Announcement

Collapse
No announcement yet.

C Zero na 13e Rallye de Monte Carlo

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • C Zero na 13e Rallye de Monte Carlo

  C Zero na 13e Rallye de Monte Carlo des Energies Nouvelles et Electriques

  0 x komentirano | 13. Marec 2012

  Na letošnji že 13. Rallyju Monte Carlo za avtomobile na alternativne vire energije se odpravlja tudi slovenska posadka. Primož Lemež in Borut Mavsar se bosta s konkurenco pomerila v Citroenu C Zero.
  <a href='http://ads.domenca.com/www/delivery/ck.php?n=aa3e5810&cb=6091691' target='_blank'><img src='http://ads.domenca.com/www/delivery/avw.php?zoneid=18&n=aa3e5810' border='0' alt='' /></a>Tekmovala bosta v kategoriji električnih avtomobilov za vsakdanjo uporabo. To je najprestižnejša kategorija, saj šteje tudi za poseben pokal FIA (Svetovna avtomobilska zveza).
  Primož Lemež je kot dolgoletni novinar, ki spremlja rallyje za svetovno prvenstvo, dobil prestižno povabilo Automobile Club de Monaco za udeležbo na tem rallyju: »Sem ter tja kakšnemu povabilu enostavno ne moreš reči ne. In to je prav gotovo eno izmed takih vabil. ACM je eden najprestižnejših avtomobilskih klubov na svetu, z dolgo tradicijo, ki organizira celo vrsto najprestižnejših tekmovanj, da niti ne naštevam vseh. Poleg Formule 1 in Rallyja za svetovno prvenstvo pa vse večji pomen dobiva tudi rally, ki se ga bova udeležila z Borutom,« je povedal Lemež.
  Primož Lemež sicer nima bogatih tekmovalnih izkušenj, vendar jih na tem rallyju niti ne bo potreboval: »Gre za točnostni rally. Organizator v pravilniku določi čas, ki ga mora doseči posadka na določenem odseku ceste. Vsaka sekunda, ki pomeni odmik od predpisanega časa, je kazenska točka. Naj povem, da gre za iste odseke, po katerih poteka tudi rally za svetovno. To so vse prej kot enostavne ceste za vožnjo. Tudi zato ker se vsaka prekoračitev hitrosti za več kot 20 km/h kaznjuje s kar 1.800 kazenskimi točkami. Enako pa se ti zgodi, če se pelješ nevarno počasi, ker loviš pravi čas. Po delu, ki gre navkreber, bo potrebno biti zelo previden z energijo. Ves čas bo potrebna maksimalna zbranost, osredotočenost tako na cesto kot hitrost in porabo energije. Vesel sem, da bo moj sovoznik Borut Mavsar, ki ima s tovrstnimi rallyji kar nekaj izkušenj. Zase pa upam, da bom imel dovolj časa za temeljito pripravo. Po prvih kilometrih z električnim avtomobilom lahko povem, da je idealna linija vožnje s tem avtomobilom drugačna od prave dirkalne; morda je še najbolj podobna »dežni liniji«, kot jo poznamo pri dirkanju. Vendar pa je sama linija tisto, kar me še najmanj skrbi.«
  »Vesel sem, da lahko sodelujem v ekipi skupaj s Primožem,« je povedal Borut Mavsar. »Tako povabilo, kot ga je dobil Primož s strani enega izmed najuglednejših svetovnih avtomobilskih klubov, je res velika čast in zato sem vesel in ponosen, da sem zraven! Kot gospodarstvenik pa sem presenečen nad skromnim zanimanjem slovenskih podjetij, ki smo jim omogičili sodelovanje na tem rallyju, saj se bo v Monacu res zbralo veliko podjetij, ki krojijo evropsko in svetovno energetsko politiko, usmerjajo raziskave v razvoj alternativnih virov energije ali pa se ukvarjajo z avtomobilsko industrijo. Če se ukvarjaš s čim takim, na takem dogodku enostavno ne bi smel manjkati. Vsi vemo, kaj pomeni Monte Carlo!« ni mogel Borut iz svoje menedžerske kože.
  »Za sovoznika je tak rally skoraj zahtevnejši kot tisti pravi; tu je res treba biti pozoren na čas, ritem, hitrost …,« je za konec povedal Lemež. »Če velja v pravem rallyju, po mnenju najboljših voznikov in sovoznikov, da pomeni sovoznik 25 odstotkov uspeha ekipe, pa velja tu, da je sovoznik praktično pomembnejši kot voznik. Prepričan sem, da bo Borut več kot samo dobro opravil svoje delo!«
  Doseg Citroena C Zero je 150 kilometrov, vendar pa se ta precej zmanjša, ko gre cesta navkreber. Sicer se da kar nekaj energije dobiti nazaj po klancu navzdol, vseeno pa bo 13. Rally Monte Carlo tudi za tega Citroenovega malčka kar naporen. Avtomobil v tej kategoriji, kot že samo ime pove, ne sme biti kakor koli predelan, na kolesih morajo biti serijske pnevmatike.
  Tehnični podatki za Citroen C-Zero
  Baterija
  • Vrsta: litij-ionska iz 88 celic (50 Ah)
  • Zmogljivost: 16 kWh pri 330 V
  • Čas polnjenja: 6 ur na navadni vtičnici (220 V 16 A) ali 30 minut na polnilni postaji (400 V 125 A – enofazni tok)
  Motor
  • Vrsta: sinhronski s trajnimi magneti
  • Največja moč: 49kW (67 KM) pri 2500 do 8000 vrtljajih / minuto
  • Navor: 180 Nm pri 0 do 2500 vrtljajih / minuto
  Menjalnik
  • Vrsta: enostopenjski z ročico za 4 položaje (P, R, N, D)
  Rally za električne avtomobile bo potekal od 23. do 25. marca, servisna cona bo na istem mestu, kot je med dirkami paddock formule 1. Celotna trasa rallyja za avtomobile v kategoriji, v kateri bo sodelovala tudi slovenska posadka, bo dolga 162 kilometrov, imela pa bo dve točnostni preizkušnji. Med obema preizkušnjama bo tudi postanek za polnjenje baterij.
  Ekipa se iz Ljubljane odpravlja 22. marca 2012.
  Vir: Citroen
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

 • #2
  Re: C Zero na 13e Rallye de Monte Carlo

  Tudi z električnimi dirkajo

  V Monaku na 13e Rallye de Monte Carlo des Energies Nouvelles et Electriques, kjer bo konec tedna potekal reli vozil na alternativni pogon, bodo sodelovale tudi slovenske posadke. Z električnim C-Zero bosta v kategoriji povsem električnih vozil tekmovala Primož Lemež in Borut Mavsar.

  G. P. / Ljubljana
  23. 3. 2012, 08:24
  S citroënom C-zero bosta tekmovala voznik Primož Lemež (levo) in navigator Borut Mavsar.
  (Foto: Citroën)

  Tekmovanje ima povsem svoja pravila, saj reli ni hitrostni, ampak so preizkušnje natančnostne, kar pomeni, da mora posadka priti v cilj v točno določenem času. Vsaka sekunda, ne glede na to, ali gre za zamudo ali je posadka prehitra, pomeni kazensko točko. Posadka na točnostni preizkušnji ne sme preseči hitrosti 20 km/h nad predpisano povprečno hitrostjo. Na etapah pa je posadka kaznovana že, če preseže hitrost za 20 odstotkov, ki je predpisana z omejitvami hitrosti na določenem odseku.

  "Ja, resnično je treba biti ves čas zbran. Ko sva z Borutom naredila simulacijo take preizkušnje, sva ciljni čas zgrešila za celih deset sekund. To pa je že taka napaka, da lahko pozabiš na vidnejšo uvrstitev," pravi voznik električnega citroëna c-zero Primož Lemež, ki je na predstavitvi pred odhodom dejal, da se je treba vožnje z električnimi avtomobili naučiti. Na začetku je z enim polnjenjem C-zero pod njegovim vodenjem zmogel prevoziti le 60 kilometrov, zdaj je zgolj z načinom vožnje doseg dvignil na 120 kilometrov.

  Njegov sopotnik Borut Mavsar bo imel zahtevno nalogo – voditi voznika. Določati bo moral tempo vožnje, spremljati radar, paziti, da se ne bo preveč sprostil, predvsem pri vožnji navzdol, kajti prekoračitev hitrosti lahko tekmovalca drago stane. Poleg tega pa bo moral tako kot pri pravih relijih skrbeti za potovalni karton in ostalo administracijo.

  V kategoriji alternativnih energij, v kateri lahko tekmujejo vozila, ki ne presegajo 115g CO2 na 100 kilometrov, pa bo z opel ampero nastopila slovenska posadka, ki jo sestavljata novinar Željko Purgar in reli voznik Silvan Lulik. Posadka je svojo pot pričela v Luganu. Reli se bo zaključil v nedeljo, 25. marca, dopoldan s spretnostno vožnjo v marini Monte Carla, v Monacu. Na startni listi je letos prijavljeni 146 vozil z alternativnim pogonom.
  vir zurnal24
  Citroen Bilten Forum
  https://www.citroenbilten.com/
  Gostovanje Domene Internet
  https://www.bilten.net/
  Mobing v Sloveniji
  https://www.mobbing.si/
  Družinski portal
  https://www.drobnic.com/
  https://www.drobnic.info/

  Comment

  Working...
  X