+ Odgovor na temo
Stran 1 od 4
1 2 3 4 ZadnjaZadnja
Prikazujem Rezultate 1 do 35 od 126

Prispevek: Zamenjava žarnic na Xsari II

niko i ništa Čojko is on a distinguished road Čojko's Avatar
    Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275

Zamenjava žarnic na Xsari II

Po dobrem letu dnevnih luči mi je včeraj šla zarnica za kratke luči na levi strani.

Za zamenjat žarnico na levi luči je ful zaj****. Moraš najprej dat dol kapo od ABS-a. Nisem še probal, mehanik pa mi je rekel naj v te, primeru raje na Citroen servis pelejem zamenajat.

Ma, bom najbrž najprej le sam probal.

Sedaj me zanima:

Ali naj zamenjam obe žarnici (levo in desno)?

Baje obstajajo neke žarnice ki potem svetijo podobno kot halogenke. Izkušnje? Kje se jih dobi? Koliko stanejo? Ali mi jih priporočate? itd.

Ob tem ko prižgeš dolge luči svetijo tako kratke kot dolge. Kaj v tem primeru? Naj zamenjam tudi dolge z modrimi?

Kako je z zakonom? Policaji?

Prosim za nasvete.
    Lp Čojko

Dolgoletni Citroenar dobek is on a distinguished road
    Prispevki
    730
    Reprezentivna Ocena
    81
    Originial je poslal Čojko Naj zamenjam tudi dolge z modrimi?

Kako je z zakonom? Policaji?

a to mislis philipsove cool blue (al nekaj takega) ?
    te so v v nasprotju z barvnimi pozicijskimi dovoljene, ker ne svetijo prav modro, ampak z drugacno temperaturo bele barve (na videz zgleda pod dolocenim kotom modro).

po moje se glede na kar visjo ceno ne splacajo...

Član Francl is on a distinguished road Francl's Avatar
    Starost
    40
    Prispevki
    164
    Reprezentivna Ocena
    26

Plava luč!

U svetom pismu (navodilih) lepo piše... Znam ja šta piše! (Maratonci)

Sranje z menjavami žarnic v sodobnih vozilih. Pri Xantiji je enostavneje, če podereš masko in vzameš ven cel žaromet, kot pa da lomiš prste in plastiko. Pri xsari je verjetno podobno. Samo da lahko na servisu kasirajo.

Kar se plavih žarnic tiče (in predvsem plavih diod), jih ne maram ne takih ne drugačnih. Resno, sem nabavil precej raznih variant od recimo Philips allweather do Krawehl plasma white +30%. Zdi se mi, da naj bi te obarvane žarnice kao zgledale frajersko, sam voznik pa od njih nima nobene praktične koristi. Vse kar sveti drugače kot čisto belo, mi ni bilo všeč in sem takoj zmetal ven. Kar se obnese, so kakšne Osramove +30 ali +50% zadeve, ki svetijo belo ali 90W žarnice.
    Najbolje, da zamenjaš obe žarnici naenkrat, tako da par sveti enako, torej par kratkih ali par dolgih. Ali pa vsaj kupi par, da imaš takoj rezervo in ostane komplet nedotaknjen.
    Sicer pa lahko kakšno debato o tem poiščeš tudi na Mobisuxovi tabli.

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    @ Francl hvala!

Prebral cel mobisux in prišel do naslednjih ugotovitev.

Najbolj hvalijo Osram Cool Blue, tudi Philips Vision Plus in Lampa Blu-Xe 100/90 W.

Kritika pa je padla na Osram Silverstar.

Kaj mi svetuješ? Bolj konkretno. Pa cene in kje se da dobit me tudi zanima. Pa če lahko še kaj napišeš o teh močeh na žarnicah in kaj pomenijo te svetilnosti?

Že vnaprej hvala.

Ali ima kdo izkušnje s Xsaro II in zamenjavo žarnic?

Lp Čojko

Doktor Citronizma Andrej is on a distinguished road Andrej's Avatar
    Prispevki
    2,412
    Reprezentivna Ocena
    252
    Kaj si ne znaš menjati žarnice na avtu al kaj???? Ne vem a se naj smejim Ali naj se jočem...

Ej na Xantiji 2.0 16V je zajebano vzet oz. zamenjat žarnico ker ima velik motor in je placa niente ampak gre če se potrudiš. Aja smo celo masko razšraufali, luči ven focuse (šipe) v pomivalni stroj in spušeš focus pa je. Pa ne samo enkrat sem še komu drugem naredil ne samo sebi... Pa ne, da bi se hvalail ampak toliko čipov pa teorije pa tuninga a žarnica pa bo pol problem al kaj????? daj se potrudi pa ne si delat sramote. Pa glede žarnic ti svetujem slledeče: Philips ali pa Osram pa nobenih plavih pa rumenih pa rdečih pa zelenih ampak samo kao +30% svetlobe pri osramu ali pa 50 pri Philisu... Ne vem kaj bi dosegel s plavimi lučmi??? To, da bi šel naživce druhim udeležencem v prometu ali kaj drugega???? Daj čojko sedaj pa si me razočaral...
    Zadnji popravek od garac : 11-04-2006 at 05:54

trolGost
    Gost
    Andrej, ob vsakem takelem postu se vprasam, ce si prej slucajno pil...

Prispevki
    2,412
    Reprezentivna Ocena
    252
    Sem! Zakaj vprašaš? Zato, da ne zna žarnice zamenjat na avtu? Pa mora zato na servis peljat?

trolGost
    Gost
    Bomo pocakal kaksen mesec. Pa se bomo pol teb smejal. Ko bos nardil isto. Al bos pa to po tihem nardil.

Jst osebno bi tud rajs na servis peljal, ce ne bi bil ziher al pa ce ne bi mel koga, ki bi mi prvic pokazal. Sej ljudje se ucimo. Se ti ne zdi?

Sej se ti vidi, da si pil. :P

Novinec ravbar is on a distinguished road
    Prispevki
    98
    Reprezentivna Ocena
    18
    Mene pa zanima, če je kaj narobe glede večje moči žarnice. Mislim v smislu, da se močnejša dosti bolj segreva, mi imamo pa tudi zakon, da morajo biti luči stalno prižgane. Ne vem, če so v tovarni preiskušali, če se s časom zaradi tega (močnejše žarnice) ne uniči sama luč? Picasso ima namreč plastičen pokrov same luči (tako se mi zdi). Sem ne dolgo nazaj videl pri omegi, ki ima plastične pokrove luči, da je postala plastika čisto motna (se sploh ni videlo notri žarnice - ko je bila ogasnjena). Malo se bojim podobnega. Pa tudi kakšnega drugega uničenja luči. Je možno, da bi se na paraboli uničila odbojna plast.

LP

Dolgoletni Citroenar dobek is on a distinguished road
    Prispevki
    730
    Reprezentivna Ocena
    81
    Originial je poslal trol
    Sej se ti vidi, da si pil. :P
    sem bil vceraj pri njemu, pa lahko povem, da ni pil...

je pa delal z nekimi lahko hlapnimi tekocinami :P

trolGost
    Gost
    Jst sm tud to slisal - da lahko luc postane motna. Sam sm mislil, da je to sam v moji glavi...

Zasvojenec z Citroeni alex is on a distinguished road
    Prispevki
    1,372
    Reprezentivna Ocena
    146
    Eni na Mobisuxu so poročali o skurjenih kontaktih na obvolanskih ročicah in podobnih zadevah, ko so meli močnejše žarnice.

garacGost
    Gost
    močnejša žarnica daje večjo moč,boljšo svetlobo, se bolj segreva, kar posedično oslabi luč in z močnešo žarnico si pravtično na izgubi, takoj si navdušen nad boljšo svetlobo, potem pa počasi oslabi in sploh ne opaziš, ker se to dogaja postopoma, enako kot z očmi, sploh ne veš, da ne vidiš dobro ker pač misliš, da tudi ostali ne vidijo, potem pa prideš na pregled, pol pa kriza

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    V knjigici z navodili je za kratke luči predvidena žarnica H7 (55W) in za dolge luči H1 (55W).

Piše:
    Da ne bi prišlo do okvar žarometov uporabljajte za dolge in zasenčene luči izključno žarnice naslednjih znamk:
    - PHILIPS
    - OSRAM
    - GE

Osebno želim žarnice ki bi bolje svetile kot originalne - boljša bolj bela svetloba. Če pa še malo povleče na plavkasto da izgleda bolj halogensko pa še raje.

Torej, katere žarnice priporočate? Po možnosti tudi oznake in moč.

LP Čojko

Starost
    40
    Prispevki
    164
    Reprezentivna Ocena
    26

Test \"v živo\"

Tole sem našel in se mi zdi čudovit test. Zanimiva mi je predvsem primerjava navadnih halogenk z onimi +50%, saj takole na pogled svetijo skoraj čisto enako. Zdaj imam ene bele osramove +30%, naslednje bodo Silverstarke. Ker dam dosti na to in sem že sprobal kar nekaj variant z žarnicami in dodatnimi lučmi. Če v zadnjem času niso kaj izbolšali parabol, 100W žarnic za Citroene nebi priporočal. Predvsem Xantie Mk l imajo skurjene parabole že z običajnimi žarnicami in jih živ bog ne zna popraviti. Novejši žarometi imajo na paraboli na plast srebra naparjeno še plast silicijevega dioksida, ki je popolnoma prozoren in kemijsko inerten tudi pri visokih temperaturah in popolnoma zaščiti srebro na paraboli. Je pa sama parabola ponavadi še vedno iz ABS plastike. Mislim, da je tako tudi pri novi Xsari, ki ima šipo žarometa iz polikarbonata, kot veliko novejših avtov.
    Kje kupiti? Poglej na bencinskih črpalkah, Obi, BTC, lahko poskusiš tudi tukaj, samo je še "under construction"

Prispevki
    2,412
    Reprezentivna Ocena
    252
    Glej jaz sem pri alfi zamenjal luč že pa nisem zato na servis peljal...

V Xantiji ko sem očistil focuse sem dal noter navadne žarnice nazaj, nato sem kupil kao Philips vision +50 navadne ne bela pa rumene pa zelene pa ne vem kaj... pa je bilo boljše in sem vsaj nekaj videl...

Sedaj imam noter osram silverstar +30% pa je boljše kot je bilo... Za dolge luči se ne sekiram...

Aha v 2 letih odkar sem imel Xantio mi ni crknila niti ena žarnica!!! Nikjer na avtu.... Pohvale vredno. Bomo sedaj videli na Alfi. Alfa ima spredaj lečo in so imeli nekaj problemov z žarnicami ampak zaenkrat še nič...

Močnejše žarnice ti lahko skurijo napeljavo saj so 1x bolj močne in 1x bolj vroče in lahko zjebeš: fokus, napeljavo pa vsega boga. Zakaj mislite, da proizvajalci ne dajo teh žarnic not?

Na servis, da ti žarnico zamenjajo

MaksGost
    Gost
    Glede roka trajanja: na škatlicah nekaterih Osramovih žarnic (npr. Silverstar, Blue vision) piše, da so to žarnice s krajšimi roki menjave.
    It's no free lunch, kot pravijo Angleži.

Pozdrav, Maks

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    @Francl

Potrebujem še malo pomoci. Ti mi torej svetuješ Silverstarke in se bom najbrž tudi odlocil zanje.

Kaj mi lahko kaj bolj konkretnega napišeš o L7 in H1? Naj vprašam za originalno moc 55W ali kaj drugega?

Ali je ta svetilnost +30% ali 50% standardan za silverstarke, ali je potrebno posebej zahtevati oz. ali to piše na oznakah žarnic?

Bil bi ti hvaležen za cimprejšnji odgovor.

Lp Čojko

Prispevki
    2,412
    Reprezentivna Ocena
    252
    Čojko jaz ti predlagam najprej Philips vision +50% sem imel v Xantiji 2 leti. Sedaj imam OSRAM silverstar +30% pa je OK. Sam se odloči v OBI-ju imajo te stvari če je v Kopru? Philips pa dobiš na Pumpah PETROL.

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    @Andrej hvala!

Pa to sem želel. Da mi nekdo pošteno svetuje, kaj naj vzamem.

Torej bi morale bit po tvoje Philips vision +50% najboljše, tako po kvaliteti svetlobe kot po vzdrćljivosti?

O Silverstar sem bral, da hitro crknejo. Drži? Naj kupim žarnice 55W, ali močnejše?

Lp Čojko

Član Abraxas is on a distinguished road Abraxas's Avatar
    Starost
    30
    Prispevki
    201
    Reprezentivna Ocena
    30
    Hmm, jaz imam s temi Phillips Vision+ slabe izkušnje - crknile so mi po treh mesecih in dobrih 4000 kilometrih in to obe hkrati, da sem skoraj razšraufal pol avta, ker sem mislil, da je kaka napaka v elektriki :)

Je pa treba vzeti v zakup, da napetost pri GSu precej niha - v prostem teku alternator ne polni in napetost pade na 12 V, potem pa pri vožnji zraste na 14.8 V in te halogenske žarnice so menda zelo občutljive na napetostna nihanja. Pri modernem avtu ala Xsara teh problemov z nihanjem pač ne sme biti.

So pa, ko so delale, super svetile ! Razlika med njimi in zdajšnjimi Elvelux H4 je skoraj kot noč in dan !

trolGost
    Gost

Cojko.

Upam, da se ti ves ta cas nekak vozis... Ko ze par dni o tem sprasujes... Jst ponavad na hitr zamenjam pa naprej...

Starost
    40
    Prispevki
    164
    Reprezentivna Ocena
    26
    Kot že rečeno torej vzemi silverstar ali Philips vision+. Mislim, da obstajata dve verziji silverstark +30 in +50, kar tudi piše na škatlici. Po testih svetilnosti so silverstarke še najboljše. Karkoli od tega pa vzameš, bo bolje od navadnih ali modrikastih "kao xenon" žarnic. Razen seveda po ceni in mogoče vzdržljivosti. 100W žarnic nebi priporočal zaradi možnih problemov z el. napeljavo in parabolami. Imaš še praktično nov avto in brezveze, da bi zaradi tega kaj skuril. Glede H1 do H7 gre pač za različne tipe žarnic z različnimi bučkami in grli in ne moreš zamenjati enega tipa z drugim. Vzameš pač tip, ki za katerega je narejen žaromet.
    LP

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Fantje hvala.

Včeraj zvečer kupil v Obiju dva komada Osram Silverstar +50% (obe nekaj čez 5.500 SIT:o ).

Danes zjutraj sem obe zamenjal in upam da bom zadovoljen. Glede na ceno morajo dobro in dolgo svetiti.

Imeli so pa samo od Osrama. Obstajajo tudi ene All season, pa Super halogen in navadne (poleg cool blu in silverstar). Kaj pravite pa o teh?

Lp Čojko

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Naredil sem tudi fotoreportažo zamenjave žarnic. Res je zelo težko dostopno.

Kot že rečeno moraš najprej odstranit kapo od ABS-ja.

[Edited on 1-7-2004 by Čojko]
    Attached Images
    • File Type: jpg 5.JPG (83.2 KB, 905 views)

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    To je tako kot je prikazano na zgornji slikici, Z izvijačem izvlečeš tisto rdečo zaporo do konca v levo in s tem se konektor razpre.

Attached Images
    • File Type: jpg 6.JPG (50.9 KB, 848 views)

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Kot je videt na zgornji slikici, je celotna luč zaprta s dokaj velikim gumijastim pokrovom, ki ga izvlečeš oz. odpreš kakor pokrov od kakšne plastične posode.

Najbolj na vrhu je žarnica za kratke-dnevne luči in s tem kljub tećko dostopnem mestu od vseh žarnic še najbolj dostopna. Najprej je potrebno iztakniti konektor na žarnici.

Attached Images
    • File Type: jpg 7.JPG (59.1 KB, 827 views)

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Nato še obe varovalki za žarnico. Ko dajaš nazaj je potrebno biti pozoren da daš obe točno nazaj - tja kamor se zatakneta.

Attached Images
    • File Type: jpg 8.JPG (57.4 KB, 799 views)

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Žarnico previdno izvlečeš, da ne poči, ali se okruši vršiček. Nato novo žarnico počasi in previdno vstaviš nazaj noter. Zatič (uravnalno preresce žarnice) je na zgornji strani.

Obvezno je potrebno žarnico držati za podnožje in nikakor za steklo saj jo tako uničiš. PAZI!.
    Je pa res prostora uelo malo in moraš biti izredno previden in natančen ko dajaš novo notri, da jo kam ne rukneš in okrušiš.

Potem pa vajo ponoviš v obratnem vrstnem redu in zadeva je končana.

Prilagam še slikico obeh žarnic. Na levi je nova Osram Silverstarka +50%, na desni pa pregorena originalna GE.

Upam, da bo tale topik koristil še komu ki bo sam menjal žarnice na Xsari.

Lp Čojko

Attached Images
    • File Type: jpg 9.JPG (49.3 KB, 806 views)

Prispevki
    2,412
    Reprezentivna Ocena
    252
    Vidiš, da gre! Daj sporoči sedaj... Upam pa tudi, da ne pričakuješ sedaj da boš videl kot podnevi. Aja bog mi je priča, da sem imel Philipsove žarnice vision +50 % noter v Xantiji 2 leti, Pa mi nobena ni šla. Bom za hec rekel tipu ki jo ima sedaj, da ko bo menjal mi naj pove.

Starost
    40
    Prispevki
    164
    Reprezentivna Ocena
    26
    Lepo, da si zrihtal in naredil še kratko reportažo. Upajmo, da ne bodo kmalu pregorele.
    LP

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Pustimo se presenetiti. Bom poročal.

Svetijo pa ful dobro. Šele ko vklopiš dolge luči vidiš koliko so Silverstarke boljše od navadnih. Pri Xsari namreč istočasno svetijo tako kratke kot dolge. In ko vklopiš dolge ni bistveno boljše videt kot s kratkimi (le dlje svetijo). Bom pa najbrž tudi druge žarnice zamenjal s Silverstarkami ko bojo pregorevale.

Seveda le ob tem, da bodo imele kolikor toliko normalno življensko dobo.

LP Čojko

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Žal ni minilo niti 5 mesecev ko je zopec crknila leva kratka žarnica H7. Tokrat sem zamenjal samo levo žarnico, da vidim kaj se bo dogajalo na desni strani.

Nekoliko namreč sumim (2x zapovrstjo leva) da je nekaj narobe z samo instalacijo na Xsari. Dogaja se mi namreč - to že od samega začetka, da ko prižgeš avto in ne narediš prvih 5 km (lahko tudi nekaj več) napetost na lučeh niha. Konkretno gre tako: voziš z določenim gasom in ko popustiš gas se po cca. 0,5 s zniža napetost za 0,5 s, nato se zopet vzpostavi normalno stanje - ni važno ali zopet dodaš plin, ali ga imaš spuščenega. To sem Merlaku povedal kmalu po nakupu vozila - po 5 mesecih, ko so mi tudi resetirali rač. zaradi prehitrega vklopa lučke za rezervo, vendar takrat niso ničesar ugotovilo, češ da luči normalno svetijo. Seveda so svetile normalno, saj je bilo takrat prevoženih preko 100 km do servisa.

Tole nihanje je najbolj opazno pozimi, ko je večino dneva tema. V bistvu je tudi zelo nevarno saj luč pomežikne ravno ko pripelješ pred ovinek ali oviro pred katero popustiš gas ali celo pritisneš na bremzo.

Tisto fotografiranje menjave žarnic mi je prišlo zopet prav, saj sem si pred menjavo zopet pregledal slikovno dokumentacijo in žarnico zamenjal v 5 minutah:):)

Lp Čojko

Novinec valdo is on a distinguished road
    Prispevki
    17
    Reprezentivna Ocena
    10
    zdavo.

ko sem jaz menjal žarnico na levi strani nisem nič rabu dol ABS kape dajat, in sem že iz prve zamenjal na en dva tri.

Starost
    36
    Prispevki
    2,669
    Reprezentivna Ocena
    275
    Pred par dnevi mi je crknila še desna žarnicamad. V Obiju jih nimajo več, na Citroen pa nisem šel. Zanimivo, da na Citroenu priporočajo ravno Silverstarke +50% oz. Osramove žarnice. Me prav zanima kako so zadovoljni njihovi kupci s Silverstarkami.

V glavnem sem se odločil, da zamenjam firmo in sem naročil (jih nimajo na zalogi) Bosch +50%, ketere so še dražje - preko 4000 SIT ena. Proidajalec je zatrjeval da so zelo dobre in dolgo zdržijo. Bomo videli! Za tak denar bi se skoraj spodobilo, da dolgo svetijo. Če pa ne bo nič boljše bom teškega srca prešaltal nazaj na normalne oz. morda le na +30%. Ko se enkrat navadiš na res dobro vidljivost je težko iti nazaj.

Lp Čojko

+ Odgovor na temo
Stran 1 od 4
1 2 3 4 ZadnjaZadnja

Podobne Teme

1. Menjava žarnic v armaturki
    By belsakr in forum C3
    Odg.: 0
    Zadnje Sporočilo: 01-06-2008, 21:55
  2. Menjava žarnic meglenk
    By mbostjan in forum Citroën Xsara Picasso
    Odg.: 5