En mini problem. Vse dela normalno, le ko zasučem volan skrajno desno, se sliše neko praskanje plastike, kar dobro se sliši. To se zgodi le 3/4 zadnjega obrata, v obe smeri. Sliši se kot da bi kakšna plastika nekam drgnila.
En mini problem. Vse dela normalno, le ko zasučem volan skrajno desno, se sliše neko praskanje plastike, kar dobro se sliši. To se zgodi le 3/4 zadnjega obrata, v obe smeri. Sliši se kot da bi kakšna plastika nekam drgnila.
To je poznani značilni zvok servo volana na vsakem avtu. To ni zdravo probavati na mestu.
vozil že vse citroene in ogromno ostalih avtomobilov in nikjer istega problema. Tudi na ostalih pikasojih. Škripje tudi ko se premikaš, recimo ko zavija počasi v ulico ali pa greš z zavojem v rikverc...
tako da to sigurno ni poznan zvok servo volana...vem kako zadeva dela
Si prepričan, da škriplje servo? Pri mojem Picassu škriplje že dobri dve leti in sicer na mestu, kjer je levi amortizer pritrjen na karoserijo.
To se še posebej izrazito sliši pri parkiranju, obračanju na parkirišču ali pri zelo počasnem zavijanju (predvsem v desno). V vsem tem času sem ugotovil, da škripanje preneha ob večjem dežju in če dobro nažgem WD 40 na mesto, kjer je amortizer pritrjen v karoserijo (pod plastičnim pokrovom pod vetrobranskim steklom).
So se celo na servisu nekaj trudili okoli tega škripanja, ko sem jim malo zatežil med rednim servisom, pa se ga na brzino ni dalo nikakor odstraniti. Verjetno bi morali sneti cel amortizer in dobro namazati tiste gume in nosilce, ki ga držijo.
Zadnje čase me to škripanje niti ne moti toliko. Problem je edino v tem, da se sliši tudi zunaj avtomobila in po mojem moji "zlati" sosedi že dolgo čakajo, kako mi bo nekega dne avto razpadel.![]()
Življenje je takšno, kot si ga naredimo. Eni v Banovcih, drugi v službi, tretji pa ...

Po moje se vseeno manj sliši, kot TDI kakšnega od tvojih sosedov
Xantia - edini po nemško narejeni Citroen
picdriver: točno tako, škriplje samo pri zavoju v desno, v levo je vse normalno. Samo zakaj bi to škripalo, saj je amortizer na miru, ali ni tako?
Ker je zadeva še v garanciji sem se odločil, da peljem pokazat problemček.
Je pa zanimivo, da tega škripanja pozimi ni, ko se pa zunaj ogreje, recimo nad ene 5C se pa začne pojavljati in ga imam celo leto.
Sedaj ko škriplje bom poiskusil namazati, samo toliko da bol lociral napako. Baje se pa dobil tudi en sprej (masten), da se razne semeringe in gume na podvozju lahko namaže, če so pretrde. To je kolega pravil, da so morali vsakega tretjega novega Focusa mazat, ker je škripalo, ko je stranka sukala volan.
@Samo zakaj bi to škripalo, saj je amortizer na miru, ali ni tako?@
Ja na miru.samo zgornja naležna plošča je prevelika,oziroma odrezana pod drugim kotom,in ne naleže po celi površini ne karoserijo,potrebno je to podreti in zbrusiti ploščo,da lepo nalega.Upam, da ko boš peljal na servis dobro poslušal in ugotovil,da ti tudi druga stran škriplje......(s tam prihraniš naslednjo pot na servis)
samo sliši se na šoferjevi strani....
"moti" me samo to ker je zvok bolj plastičen, kot pa kovinski....

Amortizer ni na miru, ko vrtiš volan, ker os amortizerja ni na črti, ki poteka od točke, v kateri je pritrjen na karoserijo, do zgloba na vilici
Na hidravličarjih se to lepo vidi, ko se sprednje bunke premikajo, če vrtiš volan
Xantia - edini po nemško narejeni Citroen
Se da to naredit brez dvigala? Mislim, v garaži? Lahko pri tem kaj zafuraš (npr. trdoto amortizerja, optiko, ...)? Sprašujem zato, ker avto ni več v garanciji in bi to poskusil narediti v varianti DIY (Do It Yourself). Toliko mehanika sem, da odtegnem tisto matico, pobrusim tisti pleh, namažem in zašraufam nazaj. Samo cvikam, da ne bi še kaj dodatno zafural.Poslano od zz214
Hvala za odgovor!
Kolikor jaz vem je zgoraj ležaj, saj tako se tej stvari na vrh amortizerja reče, na eni strani zalit v gumo, je pa tudi venček kuglic, to sem enkrat na Renaultu menjal. Bil je firme SKF in se ga dobi pri Potokarju, tudi zamenjajo ti ga če je v tem stvar. Se mi zdi da je zgornji ležaj na amortizerju ene 8Ksit. Značilno šumenje je pa pri vseh servotih slišno, če je vse ostalo potihem. Naviješ volan do konca in držiš pa se jasno sliši, npr v kakšni garaži pri parkiranju. Sam v garaži zamenjave ležaja ne moreš izvajati, ker je potrebno dvigniti cel avto, če ne stabilizator špona. Tudi dvomim, da z običajnim orodjem lahko odviješ amortizer s pesta (M12 dvakrat). Mogoče imajo drugi več izkušenj.
Zadnji popravek od tct : 09-05-2006 at 22:47
To se sliši servo pumpa in ni pametno to početi (do konca volan pa držat)Poslano od tct
pri vsem tem me samo še nekaj zanima....zakaj se to škripanje sliši samo zadnje 3/4 obrata v desno, preden prideš z volanom do konca?
Če si bral poste sem že prej napisal, da se to ne dela običajno, je izključno test. Ležaj crkne ponavadi, ko dobi ena vilica udarec in jo skrivi. Običajno zamenjajo samo vilico, kar je poceni in enostavno, ležaja zgoraj pa ne. Tudi če je slabo podmazan in rjavi, se v območju glavnih premikov razmiga, v končnih legah je pa zelo redko in to se čuti.
Bookmarks