran menjalnik - gume 205/50 R 17 (Michelin Pilot Excalto). Mase: prazno vozilo 1280 kg - dovoljena skupna masa 1800 kg. Zmogljivosti (tovarna): največja hitrost 192 km/h - pospešek 0-100 km/h 12,8 s - poraba goriva (ECE) 8,7/5,2/6,4 l/100 km.

  MERE
  Zunanje mere: dolžina 4260 mm - širina 1773 mm - višina 1458 mm - posoda za gorivo 60 l.

  PRTLJAŽNIK
  prtljažnik 320-1200 l  NAŠE MERITVE
  T=19 °C / p= 1060 mbar / rel. vl.: 39 % /Stanje km števca: 960 km

  Vozne lastnosti
  Pospeški (s)
  0-100 km/h: 13,3
  402m z mesta: 19,0 (117 km/h)
  1000m z mesta: 34,7
  (149 km/h)

  Prožnost (s)
  50-90 km/h (IV./V.): 9,7/13,8
  80-120 km/h (V./VI.): 12,3/19,5

  Največja hitrost: 192 km/h (VI. prestava)

  Poraba goriva (l/100 km)
  skupno testno povprečje: 7,7

  Zavorna pot m
  od 100 km/h: 37,9
  (AM meja 43,0)  OCENA
  SKUPAJ (-)
  Menjalnika prehvaliti ne moremo, saj bi bilo to nepravično do Volkswagnovega odličnega DSG-ja in nekaterih drugih robotiziranih menjalnikov. Lahko pa sklenemo, da je ob odličnem motorju ta menjalnik dobra izbira za tiste, ki iščejo v Citroënu, kar bi v njem morali iskati: udobje. Športnost Francozi vseeno prepuščajo svojemu udejstvovanju v reliju za svetovno prvenstvo.
  Attached Files

  Leave a comment:

Working...
X