+ Odgovor na temo
Prikazujem Rezultate 1 do 27 od 27

Prispevek: Nega Citroenčka

niko i ništa Čojko is on a distinguished road Čojko's Avatar
    Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275

Nega Citroenčka

Ravno danes sem se lotil in namazal vse gumjaste dele (tesnila) z glicerinom, ki sem ga kupil v lekarni (2.900 SIT za kg). Tako bodo gumice in tesnila dalj časa prožnejša in več let dobro služila svojemu namenu. Nasplošno je zelo zdravo podmazati pred zimo, saj je ob nizkih temperatureah guma manj prožna in se hitreje natrga, kar z leti pomeni pretrgana tesnila pri vratih, prtljažniku in še kje.

Kako pa vi negujete vaše Citroenčke?

Lp Čojko

garacGost
    Gost
    čojko, ko boš naslednjič potreboval, glicerin, getren, silikon, al kako podobno sredstvo za nego gume pokliči: Gaši, cifro maš, bo precej ceneje, recimo en kapučin+deci jabolčni za kg.

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Z dostavo?

garacGost
    Gost
    može i to, ta mesec 1x pridem na obalo

Zasvojenec z Citroeni skrt3 is on a distinguished road skrt3's Avatar
    Prispevki
    1,196
    Reprezentivna Ocena
    130
    Pilek vidiš, tega pa nisem vedel...

sicer sem glih v soboto se spet igral s tesnili oz. gumami okol vrat in kabine, kr sem kablovje od avtoakustike napeljeval... sem že neki razmišljal, če bi menjaval tale tesnila oz. gume... a bo kej pomagalo, če se zdej lotim mazanja z glicerinom, glede na to, da so gume pač že stare kakih 7 let in nikdar mazane z glicerinom?!

Drugače pa edina akcija, ki sem jo delal na svojem citroenčku pred zimo, je bla montaža cevi za gretje (govorim o moji Raketi Ami8)... na novejši Xsari pa ne vem kaj bi še postoril razen pač rednega servisa in verige v prtljažnik...

Skrt

garacGost
    Gost
    torej, skrt napiši, kaj pripeljem? Silikon, glicerin?
    na obali nimaš problemov, sicer ravno xsarina tesnila zadnjih vrat rada-primejo, primrznejo!

Prispevki
    1,196
    Reprezentivna Ocena
    130
    Ne, s tem nimam težav, da bi se vrata zamrznila ob gumo...

Zanima me le, če je treba mojo Xsaro ('98, 270.000 km, 5 vrat) kaj posebej negovar z glicerinom?!?!?!?!?

skrt

garacGost
    Gost
    škodovat ne more, je pa res, da ti kaka huda varianta silikona požre kako nitro barvo! če boš še en cajt mel avto, potem namaži

Prispevki
    1,196
    Reprezentivna Ocena
    130
    Avto bom mel še in še... dokler ne razpade... še takrat ga bom spet skupi spravil )

Skrt

Član
    sušo is on a distinguished road sušo's Avatar
    Prispevki
    232
    Reprezentivna Ocena
    33
    @garač
    Za glicerin bi se tud jest priporočal (ti dam za dva kapučina pa pol litra šoka), pa še une pakne bi ohka popedenala - k se boš glih na obalo peljal čez Lj.
    Kaj pravš?

garacGost
    Gost
    bi šlo ja, sporočim, kdaj potujem

Dolgoletni Citroenar jolbe will become famous soon enough jolbe will become famous soon enough jolbe's Avatar
    Starost
    35
    Prispevki
    841
    Reprezentivna Ocena
    102
    Ja, glicerin dela čudeže. Meni se je lani prejšnjo zimo tesnilo zadnje šipe na Santi čisto zgubalo (zvolančkalo) tako da je voda tekla mimo. Potem pa sem nekega sončnega dne tesnilo dobro natopil z glicerinom in v nekaj urah je bila guma kot nova. Ajsoitvitmajounajsendajstilkentbilivit.

Prispevki
    1,196
    Reprezentivna Ocena
    130
    No, pilek, pol pa sploh ne vidim razloga čemu ne bi tud moja tesnila utopil v glicerin...

Še enkrat...

Kolko tega glicerina se ponavadi porabi?

a naj tesnila vzamem z vrat in to namakam al je dovolj namazat z glicerinom?

skrt

Član
    sušo is on a distinguished road sušo's Avatar
    Prispevki
    232
    Reprezentivna Ocena
    33
    Odlično!
    Sm vedu da bo z novim letom vse drugač...
    Ajd

Dober Član salatöl is on a distinguished road salatöl's Avatar
    Starost
    31
    Prispevki
    306
    Reprezentivna Ocena
    38
    Garac, a se da v CE regijo tud spravit kaka pošiljka glicerina?
    V zameno za par oz po dogovoru.

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Jest sem ga nabavil le 200g v lekarni za dobrega jurja (manjše količine več penezev) in ga za mazanje vseh tesnil in gum pri šipah porabil kakih 25g. Faj je imet eno cunjo ki jo dobro prepiješ in jo večkratno uporabljaš - gicerin en izhlapi. Tudi ostale plastične dele in pneumatike bom začel mazati s čistim glicerinom in prenehal uporabljati razna sranja ala Amoroll,... Notranje plastične dele armaturke in vrat pa itak enkrat na leto dobro oprem s šamponom in namažem z mat nego notranjeplastike, da se ne bi preveč svetilo in odbijalo v armaturki.

@Gaši, ko boš prihajal na obalo se poleg navadnega glicerina priporočam za glicerin v surovem stanju (je morda to silikon?), ki ga v avtopralnicah uporabljajo za nanašanje s čopičem na pneumatike.

Nudim kavo z dodatkom domače slivovke in fermentiran grozdni sok.

Lp Čojko

GoXGost
    Gost
    Jaz pred zimo samo zimski "vitrex" nalijem in verige dam v prtljažnik. (seveda naredim še en hitri trening montaže verig na suhem)

Tesnil nisem še nikoli mazal z ničemer, niti nisem imel z njimi nobenih problemov. (v 12 letih, kolikor je avto star)

Z WD40 malo podmažem ključavnice in vratne pante, pa tu pa tam po mašini kaj pošpricam, več pa ne.

LP

Gume pa redno preverjam...tlak, obraba...

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Danes sem namontiral zimske gume, ki sem jih imel na kovinskih feltnah spravljene v vrečah. Spomladi, ko sem jih odmontiral sem jih lepo opral in očistil svinjarije. Imajo še dober milimeter nad indikatorjem oz. dobrih 5 mm profila.

Letne gume na alu. feltnah sem tudi opral - sem spral vso umazanijo od zavornih ploščic na notranji strani felten. Svinjarija na prednjih feltnah je bila prav zažrta in sem moral uporabiti celo grobo gobico, da sem približno vse spravil dol. Gume sem nato še namazal z glicerinom in pospravil v vreče do pomladi. Tudi vijake sem prešprical z WD-jem in jih zbrisal z krpo, da se lepo svetijo in zgledajo kakor, da so novi.

Ali morda kdo ve kje imajo kromirane plastične čepke za pokrit vijake na feltnah velikosti 19?

Lp Čojko

Doktor Citronizma Andrej is on a distinguished road Andrej's Avatar
    Prispevki
    2,412
    Reprezentivna Ocena
    252
    Ja jaz vem kje dobiš pokrovčke za vijake... Na Peugeot servisu...Ti še povem ceno? 700 tolarjev za enega x 16 pa si zračunaj... Sem že jaz vprašal... Kaj češ... ej čojko pa to ja ni original... Tuning čojko....

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Kaj si ti nor? 11.200 SIT za pokrovčke? Naj si jih kar držijo. Bom raje kupil srebrn sprej za avspuhe, jih prešprical in po potrebi prepekel. Misliš, da bo barva zdržala silo pneumatske pištole?

Jih imajo še kje drugje? Ceneje.
    Lp Čojko

Prispevki
    1,196
    Reprezentivna Ocena
    130
    Axle?

Favento v Trstu?

skrt

GoXGost
    Gost
    Adriamerkur na Ogrlici ?

Trgoavto ?

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    V Axle so mi včeraj povedali, da jih ne držijo in da jih sigurno imajo na Pežoju.

Bom še malo potelefoniral. Časa imam itak dovolj do spomladi

Lp Čojko

Doktor Citronizma Andrej is on a distinguished road Andrej's Avatar
    Prispevki
    2,412
    Reprezentivna Ocena
    252
    Ja daj sporoči če boš kaj pametnega našel... Drugače pa leva rka desni žep... Jaz sem te pokrovčke imel na Xantiji ker sem imel od Peugeota pa sem v kompletu vseskupaj prodal... Nisem vedel, da so tako dragi... Imam pa dobro napravo doma za te pokrovčke dol pobrat... Malo heca...

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Včeraj sem se svoji Xsari temeliteje posvetil, jo dobro spucal zunaj in znotraj, ter ji privoščil nekaj glicerina na plastične in gumijaste dele. Najbolj vidno postarane sta bili šobi za prenje prednjega stekla, ki sta bili že prav vijoličasto sivi. Sedaj sta zopet lepi črni. Z glicerinom sem namazal tudi vse obrobe okoli šip, ogledala, zavesici in gumico pri zadnjem brisalcu.

Xsara je kot nova

Lp Čojko

btw. ker je bilo ravno v tej temi govora o kromiranih vijakih oz. pokrovčkih dodajam link do izvedene zadeve http://www.citroenbilten.com/forum/viewthread.php?tid=3716

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Danes ko je bilo res lepo vendar mrzlo vreme sem si vzel več ur časa in Xsaro lepo očistil zunaj, znotraj, pragove in okrog prtljažnika. Vse gumjaste dele sem potegnil z krpico namočeno v glicerin in Xsara je kot nova.
    Attached Images

GoXGost
    Gost
    Gume...s čim mažeš? Tudi z glicerinom, ali uporabljaš kaj posebnega?

LP
    Goran

+ Odgovor na temo

Bookmarks

Bookmarks

Dovoljenja