Announcement

Collapse
No announcement yet.

C3 Picasso in ostalo po letu 2008 Testi in Članki

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • C3 Picasso in ostalo po letu 2008 Testi in Članki

  V prodaji od novembra 2009
  Novi citroën C3 – Visiodrive

  Pariz | 29. 6. 2009, 15:23 | G. P. | Citroën predstavlja C3, ki bo v prodaji od novembra 2009 dalje in želi nadomestiti uspešnega predhodnika, ki je bil prodan v več kot dveh milijonih primerkih.  Fotogalerije

  Novi citroën C3 - Visiodrive

  Novi citroën C3 je edinstven po zaslugi vetrobranskega stekla Zénith. © Citroën


  Po svojem predhodniku je podedoval zaobljen in zaščitniški videz, ki ga je s pomočjo bolj napetih in tekočih linij navdahnil z bolj dinamičnim videzom. S svojimi dimenzijami – dolžino 3,94 metra, širino 1,71 metra in obračalnim krogom 10,2 metra – je zelo primeren za vožnjo po mestu, lahko pa prevzame tudi vlogo družinskega avtomobila, tudi po zaslugi prostorne notranjosti. To dokazuje tudi prostoren 300-litrski prtljažnik, bonbončki pa so številna odlagalna mesta (konzola, predal za drobnarije, osrednji naslon za roke …) in srednje visoka sedišča, ki omogočajo lažji dostop in boljšo vidljivost.

  Novo izkušnjo nadaljuje vetrobransko steklo Zenith. S svojo izjemno dolžino povečuje vidljivost navzgor: potnika na sprednjih sedežih uživata v kotu 80 stopinj. Skupaj s tanjšimi stebrički daje vsem potnikom občutek izredno dobre vidljivosti. Kot prvi primerek na svetu se po zaslugi postopnega zatemnjevanja lahko pohvali z blagim prehodom med močnejšo zaščito pred soncem za potnike na sprednjih sedežih in običajno prozornostjo stekla za gledanje naprej. Novi C3 poleg avdiosistema RD4 z MP3-predvajalnikom, priključka USB Box (USB + jack priključek, podpora za full iPod, pribor za prostoročno telefoniranje Bluetooth®) in navigacijskega sistema MyWay ponuja popolnoma nov hi-fi sistem.

  Že ob začetku prodaje bo na voljo tudi izvedenka z motorjem HDi 90 FAP z emisijsko vrednostjo 99 gramov CO2 na kilometer. Zmanjševanje porabe goriva se bo nadaljevalo v letu 2011 s prihodom novih pogonskih sklopov, ki bodo vključevali sistem Stop & Start druge generacije. V povezavi s pet- in šeststopenjskim robotiziranim mehanskim menjalnikom bodo na voljo še dizelske izvedenke z emisijsko vrednostjo 95 in 90 gramov CO2 na kilometer. Nova generacija trivaljnih bencinskih motorjev pa bo glavni vzrok za izvedenke z emisijsko vrednostjo 100 gramov CO2 na kilometer.


  Vir zurnal24
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

 • #2
  Re: C3 po letu 2008 Testi in Članki

  Predstavitev: Citroën C3 picasso

  Citroënov milni mehurček

  20. 3. 2009, 09:02 | Andrej Leban |

  Majhen na zunaj, velik znotraj, nenavadnih, prikupnih oblik in predvsem uporaben. Tako lahko v nekaj besedah strnemo opis nove Citroënove stvaritve.


  Fotogalerije
  Nova stvaritev Picassa  C3 picasso je nedvomno zelo moden avtomobil. V Franciji se prodaja kot vroče žemljice, pravijo pri slovenskem uvozniku za Citroën in upajo na podoben rezultat. © Andrej Leban


  C3 picasso se pridružuje svojima večjima sorodnikoma, zimzeleni xsari picasso in C4 (grand)picassu, s katerima so si Francozi tudi v Sloveniji v zadnjih letih prisvojili zelo velik del enoprostorskega kolača.
  V številkah


  Zunanje mere (d x š x v): 4.078 mm x 1.830 mm x 1.624 mm
  Medosna razdalja: 254 cm
  Prtljažnik: od 358 do 500 litrov
  Štirje motorji, dva bencinska, dva dizla
  Cena od 12.990 do 21.340 evrov
  Časi in želje kupcev pa se hitro spreminjajo, zadnje čase se veliko govori o tako imenovanem downsizingu (manjših avtomobilih, manjših motornih prostorninah ...), mestnih enoprostorcih in podobnem in prav najmanjši član picassove druščine naj bi ponujal idealen odgovor na te zahteve. V prvi vrsti je namenjen aktivnim družinam, ki potrebujejo okretno vozilo z veliko prostora za otroka ali dva ter pripadajočo kramo, ob čemer seveda ni zanemarljiva modna komponenta. Po njem pa naj bi radi posegali tudi "mlajši" upokojenci, ki za svoj aktivni slog življenja potrebujejo vozilo z lahkim dostopom za volan, enostavnim rokovanjem in bogato odmerjenimi centimetri na sprednji klopi.

  Modna oblika
  C3 picassa so oblikovalci pravzaprav zrisali zelo hitro, saj je serijsko vozilo ohranilo večino elementov prvotnih skic. Visok sprednji del mu daje skorajda SUV-ovski videz. Tako sprednja kot zadnja svetila so postavljena visoko. Sprednja so vgnezdena globoko v bok vozila, zadnja prekriva steklo zadnjih vrat. Eden izmed najbolj domiselnih oblikovalskih trikov je gotovo A-stebriček, ki je v tem primeru razdeljen na tanjšega, drugi del, na katerega so vpeta sprednja vrata, pa je potisnjen maksimalno nazaj. Rezultat je viden v ogromni sprednji stekleni ploskvi in zares impresivnem vidnem kotu 87 stopinj. Če vštejemo še možnost strešnega okna, je v avtomobilu svetlo kot v rastlinjaku.
  Notranjost je prostorna, materiali so izbrani, predvsem navduši prostrani pogled skozi vetrobransko steklo. © Andrej Leban
  Notranja ureditev je zmes udobja, modnosti in dinamičnosti, materiali so na prvi pogled in otip boljši, kot bi jih pričakovali v tem razredu, tipke osrednje konzole in zaslona z merilniki delujejo enostavne za uporabo in so zopet vidne vsem potnikom (recept iz C4 picassa o stikalih za nastavljanje temperatur pri stranskih vratih je očitno pozabljen).

  Primerjava notranjih mer s konkurenti (opel meriva, renault grand modus, ford fusion, kia soul, nissan note) C3 picassa v vseh pogledih postavlja na prvo mesto.
  Z odkrivanjem vseh odlagalnih mest je še posebej pri bolje opremljenih modelih kar nekaj dela, na zadnji klopi je vsaj za mere otrok primerno poskrbljeno. Klop se deli v razmerju 1/3 in 2/3, obenem je vzdolžno pomična za 15 cm, kar prostornino prtljažnika primerno veča vse do prostornine za konkurente znova nedosegljivih 500 litrov. Pika na i je možnost ravnega dna ob zlaganju zadnje klopi.
  Kakovost pomembna
  Proizvajalec glede voznih lastnosti obljublja nadaljevanje pregovornega Citroënovega udobja, čeprav so veliko dela namenili tudi izboljšavam dinamičnosti podvozja. K udobju dodatno prispeva električni servovolan s spremenljivim delovanjem ter odebeljena zvočna izolacija.
  Francozi še prav posebno pozornost namenjajo kakovosti. Že pred začetkom prodaje so z avtomobilom prevozili štiri milijone kilometrov v različnih okoljih, prav tako imajo v slovaški tovarni Trnava, kjer izdelujejo avtomobil, strog kakovostni nadzor nad izdelki.
  C3 picasso je namenjen mladim družinam in posameznikom, pa tudi aktivni starejši generaciji. © Andrej leban
  Štiri motorji, tri opreme, en menjalnik
  Avtomobil je na voljo s štirimi različnimi motorji, po dvema bencinskima in dizelskima. Oba bencinarja sta nova s prostornino 1,4 litra in sta plod sodelovanja med PSA in BMW. Šibkejši razpolaga s 70 kW (95 KM) moči, njegova povprečna poraba naj bi bila 6,8 litra. Močnejši brat ima na voljo 88 kW (120 KM), poraba naj bi bila le deciliter višja. Dizla sta že znana, gre za 1,6-litraša s po 66 (90 KM) oziroma 80 (110 KM) kilovati, slednji ima vgrajen filter trdnih delcev. Oba obljubljata povprečno porabo med 4,7 in 4,9 litri na 100 kilometrov. Vsi motorji so na voljo le s petstopenjskim ročnim menjalnikom.

  Paketi opreme so trije, vstopni attraction (na voljo le s šibkejšima motorjema), confort, ki med drugim prinaša ESP, in najbolje opremljeni exclusive z veliko zunanjih in notranjih olepšav. Kupci si ga bodo lahko omislili v osmih različnih barvah.
  Cene se pričnejo pri 12.990 evrih, kolikor stane šibkejši bencinar z najmanj opreme, pa do 21.340 evrov, kolikor bo potrebno dvigniti z računa za močnejši dizel z opremo exclusive. Že letos naj bi se po slovenskih cestah vozilo petsto C3 picassov, prihodnje leto računajo na sedemsto kupcev, med njimi naj bi se jih 80 odstotkov odločilo za bencinski pogon. V prvem mesecu prodaje, ki se prične z aprilom, uvoznik kupcem v sodelovanju z Garminom kot začetno akcijo ponuja brezplačno navigacijsko napravo. Po izteku akcije bo ta na voljo za doplačilo 360 evrov.

  vir zurnal24

  Skupaj z našimi obiskovalci in člani si prizadevamo še naprej narediti celotno zbirko, testov in člankov o Citroen vozil na enem mestu. Torej hvala vsem ki nam pomagate dodati vsebine in zanimive članke iz drugih virov na internetu in vsem, ki spremljate kake tiskane medije za vse te zanimive prispevke. Se priporočamo tudi za v bodoče.
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

  Comment


  • #3
   Re: C3 Picasso in ostalo po letu 2008 Testi in Članki

   Test Citroena C3 picasso zurnal24 se mi zdi
   Attached Files
   Citroen Bilten Forum
   https://www.citroenbilten.com/
   Gostovanje Domene Internet
   https://www.bilten.net/
   Mobing v Sloveniji
   https://www.mobbing.si/
   Družinski portal
   https://www.drobnic.com/
   https://www.drobnic.info/

   Comment


   • #4
    Re: C3 Picasso in ostalo po letu 2008 Testi in Članki

    Citroën C3 Picasso 1.6 HDi (80 kW) FAP Airdream (2010)


    Podoben C3 Picasso, kot smo ga imeli na testu, je tudi glavna zvezda ­reklamnega spota, v katerem mali Pikaso služi kot ­prevozno sredstvo Izganjalcem duhov.
    Pri Citroënu so z novim najmanjšim članom čedalje širše družine Picasso zadeli v polno, saj jim je uspelo postaviti na kolesa oblikovno zelo všečen avtomobil, ki kljub dokaj skromnim zunanjim meram (ima le dobre štiri metre) ponuja za povprečno rabo manjše družine povsem dovolj prostora. Oblikovno smo pri C3 Picassu dobili tisto, kar od Citroëna pričakujemo: igrivost in nenavadnost, ki malega Pikasa v vsakdanjem prometu izrazito ločujeta od drugih, njegove lastnike pa nekako označujeta za posebneže.

    V pozitivnem smislu, seveda! In Citroën ne bi bil Citroën, če ne bi v sicer uporabno, a nevsakdanjo obliko zapakiral še kakšne posebnosti, ki pa ni nujno posrečena. Prvi C3 Picasso, ki smo ga imeli na testu, je bil pravo nasprotje tega: zelena barva, manj bogata oprema Confort in ter navorsko šibak 1,4-litrski bencinski motor. Sesti v črnega s kar 17-palčnimi platišči (doplačilo) je tako pomenilo tudi misliti na že občuteno in iskati pozitivne, a tudi negativne lastnosti dizelskega in bolje opremljenega paketa.

    1.6 HDi je edini agregat v motorni zasedbi tega malega Picassa, a obstaja v šibkejši 66- in močnejši 80-kilovatni različici. Testnega je poganjal šibkejši pivec plinskega olja, ki se je v našem druženju kazal predvsem v lepi luči. 66 kilovatov moči je za mestna potepanja povsem dovolj, C3 je s tem dizlom med semaforji prav poskočen, šibke točke pa pokaže le dvakrat: ob hladnem vžigu, ko boste zbudili tudi peteline, in na avtocestnih klancih, ko bolj naloženemu C3P-ju začne pojemati sapa.

    To, da je z vrtenjem na okoli 2.750/min v peti prestavi pri hitrosti okoli 130 kilometrov na uro na avtocesti že preveč glasen, pa ni krivda motorja, ampak le petstopenjskega menjalnika, ki je z višjo lego priročno blizu volanskega obroča. Mimogrede, že pri prejšnjem (bencinskem) C3 Picassu smo se pritoževali, da je na avtocesti preglasen. No, je pa dizel vsaj varčnejši. Na trenutke, ko smo ga priganjali, potovalni računalnik ni kazal več kot dobrih sedem litrov povprečne porabe na 100 prevoženih kilometrov, naši izračuni pa so na koncu navrgli 6,7-litrsko povprečno porabo, kar je vsekakor boljši rezultat kot pri 1.4 VTi, ko smo namerili 9,6 litra.

    Če bi imel C3 Picasso še šeststopenjski menjalnik ali bi se mi manj vozili po avtocesti in več po magistralkah, bi bil testni C3P še manj žejen, s tem pa bi odpadla tudi nerganja čez avtocestno glasnost. Bolj kot športna vožnja, za katero C3P ni narejen, saj se preveč nagiba v vse smeri, je mali Picasso umerjen za vožnjo s tokom. Tako bo 1.6 HDi zadovoljno sledil spredaj vozečemu že s 1.500 vrtljaji, če pa bo potrebno, bo z nižjo prestavo tudi brez težav zapeljal predenj.

    HDi najbolj prede v srednjem območju vrtenja, medtem ko mu proti rdečemu polju začenja pojemati sapa. Znova smo bili razočarani nad dejstvom, da tudi ta C3 Picasso nima serijsko vgrajenega stabilizacijskega sistema, ki ima pri odločnejšem speljevanju v mokrem kar nekaj dela s krotenjem pogonskih koles, ampak je treba zanj doplačati! Moteče je tudi to, da je treba odpirati posodo za gorivo s ključem (pri bencinarju je zaradi večje porabe to še bolj pogosto), da je izza volana tretjina gumbov sredinske konzole nevidnih (jih prekriva volan) in da ni mogoče vklopiti samo zadnje meglenke.

    V vsem drugem je mali Picasso prepričljiv, njegov iz dostavnika razviti brat Nemo pa še manj varen (manj varnostnih blazin), udoben (dostavniška zadnja prema) in špartanski (plastika, pločevina v notranjosti). Glede varnosti se C3 Picasso na preizkusnih trkih organizacije EuroNCAP ni mogel pohvaliti s petimi osvojenimi zvezdicami, saj je osvojil eno manj. Najmlajši Picasso navduši tudi z igrivo zasnovano notranjostjo, pri kateri je nekaj predalčkov povsem odveč, a so poličke, na katere spada kvečjemu kak nerabljen žvečilni gumi, nikakor pa ne mobilni telefon, lep stilski element. Zlasti če so v drugačni barvi.

    C3 Picasso preseneti s prostornostjo (posebej v višino), prilagodljivostjo zadnje klopi (vzdolžno pomična, z možnostjo spreminjanja naklonov naslonjal) in njenim zlaganjem v ravno dno povečanega prtljažnika. Všeč sta nam bila tudi predala, ki sta skrita v dnu pred potnikoma na zadnjih sedežih. Če izberete najbogatejšo opremo Exclusive, boste dobili popolno elektrifikacijo, parkirna tipala zadaj, samodejno klimatsko napravo (ne vidimo sicer logike v dvopodročni), letalske poličke na hrbtiščih sprednjih sedežev (z lučkami!) in kup kromanih dodatkov. Le še pametni ključ bi moral imeti, pa bi si za mestna in obmestna potepanja težko zaželeli drug avtomobil v tej konfekcijski številki, ki je čudovito ukrojena za parkirna mesta in vse nakupovalne vrečke.

    Mitja Reven
    foto: Aleš Pavletič    test iz avtomagazina
    Citroen Bilten Forum
    https://www.citroenbilten.com/
    Gostovanje Domene Internet
    https://www.bilten.net/
    Mobing v Sloveniji
    https://www.mobbing.si/
    Družinski portal
    https://www.drobnic.com/
    https://www.drobnic.info/

    Comment

    Working...
    X