Announcement

Collapse
No announcement yet.

Robotiziran menjalnik

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Robotiziran menjalnik

  Pozdravljeni

  Brat namerava v kratkem kupiti C4GP,zanima me pa kakšen menjalnik bi raje priporocili
  l.p.

 • #2
  Re: Robotiziran menjalnik

  Sam sem pristaš avtomatskih menjalnikov. Na BMW in MB sem jih imel pred tem in sem se začuda kar hitro privadil na robotiziran menjalnik na Citroenu. Imajo sicer tudi varianto s klasičnim avtomatskim menjalnikom, a je dražji, bolj se kvari in ima avto precej višjo porabo. Je pa "mehkejši" pri uporabi. Torej priporočam varianto z robotiziranim menjalnikom, ki je enako varčen kakor ročni. Ima šest avtomatskih ali ročnih prestav brez sklopke in ročico ob volanu, ter peresa za ročno prestavljanje, kakor F1. Najlepše pa je, da je med sedeži, zaradi tega menjalnika, vse prosto in ima tudi hladilni predal, kar ga tisti z ročnim menjalnikom nimajo.

  C4%u00252520Picasso%25203218.JPG
  Nulla tenaci invia est via!

  Comment


  • #3
   Re: Robotiziran menjalnik

   Pred cca letom in pol sem se jaz spraševal podobno: robotiziran menjalnik da, ali ne. Potem je naključje prineslo odločitev: slovenski C4GP z malo kilometri, robotiziran menjalnik. Ga kupil in sem z njim zadovoljen. Kljub temu pa sem imel poleti 2012 zoprtno težavo s taistim menjalnikom. Nekega dne sem avto pognal, na displayu pa sem prebral zapis: Gearbox fault - okvara menjalnika. Potrebna je bila avtovleka, prva diagnoza na Citroen servisu: šel računalnik (s servomotorji, se pravitisti, ki pretika v prestave): cena okoli 1000 evrov. Drugi dan so ugotavljali, da naj bi šla hidravlika - ni kazalo nikakršnega prtiska. No ja, vsaj računalnik je bil O.K. Tretji dan pridem po avt, na sopotnikovem sedežu pa najdem majhno vrečko. Serviser mi je povedal, da je šla le varovalka, preko katere se napaja računalnik s servomotorji. Naj bi se okoli računalnika (ne vem čisto natančno) nabrala umazanija, ta je zmotila računalnik oz servomotorje, in tako je šla varovalka. Cena: 5 evrov. Drugače pa je vožnja z robotiziranim menjalnikom prijeta, po potrebi lahko sam pretikaš prestave.
   Skratka, meni je robotiziran menjalnik O.K., je pa dobro, da ob sklenitvi zavarovanja doplačaš za asistenco (avtovleka), ker če ti slučajno shodi menjalnik, tako, kot je meni, si rahlo gol in bos.


   LP Jure

   Comment


   • #4
    Re: Robotiziran menjalnik

    Pozdravljen,
    Smo dolgoletni citroenarji, menjamo te dni naš C5 Tourer za večjega C4 GP. Razlog: prihod novega dr.člana.
    Ogledal sem si par avtomobilov, let. 2011, vsi iz uvoza, vsi med 110-140.000 km, z 150 KM. Testiral sem enega z 6st. ročnim menjalnikom pa se mi je zdel menj. precej "površen" (podoben staremu Berlingotu)
    Zato sva si ogledala enega ki ima "avtomatski" Menjalnik BMP6. Vožnja je bila v "nenapadalnem" stilu po lokalnih cestah obema všeč. Ob normalni vožnji me stil prestavljanja (z rahlim zamikom ni motil - nikdar prej nisem imel avtomatika).
    Prebral sem tudi precej tujih forumov in vaših mnenj izpred let, a me vseeno še zanima:

    1. Če je brat kupil avto, kakšne so njegove izkušnje zdaj po nekaj časa vožnje - isto velja za tiste ki ga še imate ??
    2. Če je kdo imel težave, s čim, stroški,...?

    Vsem hvala.

    Comment


    • #5
     Re: Robotiziran menjalnik

     Pri nas imamo že vsi leta in leta avtomatske menjalnike. Z nobenim ni bilo še nikakršnih težav.
     Hitro potrkati na les. Lahko pa še bodo. Sploh ne gledamo avtov, ki nimajo avtomatskega menjalnika. Pri vseh avtomatskih lahko tudi ročno menjaš prestave, pa še tega se kmalu naveličaš. CP ima dobro narejeno, ker ima peresa pri volanu za ročno višanje in nižanje prestav, če želiš. Pride prav pri povečanem zaviranju z motorjem, pri vlekah težjih tovorov, pri hitrejšem skoku pri prehitevanju, pač tako kakor pri vseh avtomatskih menjalnikih. Sicer so pa zakon robotizirani menjalniki z dvemi sklopkami, kar pa Citroen še ni "vzel". :(
     PS: Priporočam pa redne servise kakor tovarna predpisuje in ne pri "vseznalcih".
     Nulla tenaci invia est via!

     Comment

     Working...
     X