Reklamne tablice in tablice z imeni LakomLčen.si
Stran 3 od 3 PrviPrvi 123
Prikazujem Rezultate 71 do 90 od 90

Prispevek: Ventilator kabine ne ustavi (dela ma max)

Citroenar CitroX's Avatar
    Prispevki
    410

Re: Ventilator kabine ne ustavi (dela ma max)

Ne bi rekel.
    Redno menjujem filter. Ko je crknil tranzistor, filter ni bil zamašen.
    Tranzistorje je temeljito preverjal kolega, ki je nekje izbrskal verjetne podatke ter na podlagi le teh poiskal ekvivalente - ki so jih že zgoraj predlagali. Maksimalni tok teh predlaganih modelov je tudi višji od originala. Karekteristike so zelo podobne.
    Priporočam še, da tranzistorje na stiku namažete s pasto (kot procesor).
    Če so originali tako zelo kvalitetni, zakaj potem crkujejo, bi lahko rekli (dimenzioniranje na življensko dobo jim ni ravno uspelo ali pač?).
    - Ni težko biti svetovni prvak, če živiš v svojem svetu. -

Zasvojenec z Citroeni tct's Avatar
    Prispevki
    1,075

Original jih servis ne ponuja, tako da itak nimaš kaj (80€+). Original so ST (Signetics/Phillips), kar ni kaj posebnega, se mi zdi da je PNP Darlington s 150W (BDX66), priporočamo MJ11015 z 200W. Mazanje s silikonsko pasto ob montaži je itak samoumevno. Tudi lotanje mora biti strokovno (na 350°C) in ne pregrevanje pet minut s tistim vodovodarskim ledkolmom.

Novinec Romzi's Avatar
    Starost
    34
    Prispevki
    40

Citat Poslano od wavechaser Nov odgovor na sporočilo
    No , zadnjičsem govoril z nekom serviserjem glede tega problemain mi je povedal, da ti tranzistorji crkujejo zaradi zamašenjih kabinskih filtrov. Mnjava je sicer enostavna, vendar pa so na trgu tranzistorji slabe kvalitete, ki ne zdržijo prav dolgo. Originalni se pa dobijo samo preko citroen mreže.
    Mu je za vrjeti...?
    Če je to res, bom moral s sabo na morje nesti še spajkalnik in rezervne tranzistorje, ker mi je zadnjič to crknilo ravno sredi dopusta
    Kabinski filter ni in ne more biti kriv za crkovanje tranzistorjev.Zadeva je pač poddimenzironirana in to je to, dejansko pomaga zamenjava z ekvivalentom, ki ima višji max. tok (kar je že predhodnik omenil).

Dolgoletni Citroenar zz214's Avatar
    Prispevki
    758

Zamašen filter ti povzroči preobremenitev ventilatorja in hkrati zmanjšan pretok,premalo hlajenja modula.....drug problem pa so "napetostne špice" ki nastajajo na kolektorju motorčka in proti katerim modul ni zaščiten.....

Prispevki
    410

V mojem primeru je ventilator crknil zjutraj, ko sem avto zagnal. Zamašen ventilator in pregrevanje - ne se šaliti.
    Je pa res, da zamašen filter lahko povzroča pregrevanje, ampak je preveč prebitih tranzistorjev, da bi bil to razlog.
    Enostavno slabo dimenzioniran tranzistor.

Zasvojenec z Citroeni tct's Avatar
    Prispevki
    1,075

Bi ti ne mogel pritrditi glede na dolgoletno delo v elektroniki. Tranzistor uniči lahko sunek ali pa pregretje. Tranzistor se narobe z miselnostjo ostalih greje bolj pri nizki hitrosti ventilatorja, ko zapira pol voltaže in jo pretvarja v toploto, torej pri pol slabšem pretoku se stalno zelo pregreva in ga nato en lepi trenutek odpizdi. Povratno diodo pa mislim da imata oba modela vgrajeno. To sta dva največkrat uporabljana audio tranzistorja iz kvalitetnih končnih stopenj.

Prispevki
    758

Tudi hecam se včesih,pojma nimam o elektroniki, podimenzioniranje,lahko tudi.Regulator s takim enim tranzistorjem je poganjal dva ventilatorja v BX-sih.Pa je tudi crkoval.Na BX-sih se je na sponke motorjev vgrajevalo zaščitne diode,kar se mene tiče se je življenska doba bistveno podaljšala.Pa to je pač moje mnenje..........

Samo Prijavljen
    Starost
    33
    Prispevki
    3

Citat Poslano od CitroX Nov odgovor na sporočilo
    Vse si dobro napisal.
    Uspel sem sneti ventilator, razstaviti in imam sedaj modul na mizi. Jutri bom tranzistorja "odvrtal", ker sta kovičena, nabavil druga MJ11015, ki sta močneša (30A) od originala, ki je menda 15A...
    Sem mislill, da je za MJ originalen, pa je mogoče malenkost boljši...
    Verjetno ni še kaj drugega pregorelo (upam), kot je tistemu na 405.
    Ko bo urejeno bom malo s fotografijami podkrepil.

zz214, nekako imam občutek, da se vendarle "malo" spoznaš

Ja, jaz bi posim rabil tega kolega, če mi lahko daš telefonsko prosim...mam isto situacijo ventilator dela na maxx in se ne izklopi...

Samo Prijavljen
    Starost
    33
    Prispevki
    3

Citat Poslano od romarijo11 Nov odgovor na sporočilo
    Ja, jaz bi posim rabil tega kolega, če mi lahko daš telefonsko prosim...mam isto situacijo ventilator dela na maxx in se ne izklopi...

Takole. Zadeva končno deluje.
    En tranzistor je bil v kratkem stiku (odprt) pa je zato ventilator delal na polno.
    Zamenjal sem (pravzaprav je kolega) oba tranzistorja in sedaj namestil
    MJ11015
    mexico
    BM0450
    Cena enega tranzistorja je bila 750 sit, menjal sem pa oba, za 1.500 sit kar so bili tudi celotni materialni stroški posega. Malo sem se moral potruditi le, da sem ventilator iz armaturke dobil, ker je zelo malo prostora. Nazaj sem ga namontiral veliko hitreje (vse kar na parkingu pri dvorani Tabor)...
    Za to popravilo na citroenu zamenajo cel aluminjasti hladilnik z vsemi elementi in ploščico ter zaračunajo 37 tisoč sit + delo (1 ura je 6.500). Katastrofa. Če daš vse to po naročilu delat te že skoraj ceneje pride.
    Če v bodoče komu ventilaror zataji tako, da ga ne more izklopiti, naj ne hodi na servis, če mu pa ni samemu za rihtat zadevo vem za koga, ki bo za 10 jurčkov na brzino zadevo zrihtal.
    Hvala za pomoč.

to sem mislil

Samo Prijavljen
    Starost
    33
    Prispevki
    3

Vem da gre za picasso, ampa vseeno...
    bil na servisu City MB, cena komplet ventilatorja pri njih je 236 eu plus delo: skupaj okoli 300 eu, pa to popizdiš.

Pa sem šel malo okoli pogledat, pa sem našel v anetu del za 150 eu...pol pa mi ga je en kolega zrihtal za 115 eu, tak da bo to to. Vseeno še svinsko drago.

Prispevki
    758

Citat Poslano od romarijo11 Nov odgovor na sporočilo
    Vem da gre za picasso, ampa vseeno...
    bil na servisu City MB, cena komplet ventilatorja pri njih je 236 eu plus delo: skupaj okoli 300 eu, pa to popizdiš.

Pa sem šel malo okoli pogledat, pa sem našel v anetu del za 150 eu...pol pa mi ga je en kolega zrihtal za 115 eu, tak da bo to to. Vseeno še svinsko drago.
    Načeloma ni vseeno,ker tema pod picassojem obstoja in je malo verjetno da bo lasnikk picassoja to iskal tukaj..........bilo pa bi zaželjeno da o tem poveš kaj več,naprimer vsaj kodo in proizvajalca tega kosa,ker tega dela do sedaj ni bilo mogoče nabaviti posebej
    verjetno je mišljeno tole.....
    MMC A.430.002.0.0

BEHR 56174 01

GKR 9 140 010 283

803X 526414 LO3 21.05.01

Novinec
    Starost
    29
    Prispevki
    8

Hmm,pri meni pa dela glih obratno.Ventilator ne dela na max,ko ga dam na full za sekundo dela pa se vse skup vgasne in se čez kako min vklopi in zopet vgasne.Ostale brzine delajo vredu.Kaj bi pa to lahko blo narobe?Xsara 99.l

Novinec
    Starost
    26
    Prispevki
    65
    Blog Entries
    1

Živjo
    Sam sem imel tudi nerodno situacijo. Se vozim v xsari pa prižgem ventilator nekaj časa dela vredu, potem ga ugasnem in kaj na ful začne delati sam..
    Nisem vedel kaj naj uredim in sem ga zapeljal v Novem mestu na citroen servis in malo povprašal kaj je narobe. In prec mi en mehanik pove da mi je šel nek mudl itd., in da zadeva pride okoli 80 eur. Oki potem se vrnem domov in malo gledam forum in vidim da je to kar pogosta stvar.
    Hvala bogu da obstaja ta forum, da sem malo pregledal zadevo.
    Oki mal sem pregledal in prec začel razkopavati.
    Dele sem kupil pri IC elektronik v Lj. in stane en komad (mj 11015 tranzistor ) okoli 6 eur, najbolje je zamenjati kar oba kar te pride 12 eur + pasta ki stane 4 eur.
    In je zadeva rešena.

Če se je komu zgodila ista zadeva in je iz okolice Novega mesta ali Trebnjega mu lahko popravim zadevo čisto poceni.

Član frodo1's Avatar
    Prispevki
    152

Tudi meni dela ventilator samo maximalno, kdo to popravlja v MB, sem čital da "CitroX" pozna nekoga, ki to zrihta bolj poceni; a ve kdo, kdo to dela; bi bil hvaležen...

Član frodo1's Avatar
    Prispevki
    152

Če v bodoče komu ventilaror zataji tako, da ga ne more izklopiti, naj ne hodi na servis, če mu pa ni samemu za rihtat zadevo vem za koga, ki bo za 10 jurčkov na brzino zadevo zrihtal.
    Hvala za pomoč.

IN RAVNO TEGA IŠČEM, KI BI MI ZADEVO ZRIHTAL!!

Prispevki
    410

Pozdravljen.
    Bom povprašal, če je še za.

Novinec Staycool's Avatar
    Prispevki
    28

Prosim da vsak ki je sodeloval v tej temi napiše svoj TRR da vam nakažem ustrezen delež od 290€. S pametnimi nasveti in tranzistorji MJ11015 (5 € po komadu) me je zadeva stala 10 € in eno uro časa (na servisu pride menda okrog 300€. Strošek tiste pive po zaključku ni vštet. Fantje, hvala!

So pa tranzistorji še kar trdovratno prilotani na regulator zato je potrebno nekaj malega spretnosti s spajkalnikom.

Novinec
    Starost
    32
    Prispevki
    21

Živjo

Js sicer nimam težav z prekomernim pihanjem ampak imam težave s tem, da mi je ventilator čisto crknil.torej s picasojem se vozi žena in ji je med vožnjo ugasnil ventilator in sedaj nič ne piha ven ne klima ne ventilator.Sicer na displayu kaže da piha va vse smeri in jakost ventilatorja ampak dejansko piha ne več ven.Pa še zima je?

Kako pa je s tem?Je isto mogoče šel tranzistor k vragu?

Prispevki
    758

Regulator se pri xsari in pri xsari picasso bistveno razlikuje....je nekje tudi o tem tema.........preveri če imaš napajenje na varovalki v zgornji vrsti povsem desno....ključavnica ?

Prispevki
    758

Regulator se pri xsari in pri xsari picasso bistveno razlikuje....je nekje tudi o tem tema.........preveri če imaš napajenje na varovalki v zgornji vrsti povsem desno....ključavnica ?

Stran 3 od 3 PrviPrvi 123

Podobne Teme

1. Klima, ventilator ne dela
    By sixdxcc in forum Citroën C5 I- II - III
    Odg.: 6
    Zadnje Sporočilo: 26-01-2012, 23:01
  2. VENTILATOR KABINE
    By reda in forum Citroën Xsara Picasso
    Odg.: 1
    Zadnje Sporočilo: 09-10-2010, 14:38
  3. Ventilator v kabini ne dela oz. včasih dela
    By Hobit02 in forum Citroën Xsara Picasso