Announcement

Collapse
No announcement yet.

ESP - Stability program

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • ESP - Stability program

  Živjo!

  Kako kaj to dela oz. ne dela pri C4?
  Se mi zdi, da se pri meni precej precej pozno vklopi.
  ASR recimo, ko nameno divje speljem, se kolesa kar precej časa vrtijo v prazni preden se ASR zgane. Ali pa v krožnem križišču, avto že kar lepo drsi izven linije, pa se ESP še ne zgane.
  Je kaka minimalna hitrost, ko naj bi ESP začel posegati v vožnjo?

  Kako je pa to pri vas?

  lp

 • #2
  Re: ESP - Stability program

  ASR v C4 večinoma svoje delo opravlja z bremzanjem enega od koles in ne toliko z odvzemanjem gasa, če hočeš hitro speljat pa naredi tako da se ne bo vklopil.

  ESP: -pri podkrmarjenju ne pomaga kaj dosti in mora naredit večino voznik. Torej odvzem gasa ali leva noga na bremzo ali pa ročna.
  -pri prekrmarjenju sem opazil tudi sam da je odvisno od hitrosti in položaja volana kdaj se bo vključil. Kako močno se bo vključil pa je odvisno od položaja volana.

  Minimalne hitrosti ni...te zna tudi ustavit na nulo
  C4 2.0 HDi - Golf TDI killer

  Comment


  • #3
   Re: ESP - Stability program

   hm, tole je bolj klinac.
   Nekako sem pričakoval za ASR, da se vklopi že ko eno od koles zdrsne za pol obrata. Pri meni se kolo kar nekaj časa vrti v prazno (5-10 obratov) preden posveti lučka "ESP!".
   ESP pa še nisem uspal vklopit, čeprav sem precej divje zanesel avto v krožišču.
   Upam, da na servisu lahko nastavijo občutljivost.
   So Bosch ESP sistemi v različnih avtih (znamkah) enaki?

   lp

   Comment


   • #4
    Re: ESP - Stability program

    pri meni se ASR vklopi kar hitro. če je cesta mokra se takoj prižge lučka, avtu pa zmanjka moči. občutek imam, da ne bremza ampak odvzema plin/navor. če primerjam ESP v C4 in ESP v Golf 4, moram reči da Golf dopušča precej več vrtenja, v C4 se pa kolesa skoraj da ne zavrtijo v prazno. če bi lahko nastavljal ASR bi nastavil tako, da bi bilo na kolesih več navora, saj bi bil avto tako še bolj "živ".

    sem pa preizkusil tudi ESP pa mi avta še ni uspelo zapeljat konkretno iz linije. v krožnem križišču je takoj, ko je hotel prvi konec zdrsnit, avto upočasnil, ko mi je pa hotelo enkrat odnest zadnji konec, je ESP reagiral v trenutku in zravnal avto.

    moje izkušnje tukaj so pozitivne.

    Comment


    • #5
     Re: ESP - Stability program

     jaz imam xsaro picasso z ESP. zadeva pa je sledeča.
     ASR prične kar hitro manjšat obrate in bremzat vrteče se kolo, tako da čim je spolzko, kar se občuti sedaj pozimi se takoj prižge asr in poseže v obrate in navor. preizkusi asr na snegu. pritisni v drugi gas do daske in boš videl, kako bo avto skoraj umrl... je kar smotana zadeva sredi klanca, kjer avto skoraj crkne in ga je treba dat v 1 prestavo iz druge, saj asr ne dovoli spodrsavanja. drgač pa dlih tako na mestu koplje, le avto nima obratov in oba kolesa se vrtita.

     ESP sem preizkušal doma na dvorišču in na raznih park placih ter križiščih. seveda sem vse preizkušal na snegu.
     ko sem šel v ovinek in mi je prednji konc avta pričel rinit naravnost, četudi sem imel obrnjen volan, so se najprej zmanjšal obrati in desna zadnja guma je zavrla, kar sem čutil kar nekakšen sunek, saj je avto dejansko naravnalo kamor sem držal volan. esp ni vsemogočen vendar pomaga.
     na suhi cesti, se avto tako drži ceste,da si sploh nisem upal preikušat meje delovanja esp, tako da sem sedaj na snegu prvič preizkusil delovanje in sem kar presenečen. hitrost ni pomembna.
     no ko sem recimo na krožišču sredi ovinka pohodil plin, je pri avtu brez teh pripomočkov kljub obrnenem volanu avto šel naravnost
     z ESP in ASR pa gre avto točno tam kamor je obrnjen volan.....

     Comment


     • #6
      Re: ESP - Stability program

      Pri meni (110 hdi, restylan model) deluje zelo dobro. Vklaplja se zelo hitro. Po snegu se vozi super (sicer nonstop jemlje gas - tako da se prek 2.000 ne zavrti tudi če imaš gas do daske). Iz smeri ga še nisem uspel spraviti, pri speljevanju na popolnoma zasneženi cesti pa si zelo hiter (samo zabiješ do podna in opazuješ vse - tudi džipe - kako ostjajo zadaj). Poleg tega te reši tudi iz kritičnih situacij na suhi cesti (v katerih se kaj hitro znajdeš - vsaj moj, ki je z 17colskimi kolesi in mehkejšim vzmetenjem (exclusive l.2008) primer zelo neuravnovešenega avtomobila). Pri speljevanju pa dovoli kolesom, da se zavrtijo v prazno, ampak zgolj za kake pol sekunde. Predvidevam, da so leta 2008 (modelno 2009) spremenili režim delovanja - skupaj z novim režimom bremz (ki je, milorečeno, zanič in zelozelo PREŠIBKO servo ojačan - stari, ki je 'lepil na nos' je bil boljši.)
      Nič ne more biti tako zjebano, da se ne bi dalo popravit. Razen Citroena!

      Comment


      • #7
       Re: ESP - Stability program

       eh, pri meni ASR pusti, da se obrati vrtijo, čeprav lučka utripa. Tudi ESP me ne reši pred pobeglim rilcem. Samo odnašajočo rit popravlja, pa še to se mi zdi zelo pozno.
       Ali je star SW ali pa nekaj ne štima.

       lp

       Comment


       • #8
        Re: ESP - Stability program

        no sj obrate imaš ampak tm do 1200 če stojiš na mestu in ti avto koplje...mogoče kak senzor ne dela prov. pejt na testiranje

        Comment

        Working...
        X